JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping

Svensk riksdagspolitiker mener Sverige bør skamme seg over Postnord-skandalen i Norge

– Det er pinlig at vi har et statlig selskap som figurerer i slike sammenhenger, sa riksdagsrepresentant Thomas Morell fra Sverigedemokraterna, og viste til avsløringene til FriFagbevegelse om Postnord i Norge.
HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

Frilanser

roy@lomedia.no

Hjertesukket fra den svenske parlamentarikeren kom i en debatt med næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson fra Socialdemokraterna, torsdag 20. januar.

Thomas Morell, som er talsperson for yrkestrafikkspørsmål i Riksdagen for Sverigedemokraterna, ville i utgangspunktet vite hva den svenske næringsministeren ville gjøre for å sikre seg at statlige selskaper fulgte lover og regelverk innen transportbransjen.

Morell viste direkte til Postnord, og at det var et stadig tilbakevendende tema.

– Dette er den fjerde debatten jeg holder om dette emnet, men likevel har vi et problem med at Postnord stadig figurerer i sammenheng med ulovlige transporter. Staten skal gå foran med et godt eksempel, men å se at staten figurerer i det mest grumsete vannet, skaper ikke tillit verken for den statlige virksomheten eller for lovverket, tordnet Morell.

Sosial dumping: Ukrainske sjåfører kjørte fast for Postnord for under 400 kroner dagen

Liten tiltro til forbedring

Riksdagsrepresentanten viste til at undersøkelser i Sverige hadde avdekket at det hvert eneste døgn ble foretatt mellom 2000 og 3000 ulovlige transporter, og at Postnord stadig ble nevnt i den sammenhengen.

– Men virksomheten til Postnord finnes jo ikke bare i Sverige og Danmark. Den eksisterer også i Norge, sa han og viste til en artikkel i Norge der det framkom at leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, hadde kalt Postnord et bandittselskap som vinner oppdrag gjennom sosial dumping.

– Det er jo pinlig at vi har statlige selskap som figurer i slike sammenhenger, sa Thomas Morell.

Han håpet at han slapp å diskutere Postnord mer i Riksdagen, men var ikke videre optimistisk.

– Men for sikkerhets skyld kan vi kanskje sette oss ned med våre almanakker og booke neste debatt allerede nå, for om jeg skal være ærlig, har jeg ikke noen større tiltro til at det blir noen forbedring. Postnord har mange ganger lovet at de skal ordne opp, men likevel havner de stadig i politiets nett. Derfor tror jeg dessverre at vi kommer til å treffes i flere debatter om dette, sa Morell.

Konfrontert med sosial dumping: Postnord-direktøren mener forfalskning av lønnsdokumentasjon er «typisk»

Ønsker Postnord-granskning velkommen

Den svenske næringsministeren, Karl-Petter Thorwaldsson, var langt fra uenig med SD-politikeren om at det som hadde framkommet ikke var bra.

– Det høres ut som Thomas Morell og jeg er ganske så enige om problemene rundt transporter i Sverige, sa Thorwaldsson.

MÅ VÆRE LOVLYDIGE: Postnord skal ikke utføre transporter som bryter lovene. Punktum, sa næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson under debatten. Thorwaldsson var leder for LO i Sverige fra 2012 til 2020.

MÅ VÆRE LOVLYDIGE: Postnord skal ikke utføre transporter som bryter lovene. Punktum, sa næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson under debatten. Thorwaldsson var leder for LO i Sverige fra 2012 til 2020.

Tri Nguyen Dinh

Han la til at næringsdepartementet har en kontinuerlige dialog med Postnord om utfordringene i leverandørkjeden for veitransporter, og viktigheten av at selskapet kontrollerer at de ansatte hos underleverandørene har akseptable lønns- og arbeidsvilkår.

– Helt spesifikt har Postnord redegjort for oss hvordan de jobber med transportinnkjøp, og hvordan de kontinuerlig jobber for å forbedre sine rutiner når det gjelder disse innkjøpene. Jeg ser alvorlig på rapportene om ulovlig kabotasjekjøring og ulovlige ukehviler i lastebilene, og jeg kommer til å prioritere disse spørsmålene i de samtalene og eierdialogene vi har med Postnord i framtida, sa Thorwaldsson.

Han forklarte videre at i i hans samtaler med Postnord, har han fått inntrykk av at disse spørsmålene blir tatt på stort alvor i selskapet.

– Min tiltro til at Postnord jobber med dette, og at de tar dette på største alvor, er veldig stor. Men jeg ønsker velkommen en fortsatt granskning av hvordan Postnord opererer, og vil ta dette opp på hvert eneste eiermøte vi har med selskapet. Postnord skal ikke utføre transporter som strider imot svensk lov – punktum, slo Thorwaldsson fast.

Noen betaler prisen for at frakten er så billig. Hør hvem i podkasten Rørsla

Podkast fri frakt

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse