JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Postnord-saken:

– Postnord er et bandittselskap som vinner oppdrag på sosial dumping, sier Jørn Eggum

Selskapet må rydde opp, krever Fellesforbundets leder. Postnord avviser at selskapet driver med sosial dumping.
POSTNORD TRENGER OPPLÆRING: - Vi vil sette oss ned med dem, ta dem i skole, og kreve at de rydder opp, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

POSTNORD TRENGER OPPLÆRING: - Vi vil sette oss ned med dem, ta dem i skole, og kreve at de rydder opp, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Leif Martin Kirknes

roy@lomedia.no

Lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, ser ingen grunn til å spare på kruttet i sin beskrivelse av hvordan Postnord har operert i det norske transportmarkedet.

– Postnord er et selskap vi har tariffavtale med, og jeg trodde det ville borge for både kvalitet og seriøsitet i selskapet. Derfor er det trist at de som markedsledende, bruker metoder vi ikke skal drive med her i landet. Postnord er et skikkelig bandittselskap som vinner oppdrag på sosial dumping, tordner Eggum.

Krever opprydning

FriFagbevegelse har i flere artikler avslørt at Postnord presser sine underleverandører så hardt på pris at selv Postnords egne direktører innrømmer at ingen kan overleve med så dårlig betalt.

Det er også kommet fram at Postnord har brukt underleverandører med ukrainske sjåfører som har blitt lønnet med under 400 kroner dagen.

Eggum mener det er ekstra graverende at dette skjer i et heleid statlig selskap, og nå varsler han at Fellesforbundet vil ta kontakt med Postnord.

– Jeg synes det er veldig bra at Postnord henges ut offentlig, og vi bør be om et møte med dette selskapet. Vi må sette oss ned med dem, og ta dem i skole. Vi må kreve at de rydder opp og skaffer seg bedre interne kontrollsystemer. De kan ikke fortsette slik som dette, sier han.

Hør podkast:

Rørsla Fri frakt

– Still krav til transportørene

Eggum mener nordisk fagbevegelse bør gå sammen for å legge press på Postnord, men noen boikott av selskapet vil han derimot ikke ha. Ennå.

– Dette er noe vi må ta en diskusjon om sammen med våre tillitsvalgte, men det skal ikke være tvil om at det er vår jobb å være på hugget. Hvis Postnord ikke vil rydde opp, så kan en boikott selvsagt bli aktuelt. De skal ikke tjene på å undergrave lønns- og arbeidsvilkår, poengterer Fellesforbund-lederen.

Han ber nå alle, både vanlige forbrukere og Fellesforbundets tillitsvalgte i alle bransjer, være på vakt.

– De tillitsvalgte må sørge for at bedriftene stiller krav til transporten av varer man får inn eller produserer og leverer ut. Transportørene må dokumentere at de har alt i orden. I tillegg må vi som vanlige forbrukere, forstå at når vi bestiller på nett og det står gratis frakt, så er det ingen frakt som faktisk er gratis. Da kan vi bruke markedsmakten vår, sier Eggum.

– Ukultur i bransjen

Han tror dette, i tillegg til strengere straffer for gjentatte brudd som Postnord er blitt avslørt for, og en bedre arbeidslivspolitikk, kan bidra til å gjøre situasjonen i bransjen bedre.

– Jeg tror nok dette gjelder langt mer enn ett selskap. Det er en ukultur i bransjen som har vært der over lang tid, men det skal ikke lønne seg å drive med fusk, sier Jørn Eggum.

Avviser sosial dumping

Pressesjef i Postnord i Norge, Haakon Nikolai Olsen, sier han er overrasket over karakteristikkene fra Eggum.

– Postnord driver ikke med sosial dumping. Det forbauser oss at Eggum bruker disse karakteristikkene av oss, uten først å ta initiativ til å verifisere fakta. Da ville han ha fått en forståelse av hvordan vi arbeider med både avtaler, systemer og rutiner for å sikre korrekt sjåførlønn når de transporterer gods for oss, uavhengig av om de er ansatt i et norsk eller utenlandsk selskap, skriver Olsen i en epost til FriFagbevegelse. 

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VIL MØTE FELLESFORBUNDET: Pressesjef i Postnord i Norge, Haakon Nikolai Olsen.

VIL MØTE FELLESFORBUNDET: Pressesjef i Postnord i Norge, Haakon Nikolai Olsen.

Postnord

Les også: Postnord: «Ensidig fremstilling i FriFagbevegelse»

Møter gjerne Fellesforbundet

Han legger til at Postnord selvsagt er positive til et møte med Eggum og Fellesforbundet.

– Vi håper han følger opp det. Vi er nemlig svært interessert i å dele kunnskap og informasjon om kontroll, rutiner og systemer i Postnord for å sikre trygge og gode arbeidsforhold i transportnæringen, sier pressesjefen.

Han forteller at Postnord blant annet krever at gjeldende lønns- og arbeidsvilkår følger både tariffavtaler og norsk lovverk når selskapet inngår leverandøravtaler med virksomheter.

– Vi gjennomfører også kontroller av våre leverandører, for å sjekke at de overholder dette, understreker han.

– Avhengig av at det stilles krav

Olsen viser til at Postnord har holdt på i det norske transportmarkedet helt siden 1926. Selskapet het tidligere Tollpost Globe.

– Vi er en seriøs aktør som i lange perioder har hatt et tett samarbeid med tillitsvalgte, fagforeninger og vernetjenesten som en av de største selskapene i transportnæringen, poengterer han. 

Pressesjefen i Postnord synes det er positivt at arbeidstakerorganisasjoner som Fellesforbundet, stiller krav til transportbedrifter.

– Vi lever i en bransje med en sterk konkurranse, og vi som en seriøs aktør, er helt avhengig av at det stilles krav transportselskapene og at dette faktisk følges opp av myndighetene, arbeidstakerorganisasjoner og media, sier Haakon Nikolai Olsen. 

Les sakene:

Postnord stjeler penger fra lastebil-bedrifter, mener sjåfør

Ukrainske sjåfører kjørte fast for Postnord for under 400 kroner dagen

Lastebileier Johan har fått nok: Nå anmelder han Postnord for tyveri

– Sosial dumping er uakseptabelt. Det gjør det ikke bedre at det kommer fra et statlig eid selskap, sier Nygård

Svenske og danske statsråder krever svar fra Postnord etter varsler om lønnstyveri

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse