RYDDIGE VILKÅR: – Vi har bedt Postnord sørge for at alt er i orden, og at det er ryddige vilkår hos alle Postnord sine underleverandører. Statlig eide selskaper skal gå foran med et godt eksempel, sier Sveriges næringsminister, Karl-Petter Thorwaldsson.
Sissel M. Rasmussen
Postnord avslørt av varslere i Norge:
Svenske og danske statsråder krever svar fra Postnord etter varsler om lønnstyveri
De ferske avsløringene i Norge, gjør at Sveriges næringsminister Karl-Petter Thorwaldsson og Danmarks transportminister Benny Engelbrecht, vil ha nye samtaler med selskapet.
roy@lomedia.no
Postnord er et heleid statlig selskap, hvor 60 prosent er eid av Sverige og 40 prosent av Danmark.
I flere artikler har FriFagbevegelse satt søkelyset på transport- og logistikkbedriften Postnord sin norske avdeling, Postnord AS. Underleverandører til det norske selskapet har fortalt at de har blitt presset til å kjøre for lavere priser enn selv Postnord-direktørene mener man må ha.
Det er også avslørt at ukrainske sjåfører har kjørt fast for Postnord for under 400 kroner om dagen. Det til tross for at lastebilsjåfører som kjører transport innenriks i Norge har krav på minst 185,50 kroner per time. Pluss diett. Dette fordi lønnsnivået i tariffavtalen for lastebilsjåfører er allmenngjort.
Lastebileier Johan har fått nok: Nå anmelder han Postnord for tyveri
Löfven: – Skal ikke være en vill vest-bransje
Rett før jul i 2016 avslørte Svenska Dagbladet noe lignende hos Postnord i Sverige. Der kom det fram at underleverandørene også kjørte for småpenger.
På hjemmesiden til Postnord kunne man den gang lese at selskapet ikke anså at tariffavtale var nødvendig:
«Det behøves ikke så lenge det ikke er ulovlig, og vi reviderer i stedet underleverandørene utifra våre etiske retningslinjer som alle underleverandører skal følge.»
Kommunikasjonssjef Per Ljungberg hos Postnord pekte på markedssituasjonen.
– Vi må agere som resten av logistikkmarkedet for i det hele tatt å være konkurransedyktige, sa Ljungberg til det svenske Transportarbeiderforbundet.
Det fikk den daværende statsministeren Stefan Löfven til å se rødt.
– Transportsektoren skal ikke være en «vill vest»-bransje, og det er ikke noe argument at «vi må følge konkurransen». Vi skal ikke ha en nedadgående spiral når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår, så det er absolutt ikke noe holdbart argument. Postnord skal ikke bruke konkurransevilkår som grunn for å kjøpe transporttjenester uten lønns- og arbeidsvilkår på linje med tariffavtalene, sa Löfven til SvD Näringsliv.
(saken fortsetter under bildet)
RASTE MOT POSTNORD: Tidligere statsminister i Sverige, Stefan Löfven.
Tri Nguyen Dinh
Gode og anstendige arbeidsvilkår
Fem år senere er Stefan Löfven ikke lenger statsminister i Sverige, og Löfven skriver i en epost til FriFagbevegelse at han ikke har mulighet til å svare på spørsmål om situasjonen i Norge.
Det har imidlertid den tidligere lederen for svensk LO, Karl-Petter «Kålle» Thorwaldsson. Han er næringsminister i den nye socialdemokratiske regjeringen og sitter med ansvar for Postnord.
Han er ikke glad for avsløringene i Norge, og sier at den svenske statens eierpolicy er at statlige selskaper skal agere slik at de har tillit i offentligheten.
– Det inkluderer selvsagt et sunt og sikkert arbeidsmiljø, samt gode og anstendige arbeidsvilkår, skriver Thorwaldsson på epost til FriFagbevegelse.
Ny statlig eierpolicy
Han forteller at den svenske regjeringen i 2020 vedtok en ny eierpolicy for statlig eide selskaper.
– Der framgår det at selskap skal stille krav om arbeidsrettslige vilkår hos leverandører og underleverandører, og at staten som forvalter av en av Sveriges største selskapsporteføljer skal gå foran med et godt eksempel, fortsetter han.
Thorwaldsson bekrefter at både den nåværende og den forrige regjeringen har hatt dialog med Postnord om utfordringer i leverandørkjeden.
– Der har vi bedt Postnord sørge for at alt er i orden, og at det er ryddige vilkår hos alle Postnord sine underleverandører. Det følger vi opp gjennom kontinuerlige eierdialoger med selskapet. Det er viktig at statlig eide selskaper går foran med et godt eksempel, understreker han.
Vil følge opp
På spørsmål om han kommer til å ta opp det som virker som en bevisst bedriftskultur i Postnord om å presse priser hos underleverandører, legger han til at utfordringene i transportbransjen ikke bare gjelder Postnord.
– Vi kan konstatere at utfordringene gjelder hele transportbransjen, og regjeringen jobber intensivt med å fremme sunn konkurranse, trafikksikkerhet og godt arbeidsmiljø innen veitransportsektoren både på nasjonalt nivå og gjennom EU. Når det gjelder Postnord kommer vi også til å følge opp dette spørsmålet i samtaler med selskapet, sier samferdselsminister Karl-Petter Thorwaldsson.
Danskenes transportminister vil be om status
Den samme konklusjonen har Danmarks transportminister Benny Engelbrecht fra Arbeiderpartiets søsterparti i Danmark, Socialdemokratiet.
– Postnord har et etisk regelverk, Code of Conduct, som alle leverandører til PostNord skal leve opp til. Det fremgår blandt annet av dette regelverket at leverandøren skal overholde lover og forskrifter i de land hvor det drives virksomhet, skriver Engelbrecht i en epost til FriFagbevegelse.
(saken fortsetter under bildet)
BER OM POSTNORD-REDEGJØRELSE: Danmarks transportminister Benny Engelbrecht.
Claus Bech
I disse retningslinjene for underleverandører heter det blant annet at «Personalet skal motta lovfestede eller, i aktuelle tilfeller, kollektivavtalelignende ansettelsesvilkår når det gjelder arbeidstid, godtgjørelse, ferie, sykefravær og foreldrepermisjon.»
– Disse kravene gjelder uansett uansett hvor sjåføren kommer fra. Jeg forventer at PostNord etterlever dette etiske regelverket, og jeg vil be om status på det i neste eiermøte med Postnord, avslutter transportminister Benny Engelbrecht.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB