JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sokkelavtalene

Her er den nye lønna til oljearbeiderne

Lønnsøkningen for oljearbeider på sokkelavtalene blir på 4.700 kroner, samt noe mer til ansatte innen forpleining og borring.

Illustrasjonsfoto: Kristian Jacobsen/NTB

tonje@lomedia.no

LO-forbundet Industri Energi og SAFE kom like før klokken 06 onsdag morgen til enighet med Norsk olje og gass på sokkeloverenskomstene operatør, boring og forpleining. Forhandlingene varte seks timer utover opprinnelig frist.

I tillegg til løftet på 4.700 får ansatte innen boring og forpleining også et etterslepstillegg på 8.946 kroner. De aktuelle avtalene har ikke lokale forhandlinger imotysetning til operatørene som skal forhandle lokalt senere.

Sokkelavtalene omfatter ansatte som jobber offshore i operatørselskapene, innen boring på faste installasjoner og i forpleiningen.

Lederne aksepterte ikke avtalen og varslet at de tar ut 43 ansatte i streik, som får konsekvenser for arbeidet på Johan Sverdrup-feltet.

Les også: Streik i oljebransjen: Equinor avviser nedstegning av Sverdrup

– Vi er inne i et år hvor vi er rammet av en global pandemi og der både næringen og fellesskapet tynges økonomisk. Frontfagoppgjøret tidligere i høst pekte klart i retning av moderasjon. Likevel velger Lederne å gå ut i streik fordi de krever høyere lønn enn alle andre, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass i en pressemelding.

Oversikt: Dette er resultatene i lønnsoppgjøret så langt

Industri Energi er fornøyd

I tillegg blir skift- og nattillegget økt med 3,50 kr til 80 kroner per time. Mens konferansetillegget økes til 100 kroner. Helligdagsgodtgjørelsen økes fra 2025 kroner til 2060 kroner per dag.

Det generelle lønnstillegget og endring av satser gjøres gjeldende fra 1. juni 2020.

– Jeg er fornøyd med at vi har klart å komme til enighet om et oppgjør som er i tråd med frontfaget, sier Lill-Heidi Bakkerud som er nestleder i Industri Energi og forhandlingsleder for sokkelavtalene.

Meklingen tok sted på Sola og ble ledet av av mekler Carl Petter Martinsen. Industri Energi, SAFE og Lederne forhandler på vegne av de ansatte på sokkelavtalene, og Norsk olje og gass på vegne av arbeidsgiverne.

Sokkelavtalene gjelder for omtrent 7.000 ansatte, hvorav drøyt 4.300 er Industri Energi-medlemmer.

Aktuelt: Ansatte på flyteriggavtalen får minimum 13.700 kroner i lønnsløft

(Teksten fortsetter etter bildet)

Nestleder Lill-Heidi Bakkerud er gitt omstendighetene, fornøyd med resultatet.

Nestleder Lill-Heidi Bakkerud er gitt omstendighetene, fornøyd med resultatet.

Atle Espen Helgesen/Industri Energi

Kompenseres for vask av smittelugarer

Industri Energi fikk gjennomslag for krav om at bedriftene skal forskuttere sykelønn. Det gis også en kompensasjon for vask av smittelugar på 500 kroner.

Kurs som krever fysisk tilstedeværelse, kompenseres med minimum åtte timer overtid per dag. Digitale kurs i ansattes friperioder utløser minimum fire timer overtid.

Det er videre enighet om at ansatte i vikarpooler må sikres forutsigbarhet i forhold til å kunne planlegge sin egen fritid, noe Industri Energi mener at overenskomsten ikke har regulert ikke godt nok tidligere.

Reportasje: Oljearbeider Kai har fått fast arbeidstid – endelig kan småbarnsfaren planlegge fritida

– Vi er også enig med arbeidsgiverne om at vi skal opprettholde fokus på de tillitsvalgtes rettigheter og fortsette arbeidet som vi ble enig om i 2018, sier Lill-Heidi Bakkerud.

Kronikk: Klimaendringer kan ses på som noe som gir oss en ekstra mulighet, og ny skaperkraft

Ønsket mer norsk mat

Industri Energi skriver i pressemeldingen at de inviterte Norsk olje og gass til å skrive en intensjonsavtale om at det skal serveres mer norsk mat på sokkelen.

– Vi må konstatere at Norsk olje og gass ikke ser viktigheten av å bruke norske matråvarer, og på den måten være en viktig bidragsyter til å opprettholde nasjonal matproduksjon og selvforsyningsgrad. Dette kunne vært et viktig signal til det norske samfunnet, mener Bakkerud.

Disse jobber i operatørselskap, med forpleining og som borepersonell i Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Aker BP, Neptune Energy Norge, Lundin Energy Norway, Repsol Norge, Wintershall Dea Norge, Vår Energi, OKEA, KCA Deutag Drilling Norge AS, ESS Support Services AS, Sodexo Remote Sites Norway AS, Coor Service Management og 4Service Offshore Hotels AS.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse