JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sokkelavtalene

Streik i oljebransjen: Equinor avviser nedstegning av Sverdrup

Norsk olje og gass kom til enighet i lønnsoppgjøret med Industri Energi og SAFE onsdag morgen. Det minste forbundet, Lederne, godtok ikke avtalen og tar ut 43 medlemmer i streik og varslet at Johan Sverdrup må stenge ned. Det avviser Equinor.
Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Sokkelens gigant, Johan Sverdrup, blir rammet av at Lederne tar ut ansatte i streik.

Arkivfoto: Equinor

tonje@lomedia.no

LO-forbundet Industri Energi og SAFE kom like før klokken 06 onsdag morgen til enighet med Norsk olje og gass på sokkeloverenskomstene operatør, boring og forpleining. Forhandlingene varte seks timer utover opprinnelig frist.

Nå blir det likevel streik på sokkelen da Lederne ikke godtar avtalen. De tar ut 43 medlemmer i streik og varsler i en pressemelding at en av Equinors nyeste plattformer, Johan Sverdrup, må stenges ned.

– Nei, det er ikke riktig at vi stenger ned Johan Sverdrup. Produksjonen går som normalt. Vi jobber nå med å se på hvilke type konsekvenser streiken får, men så langt er det ikke startet noe nedstengningsaktivitet, sier Equinors pressetalsmann Morten Eek til E24.

Eek sier de nå ser på hvilke andre typer aktiviteter på Sverdrup som reduseres, men avviser at de er knyttet til selve produksjonen.

Aktuelt: Her er den nye lønna til oljearbeiderne

Ønsker tariffavtale tilpasset land

– Streiken kommer fordi vi ikke ser vilje til å diskutere avtale for våre medlemmer knyttet til nye former for drift av plattformene, sier Ledernes forbundsleder Audun Ingvartsen i en pressemelding.

Ingvartsen sier at Lederne krevde tariffavtaledekning for sine medlemmer som etter omstilling og ny teknologi, skal arbeide i kontrollrom på land i deler av året.

Krav om en slik avtale ble første gang sendt til Norsk olje og gass og NHO i april 2017. Drøftelser og sonderinger har pågått uten hell.

– Også i vårt oppgjør brukes covid-19 som argument for moderasjon. Vi i Lederne frykter at dette er starten på en forringelse av våre medlemmers opparbeidede lønns og arbeidsvilkår, sier forbundslederen.

I en streikesituasjon skal arbeidsplassene forlates, og arbeid skal ikke utføres. I petroleumsvirksomheten er arbeidstakerne pålagt å delta i nødvendig sikkerhetsarbeid før en arbeidsstans settes i verk.

Oversikt: Dette er resultatene i lønnsoppgjøret så langt

Det mestproduserende oljefeltet rammes

Konsekvensen av streiken hos Lederne er at Norges mestproduserende oljefelt, Johan Sverdrup, risikerer å måtte stenge ned, skrev Norsk olje og gass i en pressemelding onsdag morgen.

Totalt vil dette kunne bety et daglig produksjonsbortfall på rundt 470.000 fat olje, noe som tilsvarer nær 12 prosent av totalproduksjonen av olje og gass på norsk sokkel, skriver Norsk olje og gass i meldingen.

– Vi er inne i et år hvor vi er rammet av en global pandemi og der både næringen og fellesskapet tynges økonomisk. Frontfagsoppgjøret tidligere i høst pekte klart i retning av moderasjon. Likevel velger Lederne å gå ut i streik fordi de krever høyere lønn enn alle andre, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass i meldingen.

Bakgrunn: Nå mekles det om lønna for 7.000 ansatte i oljebransjen

Industri Energi er fornøyd

Industri Energi og SAFE har kommet fram til et resultat som gir de offshoreansatte et samlet lønnstillegg på 4.700 kroner, skriver Industri Energi i en pressemelding.

Ansatte innen boring og forpleining får også et etterslepstillegg på 8946 kroner.

I tillegg blir skift- og nattillegget økt med 3,50 kr til 80 kroner per time. Mens konferansetillegget økes til 100 kroner. Helligdagsgodtgjørelsen økes fra 2025 kroner til 2060 kroner per dag.

Det generelle lønnstillegget og endring av satser gjøres gjeldende fra 1. juni 2020.

– Jeg er fornøyd med at vi har klart å komme til enighet om et oppgjør som er i tråd med frontfaget, sier Lill-Heidi Bakkerud som er nestleder i Industri Energi og forhandlingsleder for sokkelavtalene.

Meklingen tok sted på Sola og ble ledet av av mekler Carl Petter Martinsen. Industri Energi, SAFE og Lederne forhandler på vegne av de ansatte på sokkelavtalene, og Norsk olje og gass på vegne av arbeidsgiverne.

Sokkelavtalene gjelder for omtrent 7.000 ansatte, hvorav drøyt 4.300 er Industri Energi-medlemmer.

Aktuelt: Ansatte på flyteriggavtalen får minimum 13.700 kroner i lønnsløft

(Tekst fortsetter under bildet)

Nestleder Lill-Heidi Bakkerud er gitt omstendighetene, fornøyd med resultatet.

Nestleder Lill-Heidi Bakkerud er gitt omstendighetene, fornøyd med resultatet.

Atle Espen Helgesen/Industri Energi

Kompenseres for vask av smittelugarer

Industri Energi fikk gjennomslag for krav om at bedriftene skal forskuttere sykelønn. Det gis også en kompensasjon for vask av smittelugar på 500 kroner.

Kurs som krever fysisk tilstedeværelse, kompenseres med minimum åtte timer overtid per dag. Digitale kurs i ansattes friperioder utløser minimum fire timer overtid.

Det er videre enighet om at ansatte i vikarpooler må sikres forutsigbarhet i forhold til å kunne planlegge sin egen fritid, noe Industri Energi mener at overenskomsten ikke har regulert ikke godt nok tidligere.

Reportasje: Oljearbeider Kai har fått fast arbeidstid – endelig kan småbarnsfaren planlegge fritida

Lokale forhandlinger

Sokkelavtalene omfatter forbundets medlemmer som jobber offshore i operatørselskapene, innen boring på faste installasjoner og i forpleiningen.

I operatørselskapene fortsetter man med lokale forhandlinger, mens boring og forpleining nå er ferdig med årets oppgjør.

– Vi er også enig med arbeidsgiverne om at vi skal opprettholde fokus på de tillitsvalgtes rettigheter og fortsette arbeidet som vi ble enig om i 2018, sier Lill-Heidi Bakkerud.

Kronikk: Klimaendringer kan ses på som noe som gir oss en ekstra mulighet, og ny skaperkraft

Ønsket mer norsk mat

Industri Energi skriver i pressemeldingen at de inviterte Norsk olje og gass til å skrive en intensjonsavtale om at det skal serveres mer norsk mat på sokkelen.

– Vi må konstatere at Norsk olje og gass ikke ser viktigheten av å bruke norske matråvarer, og på den måten være en viktig bidragsyter til å opprettholde nasjonal matproduksjon og selvforsyningsgrad. Dette kunne vært et viktig signal til det norske samfunnet, mener Bakkerud.

Disse jobber i operatørselskap, med forpleining og som borepersonell i Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Aker BP, Neptune Energy Norge, Lundin Energy Norway, Repsol Norge, Wintershall Dea Norge, Vår Energi, OKEA, KCA Deutag Drilling Norge AS, ESS Support Services AS, Sodexo Remote Sites Norway AS, Coor Service Management og 4Service Offshore Hotels AS.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse