JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømkrisa

Norge har ikke nok strøm i 2027: – En selvpåført katastrofe

Vi trenger mer kraft så raskt som overhodet mulig, mener Industri Energi-leder Frode Alfheim.
– Situasjonen er alvorlig, mener forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi. Han reagerer på Statnetts advarsel om at Norge styrer mot kraftunderskudd om få år.

– Situasjonen er alvorlig, mener forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi. Han reagerer på Statnetts advarsel om at Norge styrer mot kraftunderskudd om få år.

Arkivfoto: Jan-Erik Østlie

etk@lomedia.no

tonje@lomedia.no

vaktsjef@ntb.no

Norge kan være på vei mot en nasjonal energikrise. Statnett har varslet regjeringen om kraftmangel i store deler av Norge om noen få år.

Det kan føre til veldig høye strømpriser og perioder med utkobling dersom Norge ikke øker kraftproduksjonen.

– Det er en selvpåført katastrofe, som vi må bygge oss ut av med mer kortreist kraft, mer nett og bedre offentlig kontroll, mener forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Nå ber han politikerne om å ta konsekvensene av at det er bygget ut for lite kraftproduksjon og strømnett de siste 30 årene.

Alvorlig situasjon for Norge

Alfheim leder LO-forbundet Industri Energi, som organiserer om lag 57 000 industriarbeidere.

Mange av disse jobber på arbeidsplasser som bruker svært mye strøm. Det er også ventet at forbundet kan organisere grupper i flere «nye» næringer i Norge, for eksempel innen batteriproduksjon.

– Norge er i en alvorlig situasjon. Vi styrer mot kraftunderskudd og effektunderskudd om bare noen få år. Det vil gjøre energinasjonen Norge avhengig av å importere strøm for å dekke eget forbruk, skriver Alfheim i en tekstmelding til FriFagbevegelse.

– Det er kraftoverskuddet som har gitt oss rikelig tilgang på strøm til lave priser. Det konkurransefortrinnet er vi nå i ferd med å miste.

Fra spørretimen: Støre tror kraftkrisen er over om to-tre år

Store deler av landet kan få veldig høye strømpriser og behov for utkoblinger dersom Norge ikke øker kraftproduksjonen, advarer Statnett.

Store deler av landet kan få veldig høye strømpriser og behov for utkoblinger dersom Norge ikke øker kraftproduksjonen, advarer Statnett.

Jan-Erik Østlie

Statnett med strømadvarsel

Statnett advarer regjeringen om «betydelige utfordringer» i kraftsystemet. De forventer at den nasjonale energibalansen blir negativ allerede i 2027, hvis ikke det tas grep.

Det skjer hvis vi bruker mer energi enn vi har kapasitet til i det norske strømnettet.

Advarslet er skrevet av Statnetts konserndirektør for Kraftsystem og marked, Gunnar Løvås, i et brev til Olje- og energidepartementet, datert 16. desember, ifølge nettavisen Altinget.

Det var EnergiWatch som først omtalte brevet.

Statnett er bekymret for at nordre Nordland, Troms og Finnmark vil få særlige utfordringer med kraftmangel og stigende energipriser i løpet av få år.

De forventer tilsvarende utfordringer på Østlandet og i Midt-Norge.

Alfheim i Industri Energi mener Statnetts brev burde være en tydelig vekker for politikerne:

– Vi trenger mer kraft og mer nett så raskt som overhodet mulig, understreker forbundslederen.

Kommentar: «De rekordhøye strømprisene er en tung utgiftspost for mange bedrifter. De må få hjelp»

Ber om endret regelverk

Statnett ønsker at regelverket for leveringsplikt blir revurdert.

I dag er loven slik at nye aktører har rett til tilknytning og adgang på elektrisitet fra Statnett uten ugrunnet opphold, blant annet de nye industrisatsingene i nord.

«Bestemmelsen om tilknytningsplikt ble etablert i en annen tid, med kraftoverskudd og relativt begrensede planer om ny kraftbasert virksomhet. Situasjonen er nå snudd på hodet, med et energioverskudd som reduseres raskt, og få planer om ny kraftproduksjon,» skriver Statnett til regjeringen.

Forbundsleder Alfheim skriver at Industri Energi er enige med Statnett.

– Vi må enten avvikle tilkoblingsplikten eller bygge ut mye mer kraft og nett. Industri Energi foretrekker selvsagt sistnevnte alternativ.

Bedriften får ikke tak i nok strøm: – Vi tvinges til å bruke gass og betaler dyrt

Statsråd: – Regjeringen skal ta ansvar

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier til Altinget at regjeringen skal ta ansvar for mye av det som blir påpekt i brevet fra Statnett.

– Vi er veldig godt forberedt på at vi skal kunne unngå de scenarioene som Statnett frykter kan komme, som bare skjer hvis vi står på stedet hvil. Det er aldri klokt, mener Aasland.

Medlemmer av energi- og miljøkomiteen på Stortinget er likevel ikke overbevist.

– Jeg opplever at det er for mye snakk om at man skal få prisen ned, uten at det kommer til hva man faktisk skal gjøre. Nå begynner det å haste, sier Lars Haltbrekken (SV).

– Dette er Statnett som trykker på alarmknappen. Det er all grunn til å ta dette på alvor, sier Nikolai Astrup (H).

Næringsminister Vestre: Det finnes ingen quick fix-løsninger for strømkrisa

Mye delt: Støre og Arbeiderpartiet er historisk upopulære. Her er fagbevegelsens løsning

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse