JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte Industri Energi 2021

Oljetillitsvalgt Per Steinar krever at LO bekjemper «lufting» av midlertidig ansatte: – Det er altfor lett å få leid inn personell

Det var klare forventninger til LO-lederen da hun besøkte Industri Energis landsmøte torsdag. Blant annet når det gjelder midlertidighet og bemanningsbransjen.
FAST ANSETTELSE: Per Steinar Stamnes krever handling fra LO på lufteproblematikken.

FAST ANSETTELSE: Per Steinar Stamnes krever handling fra LO på lufteproblematikken.

Jan-Erik Østlie

petter@lomedia.no

Innleie, bemanningsbransjen og lufting. Tre stikkord som engasjerer sokkelsjef Per Steinar Stamnes i Industri Energi Equinor:

– Vi er solidarisk med dem som er innleid, de vil også ha en fast jobb. De har et håp og en tro om at du vil bli ansatt hvis du gjør en god jobb. Men så enkelt er det ikke.

Nå forventer han at LO og Peggy Hessen Følsvik gjør noe med problematikken.

Les også: Slik er Hadia Tajiks plan for innstramminger i bemanningsbransjen

Må «luftes» etter to og et halvt år

Ifølge arbeidsmiljøloven har man i dag rett på fast ansettelse dersom man har jobbet midlertidig sammenhengende i tre eller fire år, avhengig av ansettelsesgrunnlaget.

Det mener Stamnes er altfor lang tid:

– Da vil man bruke to og et halvt år før man skal ut på lufting. Hvis man senker det til for eksempel tolv måneder, blir det mye lettere å ansette framfor å leie dem, tror jeg.

Arbeidsminister Tajik gjestet landsmøtet: – Arbeidsfolk skal få mer makt over egen hverdag

Han forteller om en usikkerhet de innleide føler på når kontrakten går ut og de står der uten jobb, inntekt og tryggheten en jobb gir.

– Noe av det som er synd når du blir lufta, er at det er vanskelig å komme inn igjen. Det andre er at man som innleid, ikke har samme rettigheter.

Krever handling fra Peggy

Stamnes vil ha et strengere regelverk. Retten til å kreve ansettelse uavhengig av person er én ting, kortere tid som midlertidig før du har krav på fast ansettelse er en annen.

– Det er altfor lett å få leid inn personell. Lovverket er ikke tydelig nok. Det burde være mye klarere og det burde være mye vanskeligere å leie inn folk, påpekte sokkelsjefen til LO-lederen.

Følsvik anerkjente problemene midlertidighet medfører, og at såkalt «lufting» heller ikke er ukjent for andre LO-forbund som for eksempel organiserer i offentlig sektor.

– Men jeg kan garantere at vi skal jobbe videre med dette, sammen med den nye regjeringa, forsikret LO-lederen.

Les også: LO-lederen hyller klimaløser Roger

Og i likhet med både arbeidsministeren og statsministeren, påpekte Følsvik at den nye regjeringas tydelighet på feltet allerede har en påvirkning på bedriftene.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse