JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GÅR GRUNDIG TIL VERKS: – Jeg er også veldig utålmodig i forhold til innleie. Men vi skal gjøre det skikkelig, sier Hadia Tajik.

GÅR GRUNDIG TIL VERKS: – Jeg er også veldig utålmodig i forhold til innleie. Men vi skal gjøre det skikkelig, sier Hadia Tajik.

Brian Cliff Olguin

Innleie og midlertidige ansettelser:

Slik er Hadia Tajiks plan for innstramminger i bemanningsbransjen

Nå røper arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik sine tanker og tidsrammer for innstramming av innleiebestemmelsene. Hun er også utålmodig, innrømmer hun overfor FriFagbevegelse.09.11.2021
17:00
10.11.2021 09:38

helge@lomedia.no

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) har varslet en kraftig innstramming i bemanningsbransjen. Svært mange er utålmodig og vil ha tiltakene både på bordet og at de skal tre i kraft så raskt som mulig.

Det vises også til at sentrale Ap-politikere lovte dette så raskt regjeringen var byttet ut.

Arbeids- og inkluderingsministeren selv er også utålmodig. Derfor har hun giret opp arbeidet med å gjennomføre innstrammingen.

Men hun vil gjøre det grundig. Blant annet for å sikre at problemet ikke bare flytter seg til et annet sted når det strammes inn. Eller at aktørene finner smutthull som gjør at de kan omgå endringene.

Ulovlig innleie: Regjeringens første grep: Sender ut lov om kollektiv søksmålsrett

I siste fase

Tajik sier at hun nå begynner å komme i siste fase av beslutningsprosessen. Derfor syntes hun også det var fint å kunne få innspill på dette under Oslofjordkonferansen til Fellesforbundet tirsdag ettermiddag.

Nå forteller hun til FriFagbevegelse at både forskriftsendringer og lovendringer vil sendes ut på høring på nyåret. Fram til da har hun flere tiltak til vurdering. Hun vil bruke tiden fram mot januar for å ta beslutningene.

Det ene alternativet hun jobber med, er å forby innleie i forskrifts form for bygg i Oslofjord-området.

– Jeg vet at mange er utålmodige og mener jeg bare burde sende ut en forskrift med en gang. Jeg deler utålmodigheten og bekymringen. Og vet at den er ektefødt. Men jeg vil likevel bruke litt tid. Dessuten må også forskriftsendringer sendes ut på høring. Dette kan ikke gjøres fra en dag til en annen, poengterer hun.

– Hvis vi forbyr innleie ett sted, uten andre konsekvenser, vil bemanningsbyråene bare flytte på seg, sier Tajik.

Er veldig kreative

Det fikk hun blant annet klar beskjed om under regionkonferansen til LO i Rogaland, hvor hun møtte mange tillitsvalgte som var opptatt av nettopp dette.

– Samtidig vil jeg gjøre dette på en skikkelig måte for ikke å gi gratisargumenter om at vi kutter hjørner til de som er mot innstramminger, sier hun.

Statsråden vurderer også å fjerne bestemmelsene som handler om at innleie fra bemanningsforetak er tillatt når arbeidet er av midlertidig karakter.

– Da strammes innleieadgangen inn til å gjelde reelle vikariater.

Samtidig mener arbeidsministeren man hele tiden må være oppmerksom på muligheten til å omgå forskrifter og regelendringer.

Spesielt er Tajik bekymret for en del aktører som klarer å omorganisere seg.

– Det kan for eksempel være de som ikke driver med innleie, men en form for entreprise. Derfor vil jeg bruke tid på at vi kan sette definisjonen av entreprise i lovs form. Man skal ikke kunne organisere seg vekk fra et arbeidsgiverforhold, sier Tajik.

Denne skaper debatt: Vlora var i en trafikkulykke, mens kjæresten til Charlotte fikk kreft. Begge mistet vikarjobben etter sykefravær

Ser mot Tyskland

Arbeids- og inkluderingsministeren vil også se til utlandet i arbeidet med endringene.

– Hva gjør man i andre europeiske land? Jeg vil særlig se på Tyskland som eksempel. Der har man vist at det er mulig å komme langt med dette med klare regler, sier Tajik.

Tyskland innførte et generelt forbud mot innleie av arbeidskraft i byggebransjen så tidlig som på 80-tallet, fordi det var mange useriøse bedrifter, mye svart arbeid og ble vanskeligere å konkurrere på markedet for seriøse aktører.

Innleieforbudet i Tyskland er imidlertid ikke absolutt. Det er lov med utleie mellom produksjonsbedrifter. Betingelsen er at bedriften har vært omfattet av samme rammetariffavtale, sosialkasseavtale eller allmenngjort avtale som innleiebedrift i minst tre år.

Mye lest: Skatteetaten retter millionkrav mot ni fiskebruk etter ulovlig bruk av innleie

Den forrige regjeringen ville ikke legge fram forslag om forbud mot innleie, fordi det ville gi «for lite fleksibilitet for virksomhetene, som kan ha et legitimt behov for å leie inn noe arbeidskraft i ulike perioder».

– I Tyskland har man klart å innføre bransjevise forbud, de har strenge godkjenningskrav til bemanningsselskap, og kraftige sanksjoner til de som bryter lover og regler. De er ikke bare kraftige. Bøtene er heftige. Kan komme på opp til fem millioner kroner, og opp til fem års fengsel, sier Tajik.

– Samtidig vet jeg at Tyskland ikke er Norge. Men vi har en del forhold som er like. Jeg mener i alle fall det er aktuelt å se nærmere på løsningene de har i Tyskland, sier hun.

Dette skal vekk

Uansett: Den generelle adgangen til å ansette midlertidig skal vekk, poengterer Hadia Tajik.

– Punktum, legger hun til.

Og det skal skje raskt.

– Vi jobber med en lovproposisjon som kommer før jul.

– Kan det være aktuelt å forby underleverandører?

– Det er gjort mye interessant i Tyskland som også er interessant for Norge, sier Tajik.

Mye delt: Fast ansatte fikk hotell og 800 kroner i diett, mens innleide fikk brakke og null i diett

Hvor står Sp og Ap?

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har litt ulike ståsteder i forhold til innleie.

Senterpartiet vil tillate vikarbyrå til å leie ut folk etter Arbeidsmiljølovens paragraf 14.9. 2b for arbeid i stedet for én eller andre vikarer.

Arbeiderpartiet er mest opptatt av paragraf 14.12.2, som sier at byråer kun kan leie ut folk til å gjøre jobben i stedet for ansatte der en landsomfattende fagorganisasjon med innstillingsrett går med på det.

– De har både en størrelse og erfaring til å ha en særstilling, og de tar samfunnsansvar. I denne fasen av arbeidet tar jeg uansett imot alle innspill som bidrar til å få bedre kontroll over omfanget som innleie og bemanningsselskaper har fått, mener Tajik.

Hun er også klar på at regjeringen er tydelig på å ville implementere ILOs kjernekonvensjoner i norsk lov. 

Utnytter sårbare arbeidstakere

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener dette er gode signaler fra statsråden.

– Vi mener både generell lovendring og bransjevise og/eller geografiske tiltak i forskrift er en god tilnærming, sier han til FriFagbevegelse.

– Vår erfaring er at den store omgåelsen i dag er at uorganiserte bedrifter leier inn etter 14-12.1 og definerer alt arbeid som midlertidig. Derfor må den bestemmelsen bort, slik at en sitter igjen med adgangen til å leie inn vikarer, mener Krogstad.

Han mener det er viktig å stramme inn muligheten for omgåelse ved at innleie omdefineres til entreprise samtidig.

– Jeg ser at Arbeidstilsynets høringssvar støtter Fougner-utvalgets forslag som gjør det vanskeligere å sette ut arbeid innen egen kjernevirksomhet i entreprise, poengterer han.

Fellesforbundets erfaring er at de fleste bemanningsbedrifter utnytter sårbare arbeidstakere.

– For å styrke de ansatte situasjon bør vi også se på muligheten for å stille krav til at bemanningsbedriften må ha tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, mener Krogstad.

– Fellesforbundet ønsker en tett og god dialog med statsråden slik at innstrammingene fører til det ønskede målet; et organisert og seriøst arbeidsliv med faste, hele stillinger, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Podkast: Truls (30) delte på Facebook at han har dysleksi. Da strømmet jobbtilbudene inn

Vil ha med flere

Arild Håvik leder avdeling 25 i Fellesforbundet i Rogaland. Han registrerer at det skjer noe og at det kommer en innstramming.

– Det er bra at arbeidet er i gang. Vi må få et godt regelverk rundt dette med innleie. Hva er et bemanningsselskap, hva er innleie og hva er entreprise? Vi må ha klare regler på plass, sier han til FriFagbevegelse.

Hvis det er bransjevise forbud som blir resultatet, ber han statsråden ikke glemme ISO-bransjen (isolasjon, maling, stillas blant annet).

– Der er det helt vilt for tiden, mener han.

– Det må komme et klart regelverk rundt det å starte bemanningsselskap. For det finnes også seriøse bemanningsselskap som opererer slik en bedrift skal. Som er medlem hos oss, og hvor de som jobber der er fast ansatt. Jeg skjønner at det er svingninger i industrien. Og at noe innleie må til. Men vi må vekk fra situasjonen i dag hvor innleie er hovedregelen, mener Arild Håvik.

09.11.2021
17:00
10.11.2021 09:38Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker