JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GÅR GRUNDIG TIL VERKS: – Jeg er også veldig utålmodig i forhold til innleie. Men vi skal gjøre det skikkelig, sier Hadia Tajik.

GÅR GRUNDIG TIL VERKS: – Jeg er også veldig utålmodig i forhold til innleie. Men vi skal gjøre det skikkelig, sier Hadia Tajik.

Brian Cliff Olguin

Innleie og midlertidige ansettelser:

Slik er Hadia Tajiks plan for innstramminger i bemanningsbransjen

Nå røper arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik sine tanker og tidsrammer for innstramming av innleiebestemmelsene. Hun er også utålmodig, innrømmer hun overfor FriFagbevegelse.09.11.2021
17:00
10.11.2021 09:38

helge@lomedia.no

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) har varslet en kraftig innstramming i bemanningsbransjen. Svært mange er utålmodig og vil ha tiltakene både på bordet og at de skal tre i kraft så raskt som mulig.

Det vises også til at sentrale Ap-politikere lovte dette så raskt regjeringen var byttet ut.

Arbeids- og inkluderingsministeren selv er også utålmodig. Derfor har hun giret opp arbeidet med å gjennomføre innstrammingen.

Men hun vil gjøre det grundig. Blant annet for å sikre at problemet ikke bare flytter seg til et annet sted når det strammes inn. Eller at aktørene finner smutthull som gjør at de kan omgå endringene.

Ulovlig innleie: Regjeringens første grep: Sender ut lov om kollektiv søksmålsrett

I siste fase

Tajik sier at hun nå begynner å komme i siste fase av beslutningsprosessen. Derfor syntes hun også det var fint å kunne få innspill på dette under Oslofjordkonferansen til Fellesforbundet tirsdag ettermiddag.

Nå forteller hun til FriFagbevegelse at både forskriftsendringer og lovendringer vil sendes ut på høring på nyåret. Fram til da har hun flere tiltak til vurdering. Hun vil bruke tiden fram mot januar for å ta beslutningene.

Det ene alternativet hun jobber med, er å forby innleie i forskrifts form for bygg i Oslofjord-området.

– Jeg vet at mange er utålmodige og mener jeg bare burde sende ut en forskrift med en gang. Jeg deler utålmodigheten og bekymringen. Og vet at den er ektefødt. Men jeg vil likevel bruke litt tid. Dessuten må også forskriftsendringer sendes ut på høring. Dette kan ikke gjøres fra en dag til en annen, poengterer hun.

– Hvis vi forbyr innleie ett sted, uten andre konsekvenser, vil bemanningsbyråene bare flytte på seg, sier Tajik.

Er veldig kreative

Det fikk hun blant annet klar beskjed om under regionkonferansen til LO i Rogaland, hvor hun møtte mange tillitsvalgte som var opptatt av nettopp dette.

– Samtidig vil jeg gjøre dette på en skikkelig måte for ikke å gi gratisargumenter om at vi kutter hjørner til de som er mot innstramminger, sier hun.

Statsråden vurderer også å fjerne bestemmelsene som handler om at innleie fra bemanningsforetak er tillatt når arbeidet er av midlertidig karakter.

– Da strammes innleieadgangen inn til å gjelde reelle vikariater.

Samtidig mener arbeidsministeren man hele tiden må være oppmerksom på muligheten til å omgå forskrifter og regelendringer.

Spesielt er Tajik bekymret for en del aktører som klarer å omorganisere seg.

– Det kan for eksempel være de som ikke driver med innleie, men en form for entreprise. Derfor vil jeg bruke tid på at vi kan sette definisjonen av entreprise i lovs form. Man skal ikke kunne organisere seg vekk fra et arbeidsgiverforhold, sier Tajik.

Denne skaper debatt: Vlora var i en trafikkulykke, mens kjæresten til Charlotte fikk kreft. Begge mistet vikarjobben etter sykefravær

Ser mot Tyskland

Arbeids- og inkluderingsministeren vil også se til utlandet i arbeidet med endringene.

– Hva gjør man i andre europeiske land? Jeg vil særlig se på Tyskland som eksempel. Der har man vist at det er mulig å komme langt med dette med klare regler, sier Tajik.

Tyskland innførte et generelt forbud mot innleie av arbeidskraft i byggebransjen så tidlig som på 80-tallet, fordi det var mange useriøse bedrifter, mye svart arbeid og ble vanskeligere å konkurrere på markedet for seriøse aktører.

Innleieforbudet i Tyskland er imidlertid ikke absolutt. Det er lov med utleie mellom produksjonsbedrifter. Betingelsen er at bedriften har vært omfattet av samme rammetariffavtale, sosialkasseavtale eller allmenngjort avtale som innleiebedrift i minst tre år.

Mye lest: Skatteetaten retter millionkrav mot ni fiskebruk etter ulovlig bruk av innleie

Den forrige regjeringen ville ikke legge fram forslag om forbud mot innleie, fordi det ville gi «for lite fleksibilitet for virksomhetene, som kan ha et legitimt behov for å leie inn noe arbeidskraft i ulike perioder».

– I Tyskland har man klart å innføre bransjevise forbud, de har strenge godkjenningskrav til bemanningsselskap, og kraftige sanksjoner til de som bryter lover og regler. De er ikke bare kraftige. Bøtene er heftige. Kan komme på opp til fem millioner kroner, og opp til fem års fengsel, sier Tajik.

– Samtidig vet jeg at Tyskland ikke er Norge. Men vi har en del forhold som er like. Jeg mener i alle fall det er aktuelt å se nærmere på løsningene de har i Tyskland, sier hun.

Dette skal vekk

Uansett: Den generelle adgangen til å ansette midlertidig skal vekk, poengterer Hadia Tajik.

– Punktum, legger hun til.

Og det skal skje raskt.

– Vi jobber med en lovproposisjon som kommer før jul.

– Kan det være aktuelt å forby underleverandører?

– Det er gjort mye interessant i Tyskland som også er interessant for Norge, sier Tajik.

Mye delt: Fast ansatte fikk hotell og 800 kroner i diett, mens innleide fikk brakke og null i diett

Hvor står Sp og Ap?

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har litt ulike ståsteder i forhold til innleie.

Senterpartiet vil tillate vikarbyrå til å leie ut folk etter Arbeidsmiljølovens paragraf 14.9. 2b for arbeid i stedet for én eller andre vikarer.

Arbeiderpartiet er mest opptatt av paragraf 14.12.2, som sier at byråer kun kan leie ut folk til å gjøre jobben i stedet for ansatte der en landsomfattende fagorganisasjon med innstillingsrett går med på det.

– De har både en størrelse og erfaring til å ha en særstilling, og de tar samfunnsansvar. I denne fasen av arbeidet tar jeg uansett imot alle innspill som bidrar til å få bedre kontroll over omfanget som innleie og bemanningsselskaper har fått, mener Tajik.

Hun er også klar på at regjeringen er tydelig på å ville implementere ILOs kjernekonvensjoner i norsk lov. 

Utnytter sårbare arbeidstakere

Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener dette er gode signaler fra statsråden.

– Vi mener både generell lovendring og bransjevise og/eller geografiske tiltak i forskrift er en god tilnærming, sier han til FriFagbevegelse.

– Vår erfaring er at den store omgåelsen i dag er at uorganiserte bedrifter leier inn etter 14-12.1 og definerer alt arbeid som midlertidig. Derfor må den bestemmelsen bort, slik at en sitter igjen med adgangen til å leie inn vikarer, mener Krogstad.

Han mener det er viktig å stramme inn muligheten for omgåelse ved at innleie omdefineres til entreprise samtidig.

– Jeg ser at Arbeidstilsynets høringssvar støtter Fougner-utvalgets forslag som gjør det vanskeligere å sette ut arbeid innen egen kjernevirksomhet i entreprise, poengterer han.

Fellesforbundets erfaring er at de fleste bemanningsbedrifter utnytter sårbare arbeidstakere.

– For å styrke de ansatte situasjon bør vi også se på muligheten for å stille krav til at bemanningsbedriften må ha tariffavtale med fagforening med innstillingsrett, mener Krogstad.

– Fellesforbundet ønsker en tett og god dialog med statsråden slik at innstrammingene fører til det ønskede målet; et organisert og seriøst arbeidsliv med faste, hele stillinger, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Podkast: Truls (30) delte på Facebook at han har dysleksi. Da strømmet jobbtilbudene inn

Vil ha med flere

Arild Håvik leder avdeling 25 i Fellesforbundet i Rogaland. Han registrerer at det skjer noe og at det kommer en innstramming.

– Det er bra at arbeidet er i gang. Vi må få et godt regelverk rundt dette med innleie. Hva er et bemanningsselskap, hva er innleie og hva er entreprise? Vi må ha klare regler på plass, sier han til FriFagbevegelse.

Hvis det er bransjevise forbud som blir resultatet, ber han statsråden ikke glemme ISO-bransjen (isolasjon, maling, stillas blant annet).

– Der er det helt vilt for tiden, mener han.

– Det må komme et klart regelverk rundt det å starte bemanningsselskap. For det finnes også seriøse bemanningsselskap som opererer slik en bedrift skal. Som er medlem hos oss, og hvor de som jobber der er fast ansatt. Jeg skjønner at det er svingninger i industrien. Og at noe innleie må til. Men vi må vekk fra situasjonen i dag hvor innleie er hovedregelen, mener Arild Håvik.

09.11.2021
17:00
10.11.2021 09:38Mest lest

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.

Hanna Skotheim

Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.

Anne Marthe Vestre Berge

Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.

Hanna Skotheim

88.000 uføre får ekstra penger i februar

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss. 

Marie Louise Somby/Árvu

Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.

Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.

Guro Gulstuen Nordhagen

Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.

Leif Martin Kirknes

Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.

Leif Martin Kirknes

Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.

Privat

Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»

Brian Cliff Olguin

June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.

Tri Nguyen Dinh

Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.

Hanna Skotheim

For Benjamin er hver begravelse en eksamen

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.

Omar Sejnæs

Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling

Kommentar

Lønna økte i snitt med 4,6 prosent i fjor.

Lønna økte i snitt med 4,6 prosent i fjor.

Colourbox

«Det er fortsatt forskjell på folk. De nye lønnstallene viser hvor mye»

Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.

Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.

Marcelo del Pozo / Reuters / NTB

Både polakker og spanjoler slipper å betale matskatten regjeringa ikke vil fjerne


Flere saker