JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likestilling

Elektriker vil at egne damegarderober i byggebransjen ikke skal kunne avtales bort

Sandra Åberg Kristiansen (Ap) vil skjerpe kravet om separate dame- og herregarderober, som ble tariffestet i fjor. Nå vil hun stenge muligheten for at dette kan forhandles bort i hjembyen
UNGDOMSLEDER OG ELEKTRIKER: Sandra Åberg Kristiansen er ungdomsleder i EL og IT Forbundet, men også elektriker og tidligere klubbleder.

UNGDOMSLEDER OG ELEKTRIKER: Sandra Åberg Kristiansen er ungdomsleder i EL og IT Forbundet, men også elektriker og tidligere klubbleder.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

I fjor fikk flere LO-forbund gjennomslag i tariffoppgjøret for kravet om at det skal være separate dame- og herregarderober i byggebransjen. Det har vært et problem i en årrekke, og har vært en viktig kampsak for kvinner i bransjen.

EL og IT Forbundet var ett av LO-forbundene som fremmet tariffkravet og fikk det igjennom.

Fra 1. juli i år får flere som hovedregel at det skal være separate dame- og herregarderober i forbindelse med byggeprosjekter. Men dette kan avtales bort, hvis tillitsvalgt går med på det, eksempelvis i oppstarten av et prosjekt.

– Dette vil kunne føre til et enda sterkere press på de tillitsvalgte, som er under stort nok press fra før, advarer Sandra Åberg Kristiansen (Ap), som vil at Trondheim kommune vedtar en ytterligere skjerpelse av kravet.

Mye delt: Julie, Eva og Camilla har gått i arbeidstøy tilpasset mannskroppen – helt fram til i dag

Høyere terskel

Åberg Kristiansen, som også er EL og IT Forbundets valgte ungdomsleder, har bakgrunn som elektriker og er aktiv i politikken som bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i hjemkommunen Trondheim. Nå vil hun at bystyret skal stenge denne muligheten til å slippe å ha separate garderober i forbindelse med kommunens byggeprosjekter.

– En avtale om å gå bort i fra separate garderober i startfasen av et byggeprosjekt, vil i realiteten føre til at terskelen for å ta inn damer på et prosjekt vil bli høyere. Dette vil skape en merkostnad ved ombygging av en allerede eksisterende rigg, skriver hun i en interpellasjon. Saken var opprinnelig berammet til gårsdagens bystyremøte, men er utsatt til neste møte som avvikles 28. april.

Interpellasjonen avsluttes med et forslag til vedtak, som etter alle solemerker ligger an til å bli vedtatt, der kommunen stenger muligheten for å kunne avtale noe annet enn separate garderober.

Denne skaper debatt: Victoria (23): – At jeg liker å sminke meg, betyr ikke at jeg er dårlig til å skru

– Stor byggherre

Åberg Kristiansen mener Trondheim som kommune har et særlig ansvar for å opptre som en ansvarlig aktør, med ryddige lønns- og arbeidsvilkår.

– Trondheim kommune er en stor byggherre, og har et ansvar for at prosjektene drives seriøst, og at vi fremmer det arbeidslivet vi selv ønsker oss i Norge, sier Åberg Kristiansen.

Hun peker på at det allerede er stor overvekt av menn i byggebransjen og at det er vanskelig å rekruttere kvinner.

– For å kunne sørge for gode forhold for kvinner i bransjen, er det viktig å legge til rette for at kvinner føler seg inkludert og hørt, sier hun.

Mye lest: Nå skal Malin aldri mer behøve å skifte til arbeidstøy på do

BYSTYRET: Sandra Åberg Kristiansen, med hjembyen Trondheim i bakgrunnen, der hun også er bystyrerepresentannt for Arbeiderpartiet.

BYSTYRET: Sandra Åberg Kristiansen, med hjembyen Trondheim i bakgrunnen, der hun også er bystyrerepresentannt for Arbeiderpartiet.

Martin Guttormsen Slørdal

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse