JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private anlegg:

Nå skal Malin aldri mer behøve å skifte til arbeidstøy på do

– Det er så bra, sier anleggsarbeider Malin Trellevik i AF.
JUBLER: I dag har Malin Trellevik ypperlige garderobeforhold på jobb. Fra 2021 blir det er krav i tariffavtalen at alle damer i anleggsbransjen skal få egne garderober og toaletter.

JUBLER: I dag har Malin Trellevik ypperlige garderobeforhold på jobb. Fra 2021 blir det er krav i tariffavtalen at alle damer i anleggsbransjen skal få egne garderober og toaletter.

Espen Istad

ane.borrud@lomedia.no

Fra juli 2021 skal alle anlegg ha separat dame- og herregarderobe og toalett med egen inngang. Det står nedfelt i tariffavtalen for private anlegg etter årets lønnsoppgjør.

Anleggsarbeider Malin Trellevik har tidligere valgt å skifte til arbeidstøy på do der det ikke har vært egne garderober for damer.

I tariffavtalen for private anlegg står det i dag: «Det skal legges til rette for separate dame- herregarderober og toaletter der dette er nødvendig.»

Et av resultatene fra årets forhandlinger er en ny tekst:

«Det skal være separat dame- og herregarderobe og toalett med egen inngang. På rigg med mindre enheter for inntil 10 personer kan det avtales med bedriftstillitsvalgt at kjønnsdelte garderober og toalett sløyfes, når dette likevel ikke vil bli benyttet. Bestemmelsen gjelder for nye prosjekter fra 1. juli 2021.»

Dermed skal det ikke være opp til skjønn om det er behov for egne damegarderober eller ikke. Det skal det være på alle anlegg på rigger større enn 10 personer. Og er det færre en 10 personer, er det kun etter avtale med tillitsvalgt på anlegg uten damer det kan gjøres unntak.

Malin Trellevik har vært i anleggsbransjen siden 2013. Da hun hørte om kravet om egne garderober og toaletter for damer under årets forhandlinger, tenkte hun: Det er helt fantastisk!

– Det er så bra at det ble enighet om det. Det kommer inn flere og flere lærlinger som er damer, og det er sikkert verre for dem som er nye enn for oss som har vært i bransjen en stund. Dette er helt supert!

Les også: Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Skiftet på do

Men det er ikke sånn at det har vært helt problemfritt for anleggsarbeideren å være dame når hun skulle skifte.

– Det første anlegget jeg var på, på Ringvei vest i Bergen, der var det ikke damegarderobe. Jeg skiftet tøy på toalettet.

Hun forteller at det er damer som skifter side om side med mennene der de ikke har hatt egne garderober. Men for henne har det vært helt uaktuelt.

– Det har jeg virkelig ikke lyst til. Jeg er sjenert, og har ikke lyst til å vise meg fram i underklær for mine mannlige kollegaer!

For selv om de jobber tett og lenge sammen, og blir godt kjent, går det en grense.

– Jeg sier jo at vi blir som en familie, men det er ikke en sånn familie som jeg vil skifte sammen med, ler hun.

Les også: Rekordmange jenter søker seg til bygg- og anlegg og elektrofag

Tillitsvalgt satt opp en skillevegg

Da Malin begynte på et anlegg på Aukra, var det heller ikke egen damegarderobe.

– Jeg snakket med tillitsvalgt, og han sa: «Det der må vi gjøre noe med.»

Enden på visa var at tillitsvalgte satt opp en vegg i herregarderoben, med egen dør.

– Vi fikk seks doble skap, dusj og eget toalett. Så det var fremgang, mener Malin.

Men de måtte gå gjennom herregarderoben for å komme inn i sin egen garderobe.

– Jeg så ned i gulvet og gikk rett fram inn i egen garderobe.

Hun understreker at hun ikke har opplevd noe ubehagelig i forbindelse med tøyskifting på anleggene.

– Jeg tror jeg har vært heldig. Jeg har aldri opplevd trakassering eller noe sånt.

Les også: Nå skal kvinner i industrien får tilpassede arbeidsklær

– Nå har vi det fantastisk

Nå er hun på prosjektet E39 Kristiansand-Mandal. Der er det egen damegarderobe, med toalett og egen inngang. Akkurat sånn som det er enighet om at det skal stå i den nye tariffavtalen for private anlegg.

– AF har sagt at de skal satse på flere damer. Det kan hende det er en del av det. Garderoben var på plass allerede da jeg kom hit i oktober i fjor. Vi har til og med fått eget tørkeskap. Det er helt fantastisk.

Nå er de fire damer som bruker garderoben, og de har 12 doble skap som de deler seg imellom.

– Dette er de beste garderobeforholdene jeg noen gang har hatt, slår Malin fast.

E39 Kristiansand-Mandal skal være ferdig høsten 2022. Hvis alt går etter planen, regner Malin med å bli på prosjektet nesten til veis ende.

Det betyr at det neste prosjektet Malin skal på, der vil det være krav om at du skal få like bra garderobefasiliteter som i dag.

– Det er jo bare velstand, smiler Malin avslutningsvis.

Les også: Stine (19) fulgte ikke moras råd om sykepleien. I stedet skal hun bli industrimekaniker

P.S Norsk Arbeidsmandsforbund og Byggenæringens Landsforening (BNL) er enige om forslag til revidert overenskomst for private anlegg 2020–2022. Men før det er endelig klart, skal forslaget ut på uravstemning til medlemmene på avtalen. Først når de har sagt ja, er ny avtale i boks.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse