Private anlegg
Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time
Økning av minstelønna, 2,50 kroner mer i timen til fagarbeidere, 3 kroner mer i timen til skifttillegg, 50 øre mer i tarifftillegg og separate garderober for kvinner. Det ble resultatet i forhandlingene for private anlegg.
Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Den andre er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.
Bjørn A. Grimstad
ane.borrud@lomedia.no
I natt ble Norsk Arbeidsmandsforbund og Byggenæringens Landsforening (BNL) enige om forslag til revidert overenskomst for private anlegg 2020–2022.
– Jeg er tilfreds med resultatet og fornøyd med at partene kom til enighet uten å gå veien via Riksmekleren. Det har vært et godt forhandlingsklima mellom partene, sier forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen, i en pressemelding.
• Arbeiderpartiet sier ja til Nord-Norgebanen
For mange blir det ikke mer penger
Høyere minstelønn var et av kravene til anleggsarbeiderne, og partene ble enige om å øke minstelønna fra 210,50 per time til 220 kroner per time for 37,5 timers uke.
De fleste anleggsarbeidere har høyere lønn enn minstelønna, fordi de har lokale forhandlinger i tillegg til de sentrale. For mange blir det derfor ikke mer penger på lønnsutbetalingen selv om minstelønna øker.
Likevel har dette vært er krav i bransjen i mange år. Det er for å sikre at arbeidere i utenlandske anleggsbedrifter får høyere lønn, noe som igjen bedrer konkurransesituasjonen for norske anleggsbedrifter.
Anleggsbransjen har mesteparten av sine kontrakter med offentlig byggherrer. Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter skal sørge for at ansatte hos entreprenører og underentreprenører ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som står i landsomfattende tariffavtaler.
Derfor er minstelønnssatsene i tariffavtalene så viktig i kampen for anleggsbransjens framtid. Jo høyere minstelønn, jo mer må de utenlandske selskapene betale sine ansatte, og jo mindre mulighet får de til å underby norske anleggsbedrifter
• Henning og kollegene fikk 100.000 kroner i bonus av arbeidsgiver
Skifttillegg, fagarbeidertillegg og tarifftillegg
Et annet krav før forhandlingene var en økning av skifttillegget. Resultatet ble satsene for skifttillegg økes med 3 kroner i timen. Skifttilleggene varierer etter arbeidstidsordninger og når på døgnet man jobber.
Her, i § 9–2 skiftarbeid, kan du se hva skifttilleggene var for perioden 2018–2020.
I tillegg økes fagarbeidertillegget med 2,50 kroner per time, fra 10 kroner til 12,50. Tarifftillegget øker med 50 øre, fra 27,30 kroner per time til 27,80 øre per time.
• Rekordmange jenter søker seg til bygg- og anlegg og elektrofag
Separate garderober for kvinner
– Det er klart at anleggsplassene også skal ha egne separate toaletter og garderober for damene, slo forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Arne Presterud, fast før forhandlingene med BNL startet.
Byggfagene fikk nemlig gjennom i sine forhandlinger at alle byggeplasser skal ha egen garderobe og toalett for menn og kvinner. Det ville anleggsarbeiderne også ha. I pressemeldingen fra Arbeidsmandsforbundet står det at kvinner skal få separate garderober.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.