Private anlegg:
Anleggsarbeiderne vil også ha egne garderober for damene
Byggfagene fikk gjennom at alle byggeplasser skal ha egen garderobe og toalett for menn og kvinner. Det vil anleggsarbeiderne også ha.
Illustrasjonsfoto: Espen Istad
ane.borrud@lomedia.no
I dag, tirsdag 22. september, møtes Arbeidsmandsforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) for å forhandle på overenskomsten for private anlegg.
Egne garderober til damene
Kravet om at alle byggeplasser skal ha egen garderobe og toalett for menn og kvinner fikk mye oppmerksomhet i forkant av årets lønnsoppgjør for byggfagene. Blant annet var det en av hovedparolene i årets 8. mars-tog i Oslo, skriver bygg.no
Etter 15 timer på overtid hos Riksmekleren ble Fellesforbundet og BNL ble enige blant annet på dette punktet. Fra 1. juli 2021 skal alle nye prosjekter ha egne fasiliteter for damene.
– Det er klart at anleggsplassene også skal ha egne separate toaletter og garderober for damene, slår forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Arne Presterud, fast.
Høyere minstelønn
Et annet krav fra anleggsarbeiderne er høyere minstelønn. I dag er minstelønna for 37,5 timers uke på 210,50 kroner. Men de aller fleste arbeidere i norske anleggsbedrifter har langt høyere lønn enn det, fordi de har lokale forhandlinger.
Hvorfor er det da viktig å heve minstelønna, kan man spørre. Det er for å sikre at arbeidere i utenlandske anleggsbedrifter får høyere lønn, noe som igjen bedrer konkurransesituasjonen for norske anleggsbedrifter.
• Sånn jobber anleggsarbeiderne for å hindre smitte
Anleggsbransjen har nemlig mesteparten av sine kontrakter med offentlig byggherre. Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter skal sørge for at ansatte hos entreprenører og underentreprenører ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som står i landsomfattende tariffavtaler.
Derfor er minstelønnssatsene i tariffavtalene så viktig i kampen for anleggsbransjens framtid. Jo høyere minstelønn, jo mer må de utenlandske selskapene betale sine ansatte, og jo mindre mulighet får de til å underby norske anleggsbedrifter.
– I tillegg ønsker vi også en økning av skifttillegget, sier Presterud.
Håp om enighet
Det er satt av to dager til forhandlingene, og Presterud har et godt håp om at forbundet og BNL skal bli enige på denne tiden.
– Vi har kommet i mål de siste årene, og det håper jeg vi gjør denne gangen også, avslutter han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.