JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private anlegg:

Anleggsarbeiderne vil også ha egne garderober for damene

Byggfagene fikk gjennom at alle byggeplasser skal ha egen garderobe og toalett for menn og kvinner. Det vil anleggsarbeiderne også ha.

Illustrasjonsfoto: Espen Istad

ane.borrud@lomedia.no

I dag, tirsdag 22. september, møtes Arbeidsmandsforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) for å forhandle på overenskomsten for private anlegg.

Egne garderober til damene

Kravet om at alle byggeplasser skal ha egen garderobe og toalett for menn og kvinner fikk mye oppmerksomhet i forkant av årets lønnsoppgjør for byggfagene. Blant annet var det en av hovedparolene i årets 8. mars-tog i Oslo, skriver bygg.no

Etter 15 timer på overtid hos Riksmekleren ble Fellesforbundet og BNL ble enige blant annet på dette punktet. Fra 1. juli 2021 skal alle nye prosjekter ha egne fasiliteter for damene.

– Det er klart at anleggsplassene også skal ha egne separate toaletter og garderober for damene, slår forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Arne Presterud, fast.

Vekter Thorbjørn (31) streiker for lærlingene: – Småpengene bryr jeg meg ikke om. Lærlingene er framtida

Høyere minstelønn

Et annet krav fra anleggsarbeiderne er høyere minstelønn. I dag er minstelønna for 37,5 timers uke på 210,50 kroner. Men de aller fleste arbeidere i norske anleggsbedrifter har langt høyere lønn enn det, fordi de har lokale forhandlinger.

Hvorfor er det da viktig å heve minstelønna, kan man spørre. Det er for å sikre at arbeidere i utenlandske anleggsbedrifter får høyere lønn, noe som igjen bedrer konkurransesituasjonen for norske anleggsbedrifter.

Sånn jobber anleggsarbeiderne for å hindre smitte

Anleggsbransjen har nemlig mesteparten av sine kontrakter med offentlig byggherre. Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter skal sørge for at ansatte hos entreprenører og underentreprenører ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som står i landsomfattende tariffavtaler.

Derfor er minstelønnssatsene i tariffavtalene så viktig i kampen for anleggsbransjens framtid. Jo høyere minstelønn, jo mer må de utenlandske selskapene betale sine ansatte, og jo mindre mulighet får de til å underby norske anleggsbedrifter.

– I tillegg ønsker vi også en økning av skifttillegget, sier Presterud.

Håp om enighet

Det er satt av to dager til forhandlingene, og Presterud har et godt håp om at forbundet og BNL skal bli enige på denne tiden.

– Vi har kommet i mål de siste årene, og det håper jeg vi gjør denne gangen også, avslutter han.

Tolv anleggsarbeidere stiftet Arbeidsmandsforbundet for 125 år siden. En ting var felles for alle som ble med

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse