JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Evry-tillitsvalgt John Christian Hanssen ble sagt opp - støttespillere frykter for fagbevegelsens fremtid

Klarer ikke EL og IT Forbundet å hindre oppsigelsen av Evry-tillitsvalgt John Christian Hanssen i tingretten i januar neste år, er det en hel fagbevegelse som går på et sviende nederlag, frykter fagforeningskolleger.
STØTTESPILLERE: Hovedtillitsvalgt i Evry, John Christian Hanssen, har mange støttespillere i EL og IT, blant dem Geir Aasen (t.v.) og Morten Svendsen, leder i EL og IT Forbundet, distrikt Oslo og Akershus.

STØTTESPILLERE: Hovedtillitsvalgt i Evry, John Christian Hanssen, har mange støttespillere i EL og IT, blant dem Geir Aasen (t.v.) og Morten Svendsen, leder i EL og IT Forbundet, distrikt Oslo og Akershus.

Leif Martin Kirknes

nettverk@lomedia.no

Hovedtillitsvalgt i Evry, John Christian Hanssen, har hendene fulle med tillitsvalgtarbeid, på tross av at han formelt er oppsagt fra Evry - bedriften der han til sammen har 33 års anisennitet som arbeidstaker, mange av dem som tillitsvalgt.

– Foreløpig har jeg mer enn nok med å serve medlemmene, blant dem flere som er sagt opp, sier John Christian Hanssen, som har opplevd noen tøffe tak som tillitsvalgt. De siste tre årene har vært særlig utfordrende, også personlig. Å bli oppsagt som resultat av et stort engasjement for medlemmene i klubben er hardt å svelge.

– Jeg prøver ikke å tenke for mye på det og har heldigvis nok å gjøre på jobb, sier han.

Oppfordrer Evry til å stanse oppsigelsen av hovedtillitsvalgt

Flere omstilinger

Norges største IT-selskap, Evry, har de siste årene vært gjennom flere omstillinger med omfattende oppsigelser. Hanssen sto på listen over overtallige allerede i 2014, men da sørget en omorganisering for at han ble berget i 12. time. I år var det ingen bønn. Hanssen har fått massiv støtte både fra IKT Bransjens Fagforening, EL og IT distrikt Oslo og Akershus, flere andre fagforbund samt LO i Asker og Bærum. Det ble også avholdt en stor fanemarkering utenfor bedriftens lokaler på Fornebu i slutten av april, men til tross for et solid press, bedriften står på sitt.

Vil kjempe for tillitsvalgt

Rogaland-montører støtter Evry-Hanssen

Går rettens vei

Nå går EL og IT Forbundet rettens vei for å få oppsigelsen av Hanssen kjent ugyldig.

– Vi bestrider ikke bedriftens behov for nedbemanning, men utvelgelsen av Hanssen er feil. Evry har ikke vektlagt ansiennitet så mye som den burde i henhold til Hovedavtalen. Bedriften har over 3.000 ansatte med kortere ansiennitet enn Hanssen, og det er mange stillinger som han kunne gått inn i uten videre opplæring, sier Torbjørn Sundal, forbundssekretær i EL og IT Forbundet på forbundets egen hjemmeside.

Evry kutter 80 stillinger på Fornebu

Siden 2010 har Hanssen i praksis jobbet heltid som tillitsvalgt som følge av store omstillinger, både i Evry og i forgjengeren EDB Ergo Group. Stevningen stiller også spørsmålstegn ved det som oppfattes som usaklig forskjellsbehandling på tillitsvalgte i EL og IT Forbundet og Negotia.

STØTTER: Leder i IKT Bransjens Fagforening, Per Gunnar Salomonsen.

STØTTER: Leder i IKT Bransjens Fagforening, Per Gunnar Salomonsen.

Leif Martin Kirknes

– Angrep på oss alle

Leder i IKT Bransjens Fagforening, Per Gunnar Salomonsen, sier fagforeningen har opplevd flere saker de siste årene med angrep på tillitsvalgte. Det har skjedd i Opplysningen 1881, i IKT Umoe, Atea og nå sist ved to anledninger i Evry. I det første tilfellet gikk det bra, i IKT Umoe og Atea endte det dessverre med nederlag. Hans konklusjon er klar:

– Et angrep på én av oss er et angrep på oss alle, sier Salomonsen, som mener mobilisering, presseomtale og fanemarkeringer har vært viktige i kampen. Den siste saken med John Christian Hanssen karakteriserer han som en ren omkamp etter det som skjedde i 2014.

Dette har EL og IT-medlemmene fått i lønnsoppgjøret

Oslo-konferansen

Oppsigelsen av John Christian Hanssen ble tatt opp på Oslo-konferansen 12. og 13. september, der angrep på tillitsvalgte var ett av temaene. Dette er en konferanse som arrangeres av EL og IT-distriktene Nordland, Oslo og Akershus, Trøndelag og Rogaland, konsernutvalget i Telenor, Klubb Relacom, IKT Bransjens Fagforening, Rogaland Elektromontørforening, Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus og Heismontørenes Fagforening. I år samlet konferansen i underkant av 80 tilllitsvalgte.

Det burde antagelig ha vært dobbelt så mange.

INNLEDER: Einar Stueland, LO juridiske

INNLEDER: Einar Stueland, LO juridiske

Leif Martin Kirknes

Einar Stueland og Ståle Dokken fra henholdsvis LO juridiske og LO innledet seansen om angrep på tillitsvalgte før salen fikk slippe til med innlegg og debatt. Stueland mente lite var skjedd av forbedringer på Hovedavtalen på dette området de siste 10 årene.

INNLEDER: Ståle Dokken, LO

INNLEDER: Ståle Dokken, LO

Leif Martin Kirknes

"Rævpult av Rockefeller Foundation"

Friskest var Ståle Dokken da han til slutt i sitt innlegg hevdet at vi alle var "rævpult av Rockefeller Foundation".

– Det er økende krav om rapportering, planlegging og kontroll i arbeidslivet generelt. Det er en sykdom som synes på mange områder og det plager jo også arbeidsgiverne, sa han.

– Skal vi holde på sånn eller skal vi forsøke å skape tillit?

Dette fikk elektrikerne i årets oppgjør

Fra fem til én

Torstein Kiland, El-Fagarbeidernes Forening 240 og hovedtillitsvalgt på heltid i Sønnico de siste to årene fortalte om en langt tøffere hverdag som tillitsvalgt i en bedrift som har skåret ned antall ansatte fra 1.000 til 350 på få år.

– I 2007 var vi fem heltidsansatte, nå er det bare meg. Og fortsatt mener bedriftsledelsen at jeg bruker for mye tid på tillitsvalgtarbeid, sa han.

Spørsmål ved fredsplikten

Mens Stueland fra LO juridiske la vekt på at tillitsvalgte bør følge reglene om varsel og samtykke, satte Tor Moen fra Heismontørenes Fagforening spørsmål ved hele fredsplikten.

– Hva skal vi egentlig med den, spurte han.

Klubb Relacom sikret seg reell forhandlingsrett på pensjon

Vil spare penger

Lars Roar Mjøen, hovedtillitsvalgt i Caverion i syv og et halvt år, mener arbeidslivet harder til og at det fra arbeidsgivers side stilles mer og mer spørsmål om bruk av tillitsvalgttid.

– Jeg tror motivasjonen bak dette er å spare penger. Så tror jeg at det har å gjøre med at ledelsen ikke har forstått lov- og avtaleverk. De forstår ikke tillitsvalgtrollen, sier Mjøen.

Må være til stede

Øivind Juul Schjetne, leder i Klubb Relacom, er opptatt av både det formelle og det mellommenneskelige i rollen som tillitsvalgt. Relacom har vært gjennom flere runder med oppsigelser de siste årene.

– Hva er nødvendig tid? Det er tiden du trenger for å støtte opp rundt folk i en oppsigelsessak. Vi må være til stede når folk har det tungt, sier Schjetne.

Øivind Wallentinsen, Rogaland Elektromontørforening, synes det er farlig å gå inn på avtaler om tidsbruk.

– Mange bedrifter kan være interessert i å bestemme tidsbruken til de tillitsvalgte. Erfaringene viser at vi lever bedre med bestemmelsen "bruk av nødvendig tid". Vi er valgt på medlemmenes tillit og kan ikke utlevere hva vi i detalj har brukt tid på, sier Wallentinsen.

Lavere kompetanse

Svein Åge Johnsen, forbundsstyremedlem og hovedtillitsvalgt i Apply, sier det blir stadig tøffere og tøffere å være tillitsvalgt.

– Samtidig blir kompetansen til vår motpart mindre og mindre. Tidligere hadde vi håndverkere som motpart, nå er de erstattet av økonomer og HR-ansatte uten den samme forståelsen for arbeidet våre medlemmer gjør. Dette er en wake up-call, sier Johnsen.

– Samtidig opplever vi at konserner flyttes og fusjoneres. Det er vanskelig å holde tunga rett i munnen.

Markus Hansen, forbundsstyremedlem og leder i Heismontørenes Fagforening, mener det må gjøres noe drastisk for å forhindre flere angrep på tillitsvalgte.

– Det snakkes om fredsplikt, men hva hvis arbeidsgiver bryter Hovedavtalen gang på gang?

Se video fra støttemarkeringen for John Christian Hanssen i april:

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse