JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsigelse

Ole André fikk sparken for ytringer på Facebook

Den tillitsvalgte elektrikeren slang med leppa om jobben. Da ble han kalt inn til møte.
Jobben likte ikke aktiviteten til Ole André Egge på Facebook. Det endte i oppsigelse.

Jobben likte ikke aktiviteten til Ole André Egge på Facebook. Det endte i oppsigelse.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Ole André Egge er svært aktiv på Facebook.

Han er utdannet elektriker og telemontør og jobber til daglig i TekniskBureau (TB) i Stavanger. Der er han også tillitsvalgt og hovedverneombud*.

Nå har han fått trøbbel på jobben på grunn av ytringer på Facebook.

I vår vitset han om en konkurrent, som hadde en humoristisk stillingsannonsevideo ute. Egge delte videoen og la ut en kommentar. Gode telekommontører får du heller hos TB var budskapet, kort fortalt.

Så ble det sesong for lokale forhandlinger. I april sa Egge klart ifra via sitt Facebook-forsidebilde om misnøye i forkant av forhandlingene. «Gi arbeidsfolk en lønn å leve av!», sto det.

Det var ment som en indikasjon på forventningene til bransjen i årets lokale lønnsoppgjør, ifølge Egge.

Svake lønnsoppgjør skaper misnøye og store forskjeller blant selskapets montører og i bransjen, slo han fast, og la til et nytt profilbilde etter forhandlingene. «Arbeidsplassen min har for dårlige lønnsvilkår man ikke kan leve av!!», sto det der.

Indeksregulering har gitt mer inntekt til bedriften og ikke gitt uttelling til de ansatte, mente han.

Oppsigelse

Etter en post med spørsmål om riktig bruk av Wago-kabel* i høst, som Nettverks journalist ikke har fått sett med egne øyne da den ble postet i et lukket forum for fagutdannede elektrikere, rant det over for bedriften.

Egge ble kalt inn til drøfting- og så oppsigelsesmøte.

Oppsigelsen er begrunnet med illojal opptreden og manglende oppfølging av bedriftens rutiner.

Egge har derimot fått støtte fra sine EL og IT-kollegaer for sine ytringer, som distriktet mener er godt innenfor ytringsfriheten.

Nettverk treffer ham i midten av november. TB har vært preget av mye oppkjøp og salg opp igjennom åra, forteller han. Siste oppkjøpet håpet han skulle bety nye ark og fargestifter til.

I mai framsnakket han arbeidsplassen i et innlegg. Han nevnte at det nærmet seg 10 år i TB for ham. Budskapet var at selskapets nye eiere kan gi en ny start for både selskap og ansatte.

Men han har altså nå i stedet kommet på kant med den nye ledelsen, erkjenner han.

Se hva selskapet svarer lenger ned i artikkelen

Frustrert

Om den første videoen som er en del av oppsigelsessaken forklarer han at det var en litt dårlig video, og at han ikke klarte å dy seg for å kommentere og spille videre på det som ble sagt og gjort i videoen.

Det fikk han tilbakemelding om å ikke fortsette med, men så opplevde han at han og selskapet la det bak seg.

Når det gjelder bemerkningen om lønnsforhold i bedriften, forklarer han at det er svært mange år siden de sist fikk reell lønnsøkning.

I mange år har selskapet gått med store underskudd, men i år fra første måned med nye eiere viser han til at tallene er gode.

Han forklarer at selskapet er blitt snudd på hodet og det er gjort systemmessige innstramminger sammenlignet med før. Nå mener Egge at det er på høy tid at ansatte bør få ta del i verdiskapningen de i mange år har arbeidet for å få til.

– Du blir jo lei og frustrert etter rundt seks år der du blir bedt om å gå og jobbe raskere, og nå i nyere tid jobbe smartere. Vi som har vært her lenge har en forventning om at vi må få noe mer i lønnsoppgjøret snart, etter tolv år der vi bare har fått det vi får sentralt mer eller mindre, sier han.

Mye lest: Bjørnar fikk sparken etter 49 år. Ble syndebukk for selskapets feil

Mener han straffes som tillitsvalgt

Han beskriver oppdateringen av forsidebildet på Facebook som en ytring som henviser til at lønnsoppgjør har gått trått i elektrobransjen som helhet de senere år.

Men bedriftsledelsen så ikke med blide øyne på det.

I tillegg har det vært noen rapporter om uønskede hendelser (RUH) på et stort prosjekt, som ifølge Egge har blitt besvart av ham og annullert. Det resulterte i en advarsel, og etter at Egge forklarte seg for bedriften ble det til oppsigelse.

På oppsigelsessaken er det laget uenighetsprotokoll med NHO. I mellomtiden står Egge i stilling.

Bedriften har flyttet han til en annen avdeling der han nå er fratatt firmabil. Det oppfatter han som en straff for å være brysom tillitsvalgt. Han mener også at han er blitt plassert feil i bedriftens lønnssystem fordi han er tillitsvalgt.

Uggent

Hele saken gjør nødvendigvis samarbeidsklimaet på arbeidsplassen litt rart, medgir Egge.

– Vi lurer litt på hvordan vi skal samarbeide framover når vi ikke er helt på bølgelengde og det er litt amper stemning, sier han.

Det gir heller ikke ham eller klubbene mye initiativ til å framsnakke selskapet, legger han til. I september hadde han tiårsjubileum i selskapet.

– Hvordan har du det i det hele?

– Jeg ser gjerne ikke stressa ut. Men det er litt annerledes sånn sett på innsiden. Du føler deg litt dårlig. Er det jeg som er idiot, eller er det saken som har tatt litt feil vending? sier Egge.

Han mener det er leit at konflikten har tatt av og eskalert som den har gjort. Samtidig legger han til at det unektelig er misnøye i klubben, som han mener opplever at bedriften aldri gir etter for de ansattes ønsker.

Dermed følger det også naturlig at det er ytringer om misnøye, framhever han.

Mye delt: Morten ble forsøkt sparket av McDonald's – så klarte han det «umulige»

– Latterlig

Organisasjonssekretær Svenn Åge Johnsen i EL og IT Rogaland bistår Egge i prosessene.

Egges uttalelser på Facebook er uten tvil innenfor ytringsfriheten, mener Johnsen. De er nærmest bagatellmessige, legger han til.

– Kravet vårt har vært klart og tydelig. De må trekke oppsigelsen, basert på et saklighetsgrunnlag. Min oppfattelse er at dette er tullesaker alt sammen, bagatellsaker. De kan få en grei og lett løsning på dette om de bare trekker oppsigelsen, sier Johnsen.

Han mistenker at bedriften har lett etter grunner til å kvitte seg med en brysom tillitsvalgt og hovedverneombud.

– Egge har jo påse-rolle både som tillitsvalgt og som hovedverneombud. Jeg forstår det bare ikke. At en tillitsvalgt kan være ubehagelig for en leder kan jeg være med på, men Egge er jo pekt ut for å representere noen. Nei, dette er bare tull og tøys, sier Johnsen.

Han mener ledelsen i selskapet tvert om er de som bringer selskapet inn i et dårlig lys ved å lage en oppsigelsessak mot selskapets tillitsvalgt og hovedverneombud.

TB er et tradisjonsrikt selskap med 130 år historie og er en av de eldste klubbene i EL og ITs forgjenger NEKF. Det er en hjørnesteinsbedrift som har vært velrenommert i regionen, ifølge Johnsen. Men nå hevder Johnsen at mange ser på det som skjer i bedriften som helt tullete.

Distriktet har sendt ut flere åpne brev og noen lukkede brev til selskapet om saken. Johnsen forteller at de nylig har hatt sitt første møte med LO juridiske.

Svenn Åge Johnsen og Ole André Egge, fotografert sammen i 2019.

Svenn Åge Johnsen og Ole André Egge, fotografert sammen i 2019.

Leif Martin Kirknes

Dette svarer TB

Jone Vold, daglig leder i TB, forteller at de ikke kan kommentere detaljer i en personalsak. Men det har vært en vanskelig sak de gjerne skulle vært foruten, medgir han.

Selskapet har klare forventninger og krav om hvordan arbeidet skal utføres hos dem, påpeker han, og understreker at oppsigelsessaken er håndtert i henhold til arbeidsmiljøloven og alle selskapets retningslinjer og avtaler.

Når det gjelder påstander om at det virker som at TB er ute etter å «kvitte seg med brysom tillitsvalgt», forteller Vold at oppsigelsessaken overhodet ikke har sammenheng med Egges rolle som tillitsvalgt.

– Vi setter stor pris på engasjerte ansatte, og vi ønsker alltid å ha et godt og konstruktivt samarbeid med tillitsvalgte. Det håper vi på også i framtida, fordi det er en styrke for arbeidsplassen, skriver Vold i en e-post.

– Det er et stort og alvorlig grep å ta den beslutningen vi nå har tatt, og noe vi absolutt ikke har ønsket, men når situasjonen ble så alvorlig som den ble, så var dette eneste mulighet.

Fikk du med deg denne? Elise varslet om utfrysing og mobbing, men ble stående alene på jobb

Åpen for dialog

Ifølge Vold jobber de for å løse saken så raskt som mulig, og er fremdeles åpne for å komme fram til en minnelig ordning.

Men de har en plikt for å ivareta bedriftens interesser, påpeker han.

– Det forekommer påstander fra Egges støttespillere om at oppsigelsessaken sverter hele selskapets renomme, kommentarer til dette?

– Teknisk Bureau er en av regionens eldste bedrifter, og vi er en ettertraktet arbeidsgiver. Det skal vi være også i framtida. Vi jobber hver dag for å sikre et godt arbeidsmiljø, slik at Teknisk Bureau skal være et godt sted å jobbe for alle. Saker som dette er alltid vanskelige, men som arbeidsgiver har vi et ansvar for å håndtere slike saker til beste for bedriften, alle ansatte og i henhold til gjeldende lover. Og det mener vi at vi har gjort.

– Hvordan er samarbeidsklimaet mellom ledelse og ansatte nå?

– Vi opplever arbeidsmiljøet som positivt og produktivt, og at vi har åpen dialog, gjensidig respekt og et felles mål med de ansatte om å oppnå mål og arbeide for selskapets beste. Som arbeidsgiver er vi forpliktet til å ta de avgjørelsene som er til bedriftens beste, og vi mener et konstruktivt samarbeid og ærlig kommunikasjon er nøkkelen til å løse de utfordringene som dukker opp på en arbeidsplass.

* Endret fra Wago-klemmer til Wago-kabel 6. januar klokka 10:42. Egge kan for øvrig meddele at han etter intervjuet ble gjort i november nå ikke lenger er hovedverneombud. Han er fortsatt verneombud.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse