JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vold og trusler

Fengselsansatte ble truet med saks: Krever forsvarlig bemanning

En innsatt truet fengselsansatte med saks og rømte da han var på sykehus i Tønsberg søndag.
En innsatt fra Sem fengsel truet ansatte med saks under søndagens rømningsforsøk.

En innsatt fra Sem fengsel truet ansatte med saks under søndagens rømningsforsøk.

Ole Palmstrøm

edv@lomedia.no

Rømningsforsøket skjedde utenfor Tønsberg sykehus søndag formiddag. Den innsatte fra Sem fengsel hadde blitt lagt inn til observasjon kvelden i forveien, med to ansatte fra Sem fengsel til å sikre vakthold. Han var ifølge NTB siktet for drapsforsøk.

Etter at den innsatte hadde hatt samtaler med helsepersonell søndag formiddag, ble det besluttet at han skulle tilbake til fengselet, ifølge fengselsleder Runar Jenserud på telefon med NFF-magasinet.

Sykehuspersonalet ledsaget den innsatte sammen med tjenestemennene ut på baksiden av sykehuset. På utsiden skal betjentene ha merket seg oppførselen til den innsatte, som straks etter sparket av seg slippersene han hadde på seg og begynte å løpe.

Tjenestemennene fulgte etter, den ene av dem løsnet batongen fra beredskapsbeltet og rettet et slag i låret på den innsatte, i et forsøk på å stanse flukten. Den innsatte stoppet opp, trakk ei saks opp fra buksa, og truet den nærmeste betjenten med å angripe om de ikke lot ham gå.

Den innsatte løp videre nedover gata, til tross for et nytt slag mot låret, helt til han endelig ble avskåret av politiet. Den andre tjenestemannen hadde da vært i kontinuerlig kontakt med politiet, slik at de kunne gripe inn på rett sted.

Mange voldshendelser: Ansatte i kriminalomsorgen ble utsatt for vold og trusler 650 ganger i fjor

Kan få flere vanskelige innsatte

De to kollegaene blir nå godt ivaretatt, forteller NFF-tillitsvalgt Hans Einar Tveiten på Sem fengsel.

Fengselet ligger i Tønsberg kommune og har plass til 62 mannlige innsatte på høyt sikkerhetsnivå, mange av dem fengslet for grov vold.

Når mannsfengselet i Skien avvikles til sommeren, ser de ansatte for seg å måtte ta imot flere innsatte med problematisk atferd, ifølge Tveiten.

– Vi klarer oss fint vi som jobber her på gulvet, men det er nedbemanning hele tida, med mulig reduksjon i nattbemanning. Det er vi ikke glade for, sier Tveiten.

– Folk er engstelige, nå som de legger ned i Skien, der de har tatt de vanskeligste, vil vi antakelig få enda mer. Vi tar dem imot, men da må vi være sikre på at vi har nok folk på jobb.

Tveiten skal snart møte fengselets nye ledelse for å diskutere bemanningen.

Mye lest: Blant Norges farligste menn har Caroline funnet sitt kall: – Jeg er dritstolt av yrket mitt

Fengselsleder: – Vi jobber med folk i krise

De to ansatte ble straks etter hendelsen kalt inn til en gjennomgang av hva som hadde skjedd, forteller fengselsleder Runar Jenserud. De får videre oppfølging.

– Er det trygt å gå på jobb på Sem?

– Det er ikke noe mindre trygt å gå på jobb i Sem fengsel enn i andre fengsler. Vi jobber med folk i krise, og vi gjennomfører de tiltakene vi må for å behandle folk i krise. Dette var en uønsket hendelse som vi gjerne skulle vært foruten. Iblant oppstår slike situasjoner som innebærer en viss risiko med jobben, sier Jenserud.

Bemanningen under besøket på Tønsberg sykehus var i tråd med gjeldende bestemmelser, understreker Jenserud. Når det gjelder eventuelle justeringer i fengselets bemanning, vil det skje etter en prosess der de ansattes tillitsvalgte er involvert, forsikrer fengselslederen.

Store nedskjæringer: Det er usikre tider i Fengsels-Norge. Tillitsvalgt Petter har tre klare råd til politikerne

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse