JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Milliardrekord for sjømatselskapet Mowi. Likevel varsler de jobbkutt

Verdens største sjømatselskap hadde sitt beste år noensinne i 2022. Milliardgevinsten til tross: Mowi varsler at 435 stillinger skal bort.
Sjømatselskapet Mowi gikk med milliardoverskudd, men varsler at mange årsverk skal kuttes. (Bildet er tatt i en annen sammenheng.)

Sjømatselskapet Mowi gikk med milliardoverskudd, men varsler at mange årsverk skal kuttes. (Bildet er tatt i en annen sammenheng.)

Erlend Angelo

For første gang i Mowis nær 60 år lange historie hadde selskapet en inntjening på over en milliard euro, med et samlet operasjonelt driftsresultat på 1.005 millioner euro i 2022, skriver selskapet i en børsmelding.

Summen tilsvarer cirka 10,8 milliarder kroner.

Samlede inntekter på 4.946 millioner euro var også ny rekord for selskapet.

Les også: Klart budskap til regjeringen: Ja til mer skatt – nei til lakseskatten

I fjor produserte Mowi 464.000 tonn laks, 4.000 tonn over det som ble estimert for et år siden. I Norge ble det produsert rekordhøye 294.000 tonn.

Advarer fortsatt mot lakseskatten

I meldingen skriver oppdrettsgiganten at de har ambisjoner om å fortsette veksten i Norge, men at de er redd regjeringens forslag om grunnrenteskatt på havbruksnæringen vil hindre dette.

– Regjeringens forslag om å innføre et samlet skattetrykk på 62 prosent på norsk havbruksnæring, eller om lag 80 prosent med formuesskatt, vil sparke beina under fremtidsutsiktene for Kyst-Norges viktigste næring, sier konsernsjef i Mowi, Ivan Vindheim.

Les mer: Folk på Frøya fryktar for framtida på øya: – Det er eit ran av kystsamfunn

– Havbruksnæringen sysselsetter i dag 60.000 mennesker langs kysten, og til syvende og sist er det dem, samt fremtidige arbeidsplasser, dette vil gå ut over, sier konsernsjefen videre.

435 årsverk skal kuttes

Til tross for at milliardene renner inn i det som er verdens største sjømatselskap, så skal det kuttes i arbeidsstokken. Selskapet lanserer et nytt program for kostnadskutt med mål om å spre inn 25 millioner euro i 2023, tilsvarende 260 millioner kroner, skriver E24.

Arbeidet med effektivisering gjelder blant annet automatisering og mindre arbeidskrevende operasjoner. Dette betyr blant annet at 435 årsverk skal kuttes.

Foto tatt i annen sammenheng.

Foto tatt i annen sammenheng.

Tri Nguyen Dinh

Sjef for Mowi, Ivan Vindheim, sier det ikke er mange årsverk som skal kuttes i Norge.

– Det er ikke snakk om oppsigelser, det blir gjort ved naturlige avganger, sier Vindheim.

Les også: Kan få nye permitteringsregler i fiskeindustrien – håper på dobbel positiv effekt

Mowi er til stede i 25 land, og bare 2.300 av totalt 11.500 ansatte jobber i Norge.

Utgifter til lønn og personale var den nest største kostnadsposten for selskapet i 2022 på 613 milliarder euro, tilsvarende 6,7 milliarder kroner.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse