JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Største streik på tolv år i Storbritannia

Så mange som en halv million britiske lærere, statsansatte, lokførere og forelesere gikk ut i storstreik onsdag. Det er landets største streikedag siden 2011.
Londons ambulansearbeidere er blant de mange streikende.

Londons ambulansearbeidere er blant de mange streikende.

HENRY NICHOLLS / Reuters / NTB

edvard.stenersen@ntb.no

Massestreiken stengte skoler rundt om i Storbritannia, stanset de fleste togene og militæret ble satt i beredskap for å bistå grensekontrollen.

Lærere utgjør den største andelen av det største streikeuttaket på minst et tiår. Nesten 300.000 var ventet å ikke møte på jobb onsdag.

Fagforeningsleder Mary Bousted forteller til Reuters at lærerne ikke føler de har noe annet valg enn å streike, da lønnsnedgang har ført til at mange har byttet jobb. Dermed har det blitt tøffere for dem som har blitt værende.

– I løpet av de siste tolv årene har det vært en virkelig katastrofal langtidsnedgang i lønna. Ingen av menneskene bak meg ønsker å streike i dag, men de sier, svært motvillig, at nok er nok, og at ting må endre seg, sier Bousted.

Innsikt: De streiker uten lønn mens prisene skyter i været. For britiske arbeidsfolk er kampen verdt å ta

Historisk høy inflasjon

Prisene har ikke vokst raskere i Storbritannia på mer enn 40 år, og ansatte i en rekke sektorer, blant dem helse, transport og i postvesenet, har gått ut i streik de siste månedene.

Regjeringen sier at det å gi etter for kravene om lønnsøkninger kun vil føre til økt inflasjon, og utdanningsminister Gillian Keegan holdt fast ved dette onsdag.

– Det vi ikke kan gjøre, er å gi inflasjonsfremmende lønnsøkninger til én del av arbeidsstokken og gjøre inflasjonen verre for alle andre, sier hun til BBC.

Mye lest: Briter med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve

Flere sektorer

Også 100.000 embetsfolk fra mer enn 120 forskjellige statlige organer streiker onsdag, sammen med titusenvis av forelesere og jernbaneansatte.

Det er også planlagt protester mot en lov som vil innskrenke streikemulighetene i noen sektorer.

Neste uke går sykepleiere, ambulanseansatte, paramedisinsk personale og andre i helsesektoren ut i streik.

Denne uka har også brannvesenet støttet en landsomfattende streik.

Til felles har de at de ber om lønnsøkning som overstiger inflasjonen. Økte mat- og energiutgifter har lagt stor press på mange.

Kommentar: «Rishi Sunak følger i Margaret Thatchers fotspor. Nå har britiske arbeidere fått nok»

Aktuelt: I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er fagforeningstoppens råd til Norge

Mye delt: 500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm

Warning
Annonse
Annonse