JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SNART I REGJERING: Hadia Tajik i Ap har 25 dager til å endre budsjettforslaget fra Jan Tore Sanner og regjeringen.

SNART I REGJERING: Hadia Tajik i Ap har 25 dager til å endre budsjettforslaget fra Jan Tore Sanner og regjeringen.

Terje Pedersen / NTB

Statsbudsjettet 2022

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Regjeringen har lagt inn et nytt kutt på 0,5 prosent for hele offentlig sektor i sitt siste statsbudsjett. Ap lover en slutt på ostehøvelkuttene, men den nye regjeringen er ikke tydelig på hvordan det skal skje.12.10.2021
13:12
13.10.2021 09:18

merete.jansen@lomedia.no

katharina@lomedia.no

torgny@lomedia.no

I åtte år har den borgerlige regjeringen kuttet flatt i de offentlige budsjettene. Til sammen har det blitt 16,1 milliarder kroner. Den såkalte avbyråkratisering- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) videreføres i forslaget til statsbudsjett for 2022 med 0,5 prosent kutt.

Nå sier Arbeiderpartiet og Senterpartiet at de vil ha slutt på de borgerliges ostehøvelkutt, når de tar over styringen av offentlig sektor.

– Den såkalte ABE-reformen er den mest ineffektive måte å drive effektivisering på. Når vi avbyråkratiserer, vil vi ikke bruke rene ostehøvelkutt i hele offentlig forvaltning, slik Høyre har gjort, skriver Arbeiderpartiets nestleder og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik i en epost til NTB.

Onsdag lanserer Arbeiderpartiet og Senterpartiet sin regjeringserklæring. På torsdag presenterer de sin nye regjering.

Les denne: Solberg-regjeringa vil redusere formuesskatten med 500 millioner kroner

Vil flytte penger, men sier ikke hvor mye

Men selv om Ap og Sp lenge har kritisert flate kutt, så er det ennå ikke klart hvordan de vil håndtere kuttene som Sanner har lagt inn i budsjettet for neste år.

– Hvilke konkrete endringer vi vil gjøre i Høyre-regjeringens budsjett denne gang, må vi ta når vi har fått sett på helheten og vurdert det opp mot økonomisk handlingsrom, sier Tajik.

Ap og Sp har bare 25 dager til å utarbeide en såkalt tilleggsproposisjon til statsbudsjettet hvor de kan gjøre endringer. Deretter må de forhandle med SV for å få støtte til budsjettet.

– Høyre-regjeringen har brukt ett år på å lage dette budsjettet. Vi får noen få uker på oss til å sette vårt preg på det. Det kommer vi til å gjøre, for vårt arbeid for å prioritere vanlige folk starter fra dag én, lover Tajik til NTB.

Aktuelt: Lite penger å flytte på for ny regjering, mener økonomiprofessor

Hun vil imidlertid ikke si hvor mye penger de vil omprioritere.

– Ved tidligere regjeringsskifter har flere milliarder kroner blitt flyttet på, sier Tajik.

Sanner vil ikke detaljstyre kuttene

Finansminister Jan Tore Sanner (H) vil videreføre ABE-reformen.

– Akkurat som privat sektor effektiviserer sin drift hvert år, er det viktig at det også stilles effektiviseringskrav til statlig sektor.

Statsråden ønsker ikke å bestemme hvordan og hvor kuttene skal gjennomføres.

– I stedet for at vi på toppen skal sitte og detaljstyre hvor det skal strammes inn i statlig sektor, blir dette i stor grad overlatt til de som har skoene på, til å bidra til økt handlingsrom i årene som kommer, sa Sanner på pressekonferansen etter finanstalen i Stortinget.

Han ville ikke gi noen vurdering av Arbeiderpartiets og Senterpartiets mulighet for å gjøre noe med kuttene.

Mye lest: Statskog-ansatte Geir vil ha slutt på privatiseringen: – Stans nedsalget og tenk på distriktene

Sp vil ikke reversere alle kuttene

Senterpartiet mener Solberg-regjeringens siste budsjett ikke tar tak i utfordringene med økende forskjeller på tvers av hvor folk bor og hva folk tjener.

– Det er mye som må rettes opp i løpet av åra som kommer. Vi skal nå bruke den knappe tiden vi har til rådighet nå i høst for å justere neste års budsjett slik at folk over hele landet merker at Senterpartiet er i regjering, skriver Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, til Frifagbevegelse

Gjelsvik sier at det blant annet kan være behov for å kutte flere direktorater og i bruken av kommunikasjonsrådgivere og konsulenter i det offentlige.

Folk er lei sentralisering og økte forskjeller, mener Gjelsvik. – Det er på tide med en regjering som lytter til vanlige folk.

– Høyresiden har ikke svaret på de utfordringene Norge nå står overfor. Det har de nok en gang vist gjennom budsjettforslaget. Nå ser vi frem mot å ta fatt på jobben med å gi Norge en ny kurs, sier Gjelsvik.

– Veien videre for Norge bekjentgjøres i morgen gjennom den nye regjeringserklæringen. Der går vi inn for å sikre tjenester nær folk i hele Norge, redusere sosiale og geografiske forskjeller og skape arbeidsplasser og verdier i Norge etter korona, sier Gjelsvik.

Mye delt: Klimarådgiver Aled har enorme forventninger til Støre: – Vi må få en lykkelig slutt på oljeeventyret

LO og NTL frustrert over nye kutt

– Dette er ingen stor overraskelse, men likevel svært beklagelig, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

– Disse flate, uprioriterte ostehøvelkuttene har de holdt på med i sju år nå. Og vi vet hva det har ført til.

LEIT: LO Stat-leder Egil André Aas er ikke overrasket over at ostehøvelkuttene fortsetter.

LEIT: LO Stat-leder Egil André Aas er ikke overrasket over at ostehøvelkuttene fortsetter.

Alf Ragnar Olsen

Aas mener statens virksomheter blir mer og mer utarmet og at det finnes mange eksempler på at dette går utover tjenestekvaliteten. Han nevner blant annet kriminalomsorgen, Nav og arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

LO Stat-lederen syns det er spesielt oppsiktsvekkende at denne siste avskjedspresangen fra regjeringen kommer mens landet er på vei ut av en pandemi.

– «Takk for innsatsen under pandemien, gode statsansatte, bonusen blir et kutt på nesten to milliarder i driftsbudsjettene deres.» Det er bare trist, konstaterer Aas.

Viktig: LO håpet regjeringen ville styrke tiltak for arbeidssøkere – blir redusert med 580 millioner i statsbudsjettet

– Rammer velferdsstaten

LO-leder Peggy Hessen Følsvik stemmer i:

– Det er skuffende at den avtroppende regjeringen ikke prioriterer tiltak mot sosial dumping. Nav har vært hardt presset under pandemien. På tross av det, har de såkalte ABE-kuttene fortsatt. Dette er kutt som rammer velferdsstaten og offentlig sektor. Det sier seg selv at dette ikke er holdbart i lengden, sier LO-lederen.

Selv om regjeringen foreslår ekstraordinære midler til Nav til neste år, nulles disse ut av ABE-kuttene. LO mener budsjettet er langt fra tilstrekkelig til å løse de store problemene vi fortsatt ser i arbeidsmarkedet.

– Kuttet innebærer for eksempel at man tar over 63 millioner kroner fra Nav. Dette er midler som skulle hjelpe folk i arbeid. Vi forventer at den nye regjeringen går bort fra denne kuttpolitikken, sier LO-lederen.

Denne skaper debatt: Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene

Forventninger til den neste regjeringen

Leder Kjersti Barsok i Norsk Tjenestemannslag er glad for at Ap og Sp overtar regjeringskontorene.

BEKYMRET: – Nå har de kutta ressursene til offentlig sektor i åtte år. Også dette budsjettet ser ut til å ha en profil som vil øke forskjellene, sier Kjersti Barsok.

BEKYMRET: – Nå har de kutta ressursene til offentlig sektor i åtte år. Også dette budsjettet ser ut til å ha en profil som vil øke forskjellene, sier Kjersti Barsok.

Ole Palmstrøm

– De påtroppende regjeringspartiene vil gå i en annen retning. NTL har mye høyere forventninger til den neste regjeringsplattformen. Og ikke minst til hva det nye stortingsflertallet gjør i behandlingen av dette budsjettet, sier Barsok, og legger til:

– Vi er glade for at vi nå har et flertall som vil styrke offentlig sektor. Nå skal vi lese budsjettdokumentet og delta i høringer i Stortinget de neste ukene.

Åtte år med kutt blir 16,1 milliarder kroner

Tallene er hentet fra regjeringens forslag til statsbudsjett

• 2015: 1,7 milliarder kroner

• 2016: 2,1 milliarder kroner

• 2017: 2,5 milliarder kroner

• 2018: 2,3 milliarder kroner

• 2019: 1,7 milliarder kroner

• 2020: 1,7 milliarder kroner

• 2021: 2,2 milliarder kroner

• 2022: 1,9 milliarder kroner (forventet innsparing)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.10.2021
13:12
13.10.2021 09:18Mest lest

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området


Flere saker