JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SNART I REGJERING: Hadia Tajik i Ap har 25 dager til å endre budsjettforslaget fra Jan Tore Sanner og regjeringen.

SNART I REGJERING: Hadia Tajik i Ap har 25 dager til å endre budsjettforslaget fra Jan Tore Sanner og regjeringen.

Terje Pedersen / NTB

Statsbudsjettet 2022

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Regjeringen har lagt inn et nytt kutt på 0,5 prosent for hele offentlig sektor i sitt siste statsbudsjett. Ap lover en slutt på ostehøvelkuttene, men den nye regjeringen er ikke tydelig på hvordan det skal skje.



12.10.2021
13:12
13.10.2021 09:18

merete.jansen@lomedia.no

katharina@lomedia.no

torgny@lomedia.no

I åtte år har den borgerlige regjeringen kuttet flatt i de offentlige budsjettene. Til sammen har det blitt 16,1 milliarder kroner. Den såkalte avbyråkratisering- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) videreføres i forslaget til statsbudsjett for 2022 med 0,5 prosent kutt.

Nå sier Arbeiderpartiet og Senterpartiet at de vil ha slutt på de borgerliges ostehøvelkutt, når de tar over styringen av offentlig sektor.

– Den såkalte ABE-reformen er den mest ineffektive måte å drive effektivisering på. Når vi avbyråkratiserer, vil vi ikke bruke rene ostehøvelkutt i hele offentlig forvaltning, slik Høyre har gjort, skriver Arbeiderpartiets nestleder og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik i en epost til NTB.

Onsdag lanserer Arbeiderpartiet og Senterpartiet sin regjeringserklæring. På torsdag presenterer de sin nye regjering.

Les denne: Solberg-regjeringa vil redusere formuesskatten med 500 millioner kroner

Vil flytte penger, men sier ikke hvor mye

Men selv om Ap og Sp lenge har kritisert flate kutt, så er det ennå ikke klart hvordan de vil håndtere kuttene som Sanner har lagt inn i budsjettet for neste år.

– Hvilke konkrete endringer vi vil gjøre i Høyre-regjeringens budsjett denne gang, må vi ta når vi har fått sett på helheten og vurdert det opp mot økonomisk handlingsrom, sier Tajik.

Ap og Sp har bare 25 dager til å utarbeide en såkalt tilleggsproposisjon til statsbudsjettet hvor de kan gjøre endringer. Deretter må de forhandle med SV for å få støtte til budsjettet.

– Høyre-regjeringen har brukt ett år på å lage dette budsjettet. Vi får noen få uker på oss til å sette vårt preg på det. Det kommer vi til å gjøre, for vårt arbeid for å prioritere vanlige folk starter fra dag én, lover Tajik til NTB.

Aktuelt: Lite penger å flytte på for ny regjering, mener økonomiprofessor

Hun vil imidlertid ikke si hvor mye penger de vil omprioritere.

– Ved tidligere regjeringsskifter har flere milliarder kroner blitt flyttet på, sier Tajik.

Sanner vil ikke detaljstyre kuttene

Finansminister Jan Tore Sanner (H) vil videreføre ABE-reformen.

– Akkurat som privat sektor effektiviserer sin drift hvert år, er det viktig at det også stilles effektiviseringskrav til statlig sektor.

Statsråden ønsker ikke å bestemme hvordan og hvor kuttene skal gjennomføres.

– I stedet for at vi på toppen skal sitte og detaljstyre hvor det skal strammes inn i statlig sektor, blir dette i stor grad overlatt til de som har skoene på, til å bidra til økt handlingsrom i årene som kommer, sa Sanner på pressekonferansen etter finanstalen i Stortinget.

Han ville ikke gi noen vurdering av Arbeiderpartiets og Senterpartiets mulighet for å gjøre noe med kuttene.

Mye lest: Statskog-ansatte Geir vil ha slutt på privatiseringen: – Stans nedsalget og tenk på distriktene

Sp vil ikke reversere alle kuttene

Senterpartiet mener Solberg-regjeringens siste budsjett ikke tar tak i utfordringene med økende forskjeller på tvers av hvor folk bor og hva folk tjener.

– Det er mye som må rettes opp i løpet av åra som kommer. Vi skal nå bruke den knappe tiden vi har til rådighet nå i høst for å justere neste års budsjett slik at folk over hele landet merker at Senterpartiet er i regjering, skriver Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, til Frifagbevegelse

Gjelsvik sier at det blant annet kan være behov for å kutte flere direktorater og i bruken av kommunikasjonsrådgivere og konsulenter i det offentlige.

Folk er lei sentralisering og økte forskjeller, mener Gjelsvik. – Det er på tide med en regjering som lytter til vanlige folk.

– Høyresiden har ikke svaret på de utfordringene Norge nå står overfor. Det har de nok en gang vist gjennom budsjettforslaget. Nå ser vi frem mot å ta fatt på jobben med å gi Norge en ny kurs, sier Gjelsvik.

– Veien videre for Norge bekjentgjøres i morgen gjennom den nye regjeringserklæringen. Der går vi inn for å sikre tjenester nær folk i hele Norge, redusere sosiale og geografiske forskjeller og skape arbeidsplasser og verdier i Norge etter korona, sier Gjelsvik.

Mye delt: Klimarådgiver Aled har enorme forventninger til Støre: – Vi må få en lykkelig slutt på oljeeventyret

LO og NTL frustrert over nye kutt

– Dette er ingen stor overraskelse, men likevel svært beklagelig, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

– Disse flate, uprioriterte ostehøvelkuttene har de holdt på med i sju år nå. Og vi vet hva det har ført til.

LEIT: LO Stat-leder Egil André Aas er ikke overrasket over at ostehøvelkuttene fortsetter.

LEIT: LO Stat-leder Egil André Aas er ikke overrasket over at ostehøvelkuttene fortsetter.

Alf Ragnar Olsen

Aas mener statens virksomheter blir mer og mer utarmet og at det finnes mange eksempler på at dette går utover tjenestekvaliteten. Han nevner blant annet kriminalomsorgen, Nav og arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap.

LO Stat-lederen syns det er spesielt oppsiktsvekkende at denne siste avskjedspresangen fra regjeringen kommer mens landet er på vei ut av en pandemi.

– «Takk for innsatsen under pandemien, gode statsansatte, bonusen blir et kutt på nesten to milliarder i driftsbudsjettene deres.» Det er bare trist, konstaterer Aas.

Viktig: LO håpet regjeringen ville styrke tiltak for arbeidssøkere – blir redusert med 580 millioner i statsbudsjettet

– Rammer velferdsstaten

LO-leder Peggy Hessen Følsvik stemmer i:

– Det er skuffende at den avtroppende regjeringen ikke prioriterer tiltak mot sosial dumping. Nav har vært hardt presset under pandemien. På tross av det, har de såkalte ABE-kuttene fortsatt. Dette er kutt som rammer velferdsstaten og offentlig sektor. Det sier seg selv at dette ikke er holdbart i lengden, sier LO-lederen.

Selv om regjeringen foreslår ekstraordinære midler til Nav til neste år, nulles disse ut av ABE-kuttene. LO mener budsjettet er langt fra tilstrekkelig til å løse de store problemene vi fortsatt ser i arbeidsmarkedet.

– Kuttet innebærer for eksempel at man tar over 63 millioner kroner fra Nav. Dette er midler som skulle hjelpe folk i arbeid. Vi forventer at den nye regjeringen går bort fra denne kuttpolitikken, sier LO-lederen.

Denne skaper debatt: Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene

Forventninger til den neste regjeringen

Leder Kjersti Barsok i Norsk Tjenestemannslag er glad for at Ap og Sp overtar regjeringskontorene.

BEKYMRET: – Nå har de kutta ressursene til offentlig sektor i åtte år. Også dette budsjettet ser ut til å ha en profil som vil øke forskjellene, sier Kjersti Barsok.

BEKYMRET: – Nå har de kutta ressursene til offentlig sektor i åtte år. Også dette budsjettet ser ut til å ha en profil som vil øke forskjellene, sier Kjersti Barsok.

Ole Palmstrøm

– De påtroppende regjeringspartiene vil gå i en annen retning. NTL har mye høyere forventninger til den neste regjeringsplattformen. Og ikke minst til hva det nye stortingsflertallet gjør i behandlingen av dette budsjettet, sier Barsok, og legger til:

– Vi er glade for at vi nå har et flertall som vil styrke offentlig sektor. Nå skal vi lese budsjettdokumentet og delta i høringer i Stortinget de neste ukene.

Åtte år med kutt blir 16,1 milliarder kroner

Tallene er hentet fra regjeringens forslag til statsbudsjett

• 2015: 1,7 milliarder kroner

• 2016: 2,1 milliarder kroner

• 2017: 2,5 milliarder kroner

• 2018: 2,3 milliarder kroner

• 2019: 1,7 milliarder kroner

• 2020: 1,7 milliarder kroner

• 2021: 2,2 milliarder kroner

• 2022: 1,9 milliarder kroner (forventet innsparing)

12.10.2021
13:12
13.10.2021 09:18



Mest lest

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

Eivind Senneset

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.

Knut Viggen

Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.

Leif Martin Kirknes

LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende

Håvard Sæbø

Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.

Guro Gulstuen Nordhagen

Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring

Brian Cliff Olguin

LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.

Tormod Ytrehus

Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.

Tormod Ytrehus

Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.

Vaggelis Kousioras / AP / NTB

Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe

SKURRER: – Det høres ikke ­veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.

SKURRER: – Det høres ikke ­veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.

Alf Ragnar Olsen

Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig

Berit Roald / NTB

Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år


Flere saker