JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs klimapolitikk:

Ragnhild vurderer å melde seg ut av LO om ikke klimapolitikken blir bedre

Ragnhild Ekelund er nære ved å melde seg ut av NTL Ung. Hun mener LO må ta en større del i det grønne skiftet.
KLIMA: NTL-medlem Ragnhild Ekelund sier LOs klimapolitikk framover er avgjørende for om hun beholder medlemskapet.

KLIMA: NTL-medlem Ragnhild Ekelund sier LOs klimapolitikk framover er avgjørende for om hun beholder medlemskapet.

Guro Gulstuen Nordhagen

guro.gulstuen-nordhagen@lomedia.no

– Om hele LO var like grønn som NTL, ville det vært det perfekte alternativet. Men for hver gang jeg hører «utvikle ikke avvikle», så fjerner jeg meg mer fra LO og nærmer meg et annet alternativ, sier Ragnhild Ekelund.

Hun har vært medlem i NTL Ung siden hun begynte å jobbe i Nav i 2016. Nå er hun nære ved å melde seg ut.

Det er hun ikke alene om.

Rekruttering: Klimaengasjerte unge vegrer seg for å melde seg inn i LO, mener NTL Ung-lederen

Skam og dårlig samvittighet

I Frifagvevegelse.no i sommer oppfordret et ungt LO-medlem til at alle unge kollektivt skulle melde seg ut av sitt LO-forbund. Medlemmet var skamfull for å være en del av LO, og mente at medlemsavgiften heller burde gå til miljøorganisasjoner.

Ragnhild Ekelund har kjent på det samme.

– Jeg føler at det jeg betaler inn til NTL hver måned går til en klimapolitikk jeg ikke støtter. Det synes jeg er veldig problematisk. Jeg ville jo aldri ha stemt på et parti som er enig i LO sin oljepolitikk, sier hun.

Det er ikke lenger arbeidsliv som er det viktigste for henne i valget av fagforening. For selv om 31-åringen føler seg ivaretatt på jobb, river det i henne å støtte noen hun mener er med på å ødelegge for framtiden.

– Jeg føler vi er kommet til et punkt der det haster å få gjort noe med klimautfordringene og gjøre norsk næringsliv grønnere. Da synes jeg det bare er rart å lukke øynene for det.

Hun er ikke enig med LO om at oljenæringa skal opprettholdes. Om det skjer, er hun redd for konsekvensene.

– Jeg er redd for at den linja LO legger seg på nå bare betyr å utsette en nødvendig omstilling, og dermed gjøre arbeiderne en bjørnetjeneste.

Debatt: «Stolte oljearbeidere brenner for det grønne skiftet»

Unge mest opptatt av klima

Det er de unge som er mest opptatt av klimaendringer. De har også mindre tro på framtiden og på at vi skal lykkes i å redusere utslipp av klimagasser. Det viser Kantars årlige klimabarometer for 2021.

Den viser at de under 30 år i større grad kjøper brukt fremfor nytt, spiser mindre rødt kjøtt og velger i større grad kollektivtransport. Slik tar de et større ansvar for at vi skal lykkes med å redusere utslippene.

Men blant de mellom 30 og 44 år har bekymringen for klimaet økt mest. En av årsakene kan være dystre rapporter som viser at vi ødelegger jorda vår om vi ikke tar grep.

Ekelund mener det er helt åpenbart at vi har et reelt og menneskeskapt klimaproblem. Og er det noen som skal kunne hjelpe, så er det Norge.

– Vi har ressursene og mulighetene til å lede an i en omstilling, og det tenker jeg må gjøres politisk. Derfor er det problematisk at LO har de standpunktene de har, sier hun.

Selv prøver hun å være bevisst i hverdagen. Hun får dårlig samvittighet av å fly og tar tog så langt det lar seg gjøre.

I omgangskretsen sin opplever hun at de fleste er miljøbevisste og opptatt av klimapolitikk. Hun kjenner også noen som ikke vil melde seg inn i NTL nettopp av den grunn.

Debatt: «LO-leder Peggy Hessen Følsvik har tent en miljøbrann i fagbevegelsen»

– Farlig tanke

Martin Kvalvik er leder av NTL Ung. Han mener det er farlig å tenke at å melde seg ut av fagforeningen er en løsning. Det er heller en trussel mot det organiserte arbeidslivet og levedyktigheten til den norske modellen, ifølge Kvalvik.

– Til de som vurderer å melde seg ut av NTL eller andre LO-forbund, så mener jeg at utmeldelser vil gjøre vondt verre. Norge er verdens beste land å bo i, med små forskjeller og høy tillit mellom folk. Det er takket være fagbevegelsens sterke innflytelse ovenfor samfunnet, og den norske modellen.

Han mener at med den innflytelsen LO har i samfunnet, er det desto viktigere å ha klimaengasjerte medlemmer, som kan bruke engasjementet sitt til å føre LO i en grønnere retning.

– Budskapet mitt er å bli medlem for å påvirke forbundet man er medlem av til å bli grønnere, sier han.

– Arbeidsliv er viktigst

– Flere og flere i alle aldre, men spesielt unge, anser klimakrisa som den største utfordringen samfunnet står overfor i dag. Og da må LO være tydeligere på at vi trenger en raskere grønnere og rettferdig omstilling, sier Kvalvik.

Medlemmenes arbeidsliv er utgangspunktet i LOs klimapolitikk, ifølge LO-sekretær Are Tomasgård. Han har blant annet ansvaret for olje og gass i den politiske ledelsen.

Klimapolitikken i LO har ifølge ham tre hovedpunkter. Det første er å få ned utslippene. Det andre er en rettferdig omstilling som sikrer jobber. Det tredje er at fattige land må få hjelp til å gjennomføre klimatiltak.

– Vårt hovedoppdrag er å sikre gode arbeidsvilkår, og gode liv for våre arbeidsfolk gjennom respekt for arbeidstakerrettigheter, anstendig arbeid og trygge velferdsordninger, sier Tomasgård.

Til medlemmer som er uenige med LOs klimapolitikk sier han at en rettferdig omstilling og et klimavennlig samfunn er helt sentralt.

– Dette jobber vi aktivt med, både her hjemme og sammen med våre kollegaer over hele verden, sier han.

Videre påpeker han at «oljealderen» vil måtte ta slutt av klimahensyn, og at fossile energibærere må fases ut og erstattes av fornybar energi. Men at dette ikke er gjort i en håndvending.

– Vi må sørge for at arbeidsfolk ikke møter uholdbare økonomiske og sosiale situasjoner som følge av de helt nødvendige klimatiltakene. Så er det også slik at det skjer svært mye positivt i norsk arbeids- og næringsliv, som vil bidra til å ta oss til en klimavennlig framtid.

Alt håp er ikke ute

Ragnhild Ekelund erkjenner at LO mener at det må skje en endring for å redde klimaet. Men hun er ikke enig i hvordan. Hun mener endringene må skje mye raskere.

Likevel blir hun foreløpig værende som medlem, i mangel av bedre alternativer. For fortsatt er arbeidsliv viktig i valget av fagforening.

Og det finnes et lite håp for at hun skal slutte å lete etter andre alternativer.

– Skal jeg forbli medlem, må jeg se at NTL virkelig presser på for å sette klima på agendaen og at de ikke gir seg. Da kan det hende jeg blir værende, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse