JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KLIMA: NTL-medlem Ragnhild Ekelund sier LOs klimapolitikk framover er avgjørende for om hun beholder medlemskapet.

KLIMA: NTL-medlem Ragnhild Ekelund sier LOs klimapolitikk framover er avgjørende for om hun beholder medlemskapet.

Guro Gulstuen Nordhagen

LOs klimapolitikk:

Ragnhild vurderer å melde seg ut av LO om ikke klimapolitikken blir bedre

Ragnhild Ekelund er nære ved å melde seg ut av NTL Ung. Hun mener LO må ta en større del i det grønne skiftet.21.12.2021
07:00
17.12.2021 15:17

guro.gulstuen-nordhagen@lomedia.no

– Om hele LO var like grønn som NTL, ville det vært det perfekte alternativet. Men for hver gang jeg hører «utvikle ikke avvikle», så fjerner jeg meg mer fra LO og nærmer meg et annet alternativ, sier Ragnhild Ekelund.

Hun har vært medlem i NTL Ung siden hun begynte å jobbe i Nav i 2016. Nå er hun nære ved å melde seg ut.

Det er hun ikke alene om.

Rekruttering: Klimaengasjerte unge vegrer seg for å melde seg inn i LO, mener NTL Ung-lederen

Skam og dårlig samvittighet

I Frifagvevegelse.no i sommer oppfordret et ungt LO-medlem til at alle unge kollektivt skulle melde seg ut av sitt LO-forbund. Medlemmet var skamfull for å være en del av LO, og mente at medlemsavgiften heller burde gå til miljøorganisasjoner.

Ragnhild Ekelund har kjent på det samme.

– Jeg føler at det jeg betaler inn til NTL hver måned går til en klimapolitikk jeg ikke støtter. Det synes jeg er veldig problematisk. Jeg ville jo aldri ha stemt på et parti som er enig i LO sin oljepolitikk, sier hun.

Det er ikke lenger arbeidsliv som er det viktigste for henne i valget av fagforening. For selv om 31-åringen føler seg ivaretatt på jobb, river det i henne å støtte noen hun mener er med på å ødelegge for framtiden.

– Jeg føler vi er kommet til et punkt der det haster å få gjort noe med klimautfordringene og gjøre norsk næringsliv grønnere. Da synes jeg det bare er rart å lukke øynene for det.

Hun er ikke enig med LO om at oljenæringa skal opprettholdes. Om det skjer, er hun redd for konsekvensene.

– Jeg er redd for at den linja LO legger seg på nå bare betyr å utsette en nødvendig omstilling, og dermed gjøre arbeiderne en bjørnetjeneste.

Debatt: «Stolte oljearbeidere brenner for det grønne skiftet»

Unge mest opptatt av klima

Det er de unge som er mest opptatt av klimaendringer. De har også mindre tro på framtiden og på at vi skal lykkes i å redusere utslipp av klimagasser. Det viser Kantars årlige klimabarometer for 2021.

Den viser at de under 30 år i større grad kjøper brukt fremfor nytt, spiser mindre rødt kjøtt og velger i større grad kollektivtransport. Slik tar de et større ansvar for at vi skal lykkes med å redusere utslippene.

Men blant de mellom 30 og 44 år har bekymringen for klimaet økt mest. En av årsakene kan være dystre rapporter som viser at vi ødelegger jorda vår om vi ikke tar grep.

Ekelund mener det er helt åpenbart at vi har et reelt og menneskeskapt klimaproblem. Og er det noen som skal kunne hjelpe, så er det Norge.

– Vi har ressursene og mulighetene til å lede an i en omstilling, og det tenker jeg må gjøres politisk. Derfor er det problematisk at LO har de standpunktene de har, sier hun.

Selv prøver hun å være bevisst i hverdagen. Hun får dårlig samvittighet av å fly og tar tog så langt det lar seg gjøre.

I omgangskretsen sin opplever hun at de fleste er miljøbevisste og opptatt av klimapolitikk. Hun kjenner også noen som ikke vil melde seg inn i NTL nettopp av den grunn.

Debatt: «LO-leder Peggy Hessen Følsvik har tent en miljøbrann i fagbevegelsen»

– Farlig tanke

Martin Kvalvik er leder av NTL Ung. Han mener det er farlig å tenke at å melde seg ut av fagforeningen er en løsning. Det er heller en trussel mot det organiserte arbeidslivet og levedyktigheten til den norske modellen, ifølge Kvalvik.

– Til de som vurderer å melde seg ut av NTL eller andre LO-forbund, så mener jeg at utmeldelser vil gjøre vondt verre. Norge er verdens beste land å bo i, med små forskjeller og høy tillit mellom folk. Det er takket være fagbevegelsens sterke innflytelse ovenfor samfunnet, og den norske modellen.

Han mener at med den innflytelsen LO har i samfunnet, er det desto viktigere å ha klimaengasjerte medlemmer, som kan bruke engasjementet sitt til å føre LO i en grønnere retning.

– Budskapet mitt er å bli medlem for å påvirke forbundet man er medlem av til å bli grønnere, sier han.

– Arbeidsliv er viktigst

– Flere og flere i alle aldre, men spesielt unge, anser klimakrisa som den største utfordringen samfunnet står overfor i dag. Og da må LO være tydeligere på at vi trenger en raskere grønnere og rettferdig omstilling, sier Kvalvik.

Medlemmenes arbeidsliv er utgangspunktet i LOs klimapolitikk, ifølge LO-sekretær Are Tomasgård. Han har blant annet ansvaret for olje og gass i den politiske ledelsen.

Klimapolitikken i LO har ifølge ham tre hovedpunkter. Det første er å få ned utslippene. Det andre er en rettferdig omstilling som sikrer jobber. Det tredje er at fattige land må få hjelp til å gjennomføre klimatiltak.

– Vårt hovedoppdrag er å sikre gode arbeidsvilkår, og gode liv for våre arbeidsfolk gjennom respekt for arbeidstakerrettigheter, anstendig arbeid og trygge velferdsordninger, sier Tomasgård.

Til medlemmer som er uenige med LOs klimapolitikk sier han at en rettferdig omstilling og et klimavennlig samfunn er helt sentralt.

– Dette jobber vi aktivt med, både her hjemme og sammen med våre kollegaer over hele verden, sier han.

Videre påpeker han at «oljealderen» vil måtte ta slutt av klimahensyn, og at fossile energibærere må fases ut og erstattes av fornybar energi. Men at dette ikke er gjort i en håndvending.

– Vi må sørge for at arbeidsfolk ikke møter uholdbare økonomiske og sosiale situasjoner som følge av de helt nødvendige klimatiltakene. Så er det også slik at det skjer svært mye positivt i norsk arbeids- og næringsliv, som vil bidra til å ta oss til en klimavennlig framtid.

Alt håp er ikke ute

Ragnhild Ekelund erkjenner at LO mener at det må skje en endring for å redde klimaet. Men hun er ikke enig i hvordan. Hun mener endringene må skje mye raskere.

Likevel blir hun foreløpig værende som medlem, i mangel av bedre alternativer. For fortsatt er arbeidsliv viktig i valget av fagforening.

Og det finnes et lite håp for at hun skal slutte å lete etter andre alternativer.

– Skal jeg forbli medlem, må jeg se at NTL virkelig presser på for å sette klima på agendaen og at de ikke gir seg. Da kan det hende jeg blir værende, sier hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.12.2021
07:00
17.12.2021 15:17Mest lest

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Erlend Angelo

Ekstrapensjonen AFP settes trolig på vent for mange slitere

Ole Palmstrøm

Oskar (86) blir fulltids pensjonist: – Jeg kan jo ikke jobbe til jeg er 100

Glen Musk

Per Einar har åpnet senteret etter femte nedstengning: – Det er både urettferdig og uforutsigbart

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Oppdatert versjon:

LO jobber på en ny måte for å finne dem som skal være i ledelsen de neste tre årene. Her fra kongressen i 2017.

LO jobber på en ny måte for å finne dem som skal være i ledelsen de neste tre årene. Her fra kongressen i 2017.

Håvard Sæbø

Hvem skal lede LO til 2025? Slik foregår valget til ny ledelse for de neste tre årene

Kommentar

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Håvard Sæbø

«Ernas mulige vei tilbake»

Leif Martin Kirknes/Ole Palmstrøm

Jubel for innleieforbud i forbundene: – «Jæklig bra»

Da oljealderen kom, opplevde verftene en fagarbeiderflukt. Da sørget industriledere for at innleie ble forbudt. Bemanningsbyråene «driver regulær menneskehandel», var gjennomgangstonen. (Illustrasjonsbildet er fra Ekofisk-feltet)

Da oljealderen kom, opplevde verftene en fagarbeiderflukt. Da sørget industriledere for at innleie ble forbudt. Bemanningsbyråene «driver regulær menneskehandel», var gjennomgangstonen. (Illustrasjonsbildet er fra Ekofisk-feltet)

Telemuseet, CC BY-SA 4.0 (Illustrasjonsfoto)

Da oljen kom, kjempet arbeidsgiverne mot innleie. Så snudde det

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Statens Vegvesen, Region Vest (illustrasjonsfoto)

Utenlandske sjåfører har lenge jobbet ulovlig på norske veier. Nå krever partene at regjeringen blir tøffere

FRI FRAKT: Anne-Linn Lernes kommer til å tenke seg om før hun bestiller varer med fri frakt igjen. Hør hvorfor i podkasten Rørsla.

FRI FRAKT: Anne-Linn Lernes kommer til å tenke seg om før hun bestiller varer med fri frakt igjen. Hør hvorfor i podkasten Rørsla.

Claudio Schwarz/Unsplash/privat

120.000 leste saken om Anne-Linns boikott – hør mer i podkasten Rørsla