JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ROGALAND TEATER: 19 organiserte ansatte er i streik i Stavanger, ni av disse tilhører NTL.

ROGALAND TEATER: 19 organiserte ansatte er i streik i Stavanger, ni av disse tilhører NTL.

Alf Ove Hansen

Kulturansatte streiker for hybridpensjon

Unge og eldre står sammen i pensjonskamp i Stavanger

– Det kommer unge etter oss som fortjener en livslang, kjønnsnøytral pensjon, sier 61-år gamle Lillian Rødsten ved Rogaland Teater i Stavanger.07.09.2021
10:04
07.09.2021 10:04

ntl-magasinet@lomedia.no

– Kampviljen er sterk, selv om det er surrealistisk å ikke kunne gå inn på egen arbeidsplass, sier NTL-tillitsvalgt Lillian Rødsten ved Rogaland Teater.

Hun er i ferd med å avslutte med sin streikevakt for dagen rett utenfor hovedinngangen til teatret. Der er det satt opp et lite telt med stoler og med logoene til LO Stat og Fagforbundet.

– Ingen ønsker å stå i denne situasjon. Pensjonssaken har vi hatt hengende over oss i for mange lønnsoppgjør, og vi kan ikke sette den på vent mer. Selv har jeg mulighet til å gå av med AFP, men det kommer unge etter oss som fortjener en livslang, kjønnsnøytral pensjon, sier Lillian Rødsten.

Aktuelt: Her har musikere og sangere den pensjonsordningen kulturarbeiderne streiker for

Risikerer større risiko

Natt til 3. september ble altså 220 ansatte i kultursektoren innen teatre, orkestre, opera og scener tatt ut i streik. Spekter ønsker innskuddspensjon, LO Stat krever en hybridpensjon – en pensjonsløsning som gir bedre trygghet for de ansatte, og som gir livsvarige og like pensjoner.

Lillian Rødsten har jobbet siden hun var 19 år. Som 61-åring ser hun for seg å være enda noen år i jobb. Hun stortrives som nøkkelkundeansvarlig, der jobben blant annet består av å selge inn forestillinger til bedrifter og skoleklasser. Nå er det derimot streiken som gjelder, og hun mener det er spesielt ett moment som har vært litt fraværende i debatten til nå.

– I mitt hode har vi i dag en aksjesparekonto. Den dagen jeg går ut i pensjon, har ikke forsikringsselskapet eller bedriften ansvaret lengre. Vi må selv ha ansvar og risiko for pensjonen. Du må virkelig være på, og jeg vet ikke engang om jeg selv vil klare det – enn så vant jeg er til tall i egen jobb.

Se oversikt over hvor det streikes nå, og hvor det kan trappes opp 8. september, nederst i saken

Aktuelt: Plutselig er Ibsens «Et dukkehjem» brennaktuell: – Dette er en kamp for kvinners pensjon, sier streikevakta i Bergen

(Saken fortstter under bildet)

STREIKERAMMET: Rogaland Teater har avlyst flere forestillinger på grunn av streikenså langt.

STREIKERAMMET: Rogaland Teater har avlyst flere forestillinger på grunn av streikenså langt.

Alf Ove Hansen

«Det blir lite igjen»

Administrasjonskoordinator og NTL-medlem Marit Lauvik er også engasjert, selv om det er mange år til 42-åringen skal tenke på å gå ut av arbeidslivet.

– Min generasjon har jo alltid hørt hvor lite det blir igjen til oss, og at vi selv også må være mer ansvarlige for pensjon. For meg er det viktigere med en god pensjon enn god lønn, selv om det selvsagt også betyr noe. Alt står og faller på en god pensjon, og derfor må vi være bevisst og ta stilling tidlig.

Både Lauvvik og Rødsten er også opptatt av likestillingsperspektivet.

– Selv om jeg leser at det er uklare tolkninger, så er det urovekkende dersom det stemmer at det blir stor forskjell på menn og kvinner med innskuddspensjon. Det er ikke greit, og derfor er det viktig å streike, sier de begge.

Aktuelt: Kulturansatte i streik: – Bare et tidsspørsmål før arbeidsgiver må gi seg

Streiken gir avlysninger

Rogaland Teater i Stavanger har cirka 100 ansatte, hvorav 24 årsverk er skuespillere, og har mellom 10 til 14 forestillinger på et år. Totalt er 19 ansatte ved teatret tatt ut. Ni er fra NTL. Det er både inspisienter, sceneteknisk personale, mesteparten av systuen, ansatte i markedsavdelingen samt én i administrasjonen.

– Vi får godt støtte, og det er ikke interne stridigheter. Alle har forståelse for at dette er viktig sak, sier både Rødsten og Lauvvik.

Noen konsekvenser er det allerede blitt for teatret. Forestillingen «Revizor» ble avlyst 3. og 4. september. Gjestespillet «Panikk i kulissene» mandag 6. september ble også avlyst. Onsdag 8. september er det premiere på «Rekviem». På Facebook melder teatret at produksjonen går som normalt, selv om noen av teatrets medarbeidere er tatt ut i streik.

– Under korona har mottoet vært at så lenge vi får det til, så spiller vi. Det er også helt greit under streiken, så lenge de som jobber ikke er tatt ut i streik, sier Lillian Rødsten.

Mye delt: Regina og kollegaene kan miste jobbene etter at regjeringen ga arbeidsgiver uvanlig fritak fra reglene

(Saken fortstter under bildet)

KAMPKLAR: NTL-plasstillitsvalgt Lillian Rødsten er klar for streik, men håper partene snart kommer til enighet.

KAMPKLAR: NTL-plasstillitsvalgt Lillian Rødsten er klar for streik, men håper partene snart kommer til enighet.

Alf Ove Hansen

Streikevakt på kvelden

Publikum vil uansett merke at det er streik, da det er satt opp streikevakter til ulike tider av døgnet.

– Vi står streikevakt fra 8 til 12, så fra 17 til 20 på hverdager samt lørdager. Det er på kvelden publikum kommer. Det er organisert slik at de som jobber kveld til vanlig, tar disse vaktene. Så får vi se dersom det blir opptrapping av streiken, om vi kan få dekket inn flere timer til å stå vakt, sier Lillian Rødsten.

De synes begge det er helt greit å stå streikevakt, men håper det ikke blir langvarig.

– Det er jo ikke ønskelig, men helt greit å stå streikevakt. Det er også nødvendig å streike. Vi står sammen om viktige saker i LO og NTL, så solidariteten er stor, sier Marit Lauvvik.

– Det er over 30 år siden forrige streik jeg var med i, og da varte det bare noen dager. Nå virker det jo som om partene står langt fra hverandre, men jeg håper det ikke trekker ut. Det som er viktig nå, er at vi er et sterkt fellesskap. Og så ønsker vi jo også en løsning, sier Lillian Rødsten.

Lillian Rødsten og Marit Lauvvik tar av seg vestene, og overlater drops, frukt og kaffe til Fagforbundets to representanter Ragnhild Anda Tengesdal og Lene Marie Bjerga. Så langt har ikke så altfor mange utenforstående passert.

– Det har vært noen syklister som lurer på om vi serverer kaffe. Det gjør vi, så de har fått drikke og selvsagt også streikebudskapet vårt, sier en fornøyd Lillian Rødsten.

Mye lest: Tidligere ansatt i Statens vegvesen varsler om juks: – Det er alltid sjåføren som får skylda

Vårens innsalg må vente

Streiken får konsekvenser for deres egne jobber, men det er de innstilt på.

– Jeg jobber blant annet med å ta imot tilreisende kunstnere. Fraværsassistenten på e-posten min henviser nå disse til direktøren, som er min nærmeste leder. Men jeg regner med at mye blir liggende til jeg er tilbake, sier Marit Lauvvik.

For Lillian Rødsten er det nå høysesong for gruppesalg i høst, og innsalget til våren mot skolene skulle også startet nå. Så hva står det på hennes fraværsassistent?

– Der sier du noe. Den må jeg ordne! Der skal det stå «Jeg er i streik. Ved billettkjøp, se rogalandteater.no». For ingen overtar min jobb mens jeg er i streik.

Her er det streik nå:

220 medlemmer i Fagforbundet NTL og Creo streiker no.

• Bergen Filharmoniske Orkester (92)

• Den Nationale Scene (28)

• Den Norske Opera Ballett (54)

• Det Norske Teatret (25)

• Nationaltheatret (2)

• Rogaland Teater (19)

Her trappes streiken opp:

8. september tas 215 flere medlemmer ut i streik.

• Kilden-Kristiansand Symfoniorkester (11)

• Kilden Teater og Konserthus (32)

• Nationaltheatret (32)

• Trøndelag Teater (15)

• Bergen Filharmoniske Orkester (22)

• Den Nationale Scene (18)

• Den Norske Opera & Ballett (46)

• Det Norske Teatret (27)

• Rogaland Teater (12)

Tre pensjonsordninger

Ytelsespensjon: Ved denne ordningen er arbeidstaker garantert en viss andel av lønna i pensjon når hun går av med pensjon. Her bærer arbeidsgiver ansvaret for ytelsen.

Innskuddspensjon: Arbeidstakers pensjonsinnbetaling settes i fond, og utbetalingen avhenger av verdien av innskuddet ved pensjonsalder. Her bærer arbeidstaker ansvaret og risikoen, og er ikke garantert en viss andel av lønna.

Hybridpensjon: En kombinasjon av de to over. Arbeidstakersiden mener en slik ordning vil kunne sikre en livslang og kjønnsnøytral pensjon.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.09.2021
10:04
07.09.2021 10:04Mest lest

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

TAKKET NEI: Ansatte i Bane Nor som kan gå av med pensjon har for tilbud om høyere lønn for å stå i jobben. Gunn Kulstad takket nei til tilbudet. Hun reagerer på forskjellsbehandlingen.

Morten Hansen

Gunn ble tilbudt 10.000 ekstra i måneden for å vente med å gå av med pensjon

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

ADVARER: Rafal Janeczeks liv ble snudd på hodet etter tiden som ansatt i bemanningsfirmaet Kranfører AS. Nå håper han andre arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Da Rafal (33) begynte å kreve lønn mellom oppdrag, ble jobben et mareritt

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Telefonbetjenter blir trakassert at kunder.

Illustrasjonsfoto: Motortion/Colourbox

Telefonbetjenter blir drapstruet på jobb. Her forteller tre ansatte sine historier

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Marian Abdi Hussein (SV) , Maria-Karine Aasen-Svensrud (Ap) og Tobias Drevland Lund (Rødt) var blant fagkandidatene som ble stemt inn på Stortinget

Hanna Skotheim, Sidsel Valum og Brian Cliff Olguin

Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

NESTEN PARKERT FOR GODT: Yngve Hovland (52) ble hardt skadet på jobb i fengselet. Sykkelen holder ham oppe på fritida.

Eivind Senneset

Først to år etter, er yrkesskaden til Yngve godkjent av Nav

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Sverre Myrli har formelt bedt Europautvalget sørge for at implementeringen av EUs fjerde jernbanepakke legges på is.

Helge Rønning Birkelund

Arbeiderpartiet har formelt bedt regjeringen utsette jernbanepakke fire

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

ULOVLIG PRAKSIS: Unibuss må betale 5000 kroner til Ruter dersom sjåfører bryter mobiltelefonreglementet til Ruter, men Oslo tingrett mener Unibuss sin praksis med å la sjåførene selv betale den «boten» er ulovlig.

Roy Ervin Solstad

Bussjåfør ble bøtelagt for mobilbruk, men nektet å betale. Nå har han vunnet i retten

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

HÅP: – Jeg er glad fordi vi nå kan få endret lovverket. Nå er det flertall på Stortinget for å få vekk karenstiden. Det er flertall for at syke og skadde mennesker kan få beholde inntekten sin, arbeidsavklaringspenger, helt fram til de er ferdig avklart i Nav og helsevesenet, sier Elisabeth Thoresen, som leder AAP-aksjonen.

Jan-Erik Østlie

AAP-generalen øyner håp om bedre forhold for syke og skadde i norsk arbeidsliv

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Det er ikke alle dokumenter fra Stortinget som kommer til å bli med hjem til Hamar når Karin Andersen avslutter sitt 24 år lange liv som stortingsrepresentant.

Torgny Hasås

Etter 24 år mistet SVs Karin Andersen plassen sin på Stortinget: – Jeg har veldig mye ugjort i politikken

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

– Det er sånn at vedtak som er fattet i Stortinget, er det konstitusjonell tradisjon for at en gjennomfører, sier Erna Solberg.

Tormod Ytrehus

Solberg om EUs fjerde jernbanepakke: – Tradisjon for å gjennomføre stortingsvedtak

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening mener bemanningsbransjen og entreprenørene har fått mange nok sjanser til å skikke seg.

Erlend Angelo

Joachim har kjempet mot bemanningsbyråene i mange år. Nå kan bygningsarbeideren juble

Leif Martin Kirknes

LOs tre mektigste krever at Støre endrer loven

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Helsefagarbeider Heidi Johansen (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere.

Eivind Senneset

Heidi (64) håper hennes historie kan gjøre livet lettere for neste generasjon løsmedarbeidere

Jan-Erik Østlie / Atle Espen Helgesen

Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering

Kommentar

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Erna Solberg vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering, skriver Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Erna vil bli husket for at hun fikk Frp inn i regjering»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at han aktivt prøvde å unngå skatt på statsrådsbolig.

Jan-Erik Østlie

Ropstad innrømmer at han prøvde å unngå skatt på pendlerleilighet

Jan Erik Østlie

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

LÅGAST PÅ PRIS: App-selskapet Intercab/Ridel danka ut konkurrentane i anbodet om å køyre skoleelevar og funksjonshemma i Agder.

Tormod Ytrehus

App-selskap vann konkurranse om å køyre taxi for kommunen

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

TRAPPER OPP: LO Stat trapper opp kulturstreiken med 121 nye streikende neste uke.

Anders Hauge-Eltvik

Kulturstreiken for rettferdig pensjon trappes opp. Se oversikten her

Kommentar

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Fagforbundets leder Mette Nord kan glede seg over at Stendi ikke anker hovedspørsmålet i Borgarting lagmannsretts dom.

Jan-Erik Østlie

«Stendi har krøpet til korset. Det er en seier for fagbevegelsen», skriver Kjell Werner


Flere saker