JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
JOBBEN STÅR I FARE: Merethe Øystrøm, Regina Aasli Paulsen og Lars Edvardsen blir oppsagt dersom permitteringsordningen går ut før Havilas skip er på plass.

JOBBEN STÅR I FARE: Merethe Øystrøm, Regina Aasli Paulsen og Lars Edvardsen blir oppsagt dersom permitteringsordningen går ut før Havilas skip er på plass.

Tri Nguyen Dinh

Arbeidsledige og permitterte

Regina og kollegaene kan miste jobbene etter at regjeringen ga arbeidsgiver uvanlig fritak fra reglene

Jobbene til Merete Øystrøm, Regina Aasli Paulsen og Lars Edvardsen står i fare fordi deres arbeidsgiver, Havila Kystruten, fikk et spesielt og historisk fritak av samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).06.09.2021
11:00
06.09.2021 13:00

tri@lomedia.no

De er alle ansatt i Havila Kystruten etter at rederiet overtok deler av kystruten Bergen-Kirkenes fra Hurtigruten AS. Totalt ble 380 ansatte med over til Havila i virksomhetsoverdragelsen.

Havila skal drifte fire av elleve skip på strekningen som er kjent som «verdens vakreste sjøreise».

Hurtigruten: – Når alt klaffer er jo dette verdens beste arbeidsplass

Rett i permisjon

– Vi gikk rett fra Hurtigruten ut i permisjon hos Havila. Jeg vil jobbe og har søkt på mange andre jobber, men det er ikke lett for oss som nærmer oss 60, sier Øystrøm.

Under permisjon har inntekten vært redusert. Datteren har måttet bidra med matinnkjøp for å få hjulene til å gå rundt. Mister hun jobben, vil det bli veldig dramatisk innrømmer Øystrøm.

Etter at alle faste utgifter er betalt har jeg 3000 igjen i måneden. Da har jeg enda ikke betalt telefon. Mister jeg jobben blir det nok sosialen. Og det er flere som vil ha det sånn.

Ved sin side har hun kollega og matros Lars Edvardsen. Han har en datter på to år. Den nyetablerte familien har kjøpt hus og er i etableringsfasen.

– Det er fint for datteren min å ha meg mye hjemme. Men jeg trenger å jobbe, vi trenger to inntekter til alle de faste utgiftende, sier Edvardsen.

Dagpenger for permitterte og arbeidsløse: Disse korona-ordningene blir borte fra 1. oktober

De ansatte betaler prisen

Havila skulle egentlig begynt driften 1. januar 2021, men på grunn av store forsinkelser fra verftet har rederiet ingen skip og dermed ingen jobber å tilby sjøfolkene de har overtatt.

Siden dette er et offentlig anbud, der leverandørene mottar hundretalls millioner i tilskudd fra staten, så er det vanligvis krav om å sette inn erstatningsskip dersom man ikke klarer å levere i henhold til kontrakten. I denne saken har Knut Arild Hareide (Krf) og samferdselsdepartementet sett mellom fingrene, vist skjønn og gitt fritak for kravet om erstatningsskip da den pågående pandemien har skapt problemer med både arbeidskraft og utstyrslevering hos verftet som skulle bygge de nye skipene.

Dersom Havila ikke har jobb å tilby oss når den midlertidige permitteringsordningen utløper, så vil vi bli oppsagt. Det er skuffende og uforståelig at Samferdselsdepartementet ga fritak om erstatningsskip. De har sviktet oss. Vi har forståelse for at situasjonen er krevende for Havila, men det er ikke rettferdig at det er vi ansatte som skal betale prisen, sier Regina Paulsen.

Hun er hovedtillitsvalgt for Norsk Sjømannsforbund i det nyopprettede selskapet og mener det ikke er for sent å kreve det nå.

Havila: Hurtigruten-konkurrent må utsette oppstart nok en gang

I fritaket heter det nemlig at Havila skulle få fritak gitt at de skulle begynne å seile med to skip i tredje kvartal 2021. De to siste skipene skal være i drift før 1. mai 2022. Disse vilkårene er nå brutt da Havila i en pressemelding har annonsert at første skip skal i drift i desember. Det andre skal i drift i januar 2022.

Den pågående debatten om permitteringsordningen, som går ut 1. oktober, skal forlenges eller ikke vil uansett ikke gjelde oss. Det er en utopi å tro at den ordningen skal strekke seg langt inn i 2022. Det er først da alle de ansatte har fått jobben sin tilbake, sier Paulsen.

Historisk fritak

– Jeg kjenner ikke til noen annen virksomhetsoverdragelse på kysten der Samferdselsdepartementet har gitt unntak fra kontrakten som gjør at de ansatte mister jobbene sine på grunn av mangel på skip. Det er en særbehandling her som ikke hører hjemme noe sted. Dette er historisk, sier leder av Norsk Sjømannsforbund Johnny Hansen.

HISTORISK OG SPESIELT: Sjømannsforbundets leder er forundret over det historiske fritaket staten har gitt.

HISTORISK OG SPESIELT: Sjømannsforbundets leder er forundret over det historiske fritaket staten har gitt.

Ole Palmstrøm

Fritaket består

Samferdselsdepartementet skriver i en epost til Maritim Logg at de i hele år har hatt en tett dialog med Havila om idriftsettelsen av sine skip.

I beslutningen om å frita Havila fra å stille med erstatningsskip har det vært spesielt viktig at rederiet har synliggjort forutsetningene for når skipene forventes levert, og de største risikoområdene knyttet til å sette skipene i drift til forventet tidsplan, skriver statssekretær Anders Tyvand.

I juni i år tilsa all tilgjengelig informasjon at skipene ville bli klare til å seile Kystruten 3. og/eller 4. kvartal. Senere har det dukket opp ytterligere utfordringer som Havila redegjorde for i en børsmelding 31. august, fortsetter Tyvand.

Departementet har ingen planer om å endre beslutningen om å frita Havila for å stille med erstatningsskip nå som Havila beregner oppstart i desember i år og januar neste år, skriver de.

Om det skal kreves erstatningsskip for de to siste skipene vil ikke bli vurdert før på nyåret 2022.

Tilrettelagt vedtak

Johnny Hansen synes utsettelsen av skip tre og fire til 1.mai 2022, der departementet skal ta et vedtak først i januar 2022, er uforståelig da det fremstår som umulig å fremskaffe et erstatningsskip etter at dette vedtaket er gjort og frem mot mai.

– Det virker som en veldig tilrettelagt politikk, sier Hansen.

På spørsmål om hva statsråd Knut Aril Hareide (Krf) og departementet tenker om at deres vedtak om fritak for Havila har medført til lange permisjoner for de ansatte som vil miste jobbene sine når permitteringsordningen opphører, velger de ikke å svare.

– Dessverre ser det ut til at verken rederiet eller departementet bryr seg om at disse sjøfolkene har hus, bil og andre økonomiske forpliktelser, og at de nå kommer til å stå uten inntekt, sier Hansen.

Han mener at departementet burde tatt ansvar da det var de som ga dette fritaket.

– Når det viser seg at de ansatte faller ut av permitteringsordningen skipene er under bygging, burde myndighetene pålegge Havila å sette inn erstatningsskip og sette folk i arbeid. Indirekte er det statsråd Hareide som gjør at sjøfolkene blir arbeidsledige, sier Hansen.

Lars Edvardsen er sint på statens fritak.

– Hadde jeg ikke vært på jobb ombord på M/S Trollfjord når virksomhetsoverdragelsen skjedde hadde jeg hatt fast og trygg jobb i Hurtigruten i dag. Nå risikerer jeg oppsigelse fordi jobben min ble virksomhetsoverdratt. Det skal jo ikke være slik, sier Edvardsen.

Til Stortinget

Saken blir nå politisk mat på Stortinget. Arbeiderpartiets Sverre Myrli, som sitter i transportkomiteen, har sendt inn skriftlig spørsmål til Hareide der han tar opp problemstillingen.

– Vilkårene for fritaket er ikke er oppfylt, da er det som å forstå at Havila må stille med erstatningsskip. Det er dette jeg vil ha svar på nå, sier Myrli.

Han mener departementet bør stille krav. Det er feil at de ansatte skal ta støyten og miste jobbene sine, mener Myrli som får svar på torsdag.

Tri Nguyen Dinh

Tilbyr permisjon uten lønn

Administrerende direktør i Havila Kystruten, Bent Martini, vedgår at han er bekymret i forhold til de ansattes situasjon når permitteringsordningen opphører.

– Vi kan ikke ha ansatte på full lønn uten å ha arbeid til dem. Da må de enten permitteres uten lønn, i verste fall så må vi si dem opp. Heldigvis er vi straks i gang med oppstarten på driften, sier Martini.

Selv om det første skipet ikke skal gå før 1. desember, håper Martini å kunne tilbakekalle mange ansatte i god tid før dette.

Når vi kommer i full drift, vil vi trenge rundt 500 sjøfolk. Selv om vi ikke har noe skip og jobb å tilby nå, så vil jeg sende signaler om at de er veldig ønsket den dagen vi er i gang. Vi begynner å trekke inn folk nå de neste ukene i forhold til oppstarten av både Havila Castella og Havila Castor, sier Martini.

Han ønsker ikke å gå inn i en diskusjon om hvorvidt Havila skal sette inn erstatningsskip så lenge Samferdselsdepartementet har gitt rederiet fritak.

– Vi forholder oss til gjeldene regler og vedtak, sier Martini.

Kystruten

* Det er Samferdselsdepartementet som har løyveansvaret og kjøper sjøtransporttjenester på strekningen i det private leverandørmarkedet.

* Den totale kontrakten mottar 788 millioner kroner i året (2018-kroner).

* Pengene går over statsbudsjettet.

06.09.2021
11:00
06.09.2021 13:00Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»


Flere saker