JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny organisering av SAS

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

SAS-sjefen vil at selskapet skal vokse, skape jobber og overleve «sammen med fagforeningene». Men fagforeningene har aldri hørt noe fra ham.

Emmie Olivia Kristiansen

helge@lomedia.no

SAS falt over ni prosent på børsene i Oslo og Stockholm mandag. Ifølge SAS-sjef Anko van der Werff kjemper flyselskapet for å overleve. Han benytter også anledningen til å gjenta at selskapet er nødt til å gjøre ting markant annerledes.

E24 siterer den danske avisen Finans.dk, der van der Werff forteller at selskapet har en rekke problemer som følge av koronapandemien.

Flyselskapet hadde ved utgangen av første halvår en gjeld på rundt 27 milliarder svenske kroner.

Oppsagte piloter raser: – SAS har brukt alle skitne grep det er mulig å benytte seg av

– Det krever forståelse og vilje hos alle, og forhandlingene har et formål. SAS skal være konkurransedyktig, slik at vi kan overleve, vokse og dermed skape jobber. Jeg ønsker å gjøre dette med fagforeningene, men det trengs to til å danse tango, sier van der Werff til nettstedet.

For at det skal bli en dans, må en dansepartner by opp den andre. Det har aldri skjedd, sier norske fagforeningstopper.

Oppsagte piloter må søke på egne jobber: Flygerforbundet sender SAS-striden til LO-advokatene

Er aldri invitert

– At toppsjefen i SAS sier at det trengs to til å danse tango, har han helt rett i. Men han har aldri invitert oss til noen dans. Det er dessuten dristig å danse med noen som stikker deg i ryggen og som skal fortsette med produksjonsplattformene som fortrenger egne arbeidsplasser og fratar ansatte muligheten til å forhandle sine rettigheter for all framtid, sier Roger Klokset til FriFagbevegelse.

Han er nestleder i Norske SAS-flygeres Forening, og har nå ved flere anledninger lest i media at SAS-ledelsen har og vil komme pilotene i møte, og ønsker dialog med fagforeningene.

Men Klokset har altså ikke hørt et pip.

– Det eneste jeg kjenner til er et digitalt allmøte før helga, og at ledelsen der poengterte at de nye produksjonsplattformene er helt nødvendige for selskapets framtidige konkurransekraft. Og at det i tillegg trengs besparelser, sier Klokset.

Han poengterer at fagforeningene selvsagt ønsker en konstruktiv dialog og vil bidra til å finne løsninger.

– Det har vi alltid søkt og alltid ønsket, sier han.

– Det SAS gjør nå er å opprette et indre arbeidsmarked hvor egne selskap skal konkurrere om de samme arbeidsplassene og som skal underby hverandre. All ansettelsestrygghet forsvinner, poengterer Klokset.

Aktuelt: Ap-politiker reagerer på SAS' behandling av ansatte: – Det kan bli vanskelig å støtte flyselskapet politisk

– Uendelig trist

Han gjentar at planene til SAS bryter med lovverket i forhold til virksomhetsoverdragelse og i forhold til interne avtaler.

Stillingene i produksjonsmodellene er lyst ut, men ikke besatt. Men det er klart at dagens sjef for planleggingstjenester i SAS, Eivind Bjurstrøm blir direktør i SAS Connect Crew Services, som blir det ene bemanningsselskapet. Her blir han også styremedlem. Bjurstrøm blir også styremedlem i SAS Link Crew Services – et annet nytt bemanningsselskap.

Kommentar: «SAS og Norwegian driver en avansert form for fagforeningsknusing»

Klokset mener det er svært uheldig at SAS har startet denne prosessen samtidig som flytrafikken virkelig er på vei tilbake.

– Det virker nesten som at SAS er mer opptatt av å få de nye plattformene på beina, enn å henge med i konkurransen etter koronatiden. Det fører til flere kanselleringer på grunn av mangel på personell. Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist. SAS har vært kjent som et anstendig selskap som er til å stole på, med ryddige arbeidsforhold. Dette går helt i feil retning, mener Klokset.

Pressesjef i SAS, John Eckhoff, opplyser til FriFagbevegelse at innkalling til de ansattes fagforeninger kommer «en av de nærmeste dagene».

Warning
Annonse
Annonse