JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen om koronakommisjonens funn:

– Dette har rammet folk og satt arbeidsplasser i fare

Peggy Hessen Følsvik mener regjeringens koronakommisjon avdekker en alvorlig svikt i beredskapen, og at dette har gått hardt utover det norske folk.
Koronakommisjonens konklusjon bekrefter ifølge Hessen Følsvik mange av tilbakemeldingene LO har fått fra medlemmene, som står i førstelinjen. (Arkivfoto)

Koronakommisjonens konklusjon bekrefter ifølge Hessen Følsvik mange av tilbakemeldingene LO har fått fra medlemmene, som står i førstelinjen. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Kommisjonens vurdering er at myndighetene samlet sett har håndtert pandemien godt, men granskingen har også avdekket kritikkverdige forhold, særlig ved beredskapen, sier lederen for koronakommisjonen, Stener Kvinnsland.

Kommisjonen mener regjeringen visste at pandemi var en sannsynlig krise. Likevel var Norge ikke godt nok forberedt.

– Regjeringen visste at en pandemi var den nasjonale krisen som var mest sannsynlig. Dette har vært framhevet lenge, både i Norge og internasjonalt, påpeker han.

– Det var en alvorlig svikt at vi likevel ikke var forberedt.

Mye lest: – Arbeiderklassen er ikke lenger identisk med en hvit mannlig industriarbeider

En varslet krise

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener også pandemien var en varslet krise.

– Regjeringen kjente til risikobildet. Likevel var ikke regjeringen forberedt da pandemien traff, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Dette har rammet folk, særlig barn, unge og sårbare grupper. Dette har satt arbeidsplasser i fare, og det er regjeringens ansvar, mener hun.

Koronakommisjonens konklusjon bekrefter ifølge Hessen Følsvik mange av tilbakemeldingene LO har fått fra medlemmene, som står i førstelinjen.

– Kanskje det mest oppsiktsvekkende som er avdekket er hvor dårlig forberedt landet var når det gjelder smittevernutstyr, plan for nedstenging og beredskapslagre for medisin og mat, sier Hessen Følsvik.

Selv om kommisjonen konkluderer med en «alvorlig svikt» i beredskapen, har også mye gått bra ifølge LO-lederen.

– Når smitteverntiltakene har virket handler det i liten grad om gode kriseforberedelser, og mer om verdien av sterke offentlige institusjoner, høy tillit i befolkningen, sterke arbeidslivsorganisasjoner og en opposisjon som etter hvert ble tatt med på råd, mener hun.

– Nå må vi lære av det vi har fått bekreftet her. Vi må være bedre forberedt neste gang. Vi må bruke tiden framover til å lære av det som har gått feil. Det eneste som er sikkert, er at det kommer flere runder med lignende kriser, sier Hessen Følsvik.

Stort intervju: Hele arbeiderbevegelsen må ta et politisk oppgjør med høyreekstremismen, mener AUF-lederen

Mer alvorlig enn ventet

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, mener rapporten er mer alvorlig enn ventet.

– Dette er en hard dom over Erna Solbergs arbeid med beredskap. Vi manglet intensivkapasitet, smittevernutstyr og gode planer, og rapporten slår fast at vi var dårlig forberedt på den krisen vi visste var den mest sannsynlige, en pandemi, sier han til NTB.

Aktuelt: Støre lover en egen «Norgesmodell» hvis han blir statsminister

Statsminister Erna Solberg (H) sier man framover må forberede seg på verst mulig utfall når beredskapsplanene skal gjennomgås.

– Det planverket vi hadde for pandemi var basert på de erfaringene vi hadde fra svineinfluensaen, basert på de erfaringene av tiltakene vi hadde gjort tidligere, sier Solberg til NTB.

– Men det må vi lære av i framtida: Vi må tenke mer «worst case» i alle scenarioene. Ikke bare den pandemien vi tror kommer, men den verste pandemien vi kan se for oss, sier statsministeren.

Hun mener fortsatt at hun tok den rette beslutningen 12. mars i fjor om å stenge ned Norge.

– Ja. Og det gir kommisjonen støtte for, sier Solberg.

Ap-lederen om Utøya-terroren: – Vi må bekjempe hatet med tydelig argumentasjon. Ikke skuldertrekk

Annonse
Annonse