JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ENGASJERT: Han har en 15 prosent stilling, studerer for å bli lærer og er klubbleder på jobben.

ENGASJERT: Han har en 15 prosent stilling, studerer for å bli lærer og er klubbleder på jobben.

Brian Cliff Olguin

Alexander (20) skulle bare ha en deltidsjobb – så ble han klubbleder

Alexander Papas ble klubb­leder som 19-åring. Lærer­studenten drømmer om at alle skal forstå at fagorganisering = ryddig arbeidsliv.26.10.2021
08:19
01.12.2021 09:20

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Da Alexander Papas fikk deltidsjobb på Coop Extra på Stord, var han lettet.

– Jeg har fått høre at jeg er veldig pratsom, så jeg var jo litt bekymret etter intervjuet for om jeg hadde sagt for mye dumt og kanskje ikke fått jobben, sier han og ler.

Vi låner kontoret til sjefen med utsikt til store deler av dagligvarebutikken på Heiane storsenter. Uniformerte kolleger i de karakteristiske røde draktene går fram og tilbake med esker og fyller på varer. Det ser ut som en rolig mandag formiddag.

Papas forteller om sitt første møte med klubblederen som sporenstreks vervet ham til Handel og Kontor.

– Jeg og Kjerstin fant veldig fort tonen. Da hun skulle slutte, brukte hun en del tid på å forberede oss på at noen måtte ta over stafettpinnen, sier han.

På den tiden hadde Papas ingen erfaring med fagforeninger, men husket at faren, som jobbet i industrien, med jevne mellomrom fikk et blad fra Fellesforbundet, og at han pleide å delta på klubbmøter på Folkets Hus.

– Jeg skjønte at fagforeningen var viktig, men omfanget ble tydeligere da jeg selv ble medlem og begynte å jobbe.

Kommentar: «Elkjøps snuoperasjon bør være eksempel til etterfølgelse for mange bedrifter. Power bør kjenne sin besøkelsestid»

Facebook-nominasjonen

Daværende klubbleder mente at Papas burde prøve seg fordi han hadde et skikkelig engasjement for jobben og for kollegene. Selv var han usikker. Han hadde jo bare vært ansatt i ti måneder, og det var så mange andre som hadde vært der lengre enn ham. Til slutt lot han seg overtale.

«Da har Alexander meldt sin interesse som tillitsvalgt. Dersom andre også vil være tillitsvalgt, så gjør gjerne det og så kjører vi et valg», skrev klubblederen på de ansattes interne Facebookgruppe. Men i stedet for valg, begynte det straks å tikke inn smilefjes og gratulasjoner. «Så fantastisk!» og «Heier på deg, Alexander!»

Dermed var den lille deltidsjobben plutselig blitt noe mer enn han først hadde sett for seg. Det meste av tiden bruker Alexander Papas til å studerer ved Høgskulen på Vestlandet. Målet er å bli norsk- og samfunnsfaglærer.

– Da jeg begynte å jobbe og treffe flere kolleger, skjønte jeg at fagforening er synonymt med et ryddig arbeidsliv. Et ryddig arbeidsliv er noe alle ønsker, uansett om du hører til på venstre- eller høyresiden av politikken, mener Papas, som selv er medlem i Sosialistisk Venstreparti.

– Jeg tror denne jobben ble litt viktigere enn det jeg trodde den skulle bli, sier Papas.

Og reflekterer over at det er nok rollen hans som tillitsvalgt som har bidratt til det.

Aktuelt: Tess-sjefen lover goder til fagorganiserte etter kritikk

Forefallende arbeid

Alexander Papas viser HK-Nytt rundt. Han forklarer at det å jobbe i butikk handler om mye mer enn å stå i kassa.

– I butikken vår jobber vi ikke i en avdeling, men i én butikk. Det betyr at vi bidrar overalt. Fordi jeg oftest jobber helg, er jeg mest i kassa, men jeg elsker å stå i postavdelingen, sier han og avslører at det er fordi han kommer i mest prat med kundene der.

Mye av det de ansatte gjør kalles forefallende arbeid: Å få ut varene og få det til å se fint ut i butikken.

– Hvis noen knuser noe, blir det ekstra forefallende, sier HK-medlemmet og ler hjertelig.

Mye lest: Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

For et forutsigbart tilværelse

Ved kjøleskapene står Hanne Skår og fyller på varer.

– Hei Alexander!

– Halloen! Hvordan går det på skolen?

– Jo, nå nærmer eksamen seg!

Skår er en av kollegene som Papas har motivert til å ta fagbrev i salgsfaget. Han er opptatt av at de skal stå sterkere i jobbene sine og gjerne med formaliserte kvalifikasjoner.

GOD TONE: Alexander Papas har motivert Hanne Skår til å ta fagbrevet i salgsfaget. Nå er hun snart klar til ta eksamen.

GOD TONE: Alexander Papas har motivert Hanne Skår til å ta fagbrevet i salgsfaget. Nå er hun snart klar til ta eksamen.

Brian Cliff Olguin

Papas forteller stolt at de har tariffavtale på jobben og nesten hundre prosent organisasjonsgrad. En eller to ringevikarer er ikke organisert per i dag, men de 23 andre er det. Blant de 23 har sju av dem heltidsstillinger, resten har ulike deltidsstilinger på 60–70 prosent. Selv om Papas selv har en 15 prosent stilling, er han klar på at faste hele stillinger skal være normen.

– Det er utrolig at voksne mennesker ikke får den forutsigbarheten til å planlegge sine liv eller for eksempel kunne kjøpe bolig fordi de går i usikre stillinger, sier han engasjert.

20-åringen sier at så lenge han bor på Stord og studerer, kommer han til å bli i jobben og være tillitsvalgt.

– Jobben handler ikke bare om pengene lengre, men også om menneskene. Hvis jeg er lenge borte fra jobb, hører jeg fra kolleger som savner meg og jeg går også rundt og savner dem.

Denne skaper debatt: UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Rett i grøten

Klubblederen går ikke av veien for en diskusjon. Han synes det er best å ta opp uenigheter for å så finne ut av hvordan man kan løse dem.

– Jeg vet ikke om det skyldes min tyrkiske bakgrunn, men jeg skyr ikke diskusjoner, og syns det er helt greit å være uenig. Det er mye bedre å si fra enn å sitte stille. Det verste jeg vet er når folk går rundt grøten, sier han.

Plutselig får Papas øye på noe forefallende arbeid.

– Her må det komprimeres!

I løpet av sekunder har han tatt på seg plasthansker og er i gang med å flytte på skoleboller slik at de ikke skal stå og se ensomme ut på brettet.

26.10.2021
08:19
01.12.2021 09:20Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene


Flere saker