JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg2021:

Audun Lysbakken forundret over Sps nei til SV i regjering: – Vi er jo enige på veldig mange områder

Audun Lysbakken registrerer selvsagt at Senterpartiet ikke vil gå i regjering med SV. Men da mener han de glemmer alle sakene hvor de to partiene er veldige enige.
V-leder Audun Lysbakken på pressekonferanse på Thon Hotel Opera i forbindelse med SVs nasjonale valgkampåpning.

V-leder Audun Lysbakken på pressekonferanse på Thon Hotel Opera i forbindelse med SVs nasjonale valgkampåpning.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

SV-leder Audun Lysbakken sparket i gang valgkampen med å samle alle partiets toppkandidater i Oslo fredag. Der møtte han også pressen for å legge fram en ulikhetsrapport partiet har laget.

Han kom likevel ikke unna striden rundt hvem som eventuelt skal danne en ny regjering etter valget, hvis Erna Solberg, slik det ser ut nå, mister tronen.

Ap og SV vil ha en trepartiregjering, mens Sp ikke vil regjere sammen med SV.

Det siste synes Audun Lysbakken er litt underlig.

SV og Sp er enige om mye

– Det er riktig at vi er uenige på noen områder, spesielt kanskje på klimaspørsmålet. Der har Senterpartiet beveget seg bort fra oss. Men vi ønsker å gjøre et ærlig forsøk på å regjere sammen med Ap og Sp. Du må ikke glemme allerede områdene hvor vi faktisk er mer enig med Sp enn med Ap, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Les også: Tannhelse blir viktig tema i en rødgrønn regjeringsplattform, mener Audun Lysbakken

Så ramser han opp distriktspolitikk, næringspolitikk, EU/EØS, helseforetakene og sykehus som slike temaer.

– Det er mange gode grunner for at våre to partier både kan og bør samarbeid, sier Audun Lysbakken.

Aller helst ville SV-lederen at de tre rødgrønne partiene, også Rødt og MDG, kunne kommet med en felles erklæring før valget.

Det initiativet fikk han liten respons på.

Siden har han brukt få kalorier på det. Men han står fortsatt for det han mente.

– Det gjør jeg ja. Men jeg bekymrer meg ikke mye for det nå. Det er ikke unormalt i norsk politikk at regjeringsalternativene ikke er klare før valg. Da får vi også en ærlig debatt om det. Senterpartiet gir egentlig folk gode argumenter for å stemme på SV. Et sterkt SV kan hindre en sterk sentrumsregjering. Og et sterkt SV vil gjøre en ny regjering rødere, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

SV er bekymret for utviklingen: Flere studentfamilier er avhengig av sosialhjelp.

Enige om å felle dagens regjering

Noen kan hevde at det uklare regjeringsalternativet på venstresiden er en lissepasning til Erna Solberg og dagens regjering.

– Det mener jeg absolutt at det ikke er. Dette er ikke et stort problem. Får vi et flertall, er vi enige om at vi skal vi felle dagens regjering. Og den regjeringen som sitter nå, har ingen gode argumenter i så måte. De har jo et uavklart regjeringsalternativ selv. Uansett hvor mange pressekonferanser Høyre, Venstre og KrF har sammen, er de helt avhengig av et parti som ikke er der, mener SV-lederen.

Det er heller ikke helt sikkert at hans eget parti vil sitte i regjering. Et eventuelt resultat av regjeringsforhandlinger skal gjennom en medlemsavstemning for å bli godkjent.

Det frykter imidlertid ikke Audun Lysbakken er et problem.

Dette vil SV med Nav: Nav må ansette flere for å få bedre tid til å hjelpe folk, mener SVs Solfrid Lerbrekk

– Vi vil ikke gå med på en regjeringserklæring hvis vi ikke har fått gjennomslagene vi må ha. Jeg synes det er mer riktig at medlemmene får si sin mening enn at det skal avgjøres i landsstyre. Dette er ikke et prosjekt hvor få skal involveres, poengterer han.

– Slutt å syte

På fredagens pressekonferanse la SV fram en rapport om ulikhetene i Norge.

Helt siden Hanna Kvanmo la fram partiets første rapport om dette i 1983, vært opptatt av dette.

Den ferske rapporten viser at de rike er blitt enda mer rikere enn man har trodd. SV-lederen tok et knallhardt oppgjør med retorikken til de som klager over formuesskatten.

– Denne gangen er det ikke vi på venstresiden som har startet debatten rundt formuesskatten. Det er det de rike som har gjort. Jeg har bare en beskjed å gi: Slutt å syte. Er det noen som ikke har grunn til å klage er det dere, sa Audun Lysbakken.

Warning
Annonse
Annonse