JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tannhelse:

Tannhelse blir viktig tema i en rødgrønn regjeringsplattform, mener Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken vil ikke være med på at tiden for de store velferdsreformene er over. – Tannhelse er et gedigent hull i velferdsstaten, mener han.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Mandag slapp SSB en levekårsundersøkelse som viser at 56 prosent av de med behov har unngått tannlegen fordi det er for dyrt.

SV-leder Audun Lysbakken mener rapporten er dramatisk.

– Sammenstilt med at etterslepet i den offentlige tannhelsen har økt kraftig i 2020 viser rapporten at det er nødt til å settes inn akutte tiltak med en gang. Det er på høy tid å rydde opp i tannhelsetjenesten, mener SV-lederen.

Han synes det er bra at flere av partiene på venstresiden har fått øynene opp for dette, og at de trekker fram en tannhelsereform som viktig sak i den neste stortingsperioden.

Rødt vil i gratis tannhelse til alle, noe som vil koste 12 milliarder kroner. Arbeiderpartiet vil på sin side gjennomføre en tannhelsereform i form av en gradvis utvidelse av stønadsordningene, der det langsiktige målet er at tennene skal behandles på lik linje med resten av kroppen.

SV hevder de har en konkret og realistisk plan for innfasing av en tannhelsereform som vil bidra til at alle på sikt ikke skal betale mer for tannlege enn for annen helsehjelp.

Mye lest: Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt

Senterpartiet har også programfestet at tenner er en viktig del av den fysiske helsen og vil ha tannlegebehandlingen inn i egenandelsordningen i folketrygden.

– De som sliter mest med tannlegeregningen må få hjelp først. På sikt skal ingen betale mer for tannlege enn for annen helsehjelp, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Han mener det er tull å si at tiden for de store velferdsreformene er over.

– Ingen skal måtte gå med store ubehandlede tannproblemer fordi de ikke har råd. Dagens lappeteppeordning der køene vokser kan ikke fortsette. Derfor vil vi gjøre det vi kan for at en full tannhelsereform blir en del av en regjeringsplattform. Det holder ikke å stå utenfor å ville det riktige, mener Lysbakken.

Spørreundersøkelse: Ni av ti nordmenn vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet

– Rødgrønne velgere er krystallklare: De vil at tannhelse skal være et offentlig velferdsgode. Det viser et overveldende flertall på meningsmålingene. Det er et åpenbart hull i velferdsstaten og er rimelig å fikse, mener han.

Han avfeier også at det er aktuelt med en Sp/Ap basert regjering, slik Trygve Slagsvold Vedum ønsker.

– Det finnes ingen vei til flertall for Ap og Sp uten oss, poengterer han.

Beregninger Finansdepartementet har laget, viser at det vil koste et sted mellom 6,3 og 7,8 milliarder kroner årlig å dekke alle kostnader over 2000 kroner.

Egenandelen for helsetjenester er i dag på 2 460 kroner. Dette er altså et litt høyt overslag, dersom det innføres en egen egenandelsordning for tannhelsetjenester, påpeker Lysbakken.

Sjekk lista: Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det?

En undersøkelse utført av Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen i 2018, viste at ni av ti nordmenn vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet

– Mange er villig til å betale mer skatt for at det offentlige skal ta regninga for tannhelsa, sier Audun Lysbakken.

Høyres talsperson på området, Sveinung Stensland, mener det å innlemme tannhelse i frikortordningen ikke er en god løsning.

– Det er et faktum at Norge er blant de beste i verden på tannhelse, sier han til FriFagbevegelse.

– Det vi må gjøre er å hjelpe de som virkelig har et behov for det. Å innlemme tannhelse i frikortordningen er derfor ingen god løsning. Det innebærer at en million nordmenn vil få gratis tannhelse helt uavhengig av inntekt, og skiller ikke på om du er direktør eller hva som helst. Det er ikke løsningen for dem som faller utenfor, sier Sveinung Stensland til FriFagbevegelse.

Han påpeker at regjeringen har økt satsene for dem som har store tannproblemer.

– For oss er det viktig å hjelpe de som trenger det, før vi lager en generell ordning. De aller fleste har en god tannhelse og går til sjekk regelmessig. Det er ikke riktig at det skal betales av det offentlige, mener Sveinung Stensland.

Warning
Annonse
Annonse