Jan-Erik Østlie
Tannhelse:
Tannhelse blir viktig tema i en rødgrønn regjeringsplattform, mener Audun Lysbakken
SV-leder Audun Lysbakken vil ikke være med på at tiden for de store velferdsreformene er over. – Tannhelse er et gedigent hull i velferdsstaten, mener han.
helge@lomedia.no
Mandag slapp SSB en levekårsundersøkelse som viser at 56 prosent av de med behov har unngått tannlegen fordi det er for dyrt.
SV-leder Audun Lysbakken mener rapporten er dramatisk.
– Sammenstilt med at etterslepet i den offentlige tannhelsen har økt kraftig i 2020 viser rapporten at det er nødt til å settes inn akutte tiltak med en gang. Det er på høy tid å rydde opp i tannhelsetjenesten, mener SV-lederen.
Han synes det er bra at flere av partiene på venstresiden har fått øynene opp for dette, og at de trekker fram en tannhelsereform som viktig sak i den neste stortingsperioden.
Rødt vil i gratis tannhelse til alle, noe som vil koste 12 milliarder kroner. Arbeiderpartiet vil på sin side gjennomføre en tannhelsereform i form av en gradvis utvidelse av stønadsordningene, der det langsiktige målet er at tennene skal behandles på lik linje med resten av kroppen.
SV hevder de har en konkret og realistisk plan for innfasing av en tannhelsereform som vil bidra til at alle på sikt ikke skal betale mer for tannlege enn for annen helsehjelp.
Mye lest: Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt
Senterpartiet har også programfestet at tenner er en viktig del av den fysiske helsen og vil ha tannlegebehandlingen inn i egenandelsordningen i folketrygden.
– De som sliter mest med tannlegeregningen må få hjelp først. På sikt skal ingen betale mer for tannlege enn for annen helsehjelp, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.
Han mener det er tull å si at tiden for de store velferdsreformene er over.
– Ingen skal måtte gå med store ubehandlede tannproblemer fordi de ikke har råd. Dagens lappeteppeordning der køene vokser kan ikke fortsette. Derfor vil vi gjøre det vi kan for at en full tannhelsereform blir en del av en regjeringsplattform. Det holder ikke å stå utenfor å ville det riktige, mener Lysbakken.
Spørreundersøkelse: Ni av ti nordmenn vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet
– Rødgrønne velgere er krystallklare: De vil at tannhelse skal være et offentlig velferdsgode. Det viser et overveldende flertall på meningsmålingene. Det er et åpenbart hull i velferdsstaten og er rimelig å fikse, mener han.
Han avfeier også at det er aktuelt med en Sp/Ap basert regjering, slik Trygve Slagsvold Vedum ønsker.
– Det finnes ingen vei til flertall for Ap og Sp uten oss, poengterer han.
Beregninger Finansdepartementet har laget, viser at det vil koste et sted mellom 6,3 og 7,8 milliarder kroner årlig å dekke alle kostnader over 2000 kroner.
Egenandelen for helsetjenester er i dag på 2 460 kroner. Dette er altså et litt høyt overslag, dersom det innføres en egen egenandelsordning for tannhelsetjenester, påpeker Lysbakken.
Sjekk lista: Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det?
En undersøkelse utført av Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen i 2018, viste at ni av ti nordmenn vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet
– Mange er villig til å betale mer skatt for at det offentlige skal ta regninga for tannhelsa, sier Audun Lysbakken.
Høyres talsperson på området, Sveinung Stensland, mener det å innlemme tannhelse i frikortordningen ikke er en god løsning.
– Det er et faktum at Norge er blant de beste i verden på tannhelse, sier han til FriFagbevegelse.
– Det vi må gjøre er å hjelpe de som virkelig har et behov for det. Å innlemme tannhelse i frikortordningen er derfor ingen god løsning. Det innebærer at en million nordmenn vil få gratis tannhelse helt uavhengig av inntekt, og skiller ikke på om du er direktør eller hva som helst. Det er ikke løsningen for dem som faller utenfor, sier Sveinung Stensland til FriFagbevegelse.
Han påpeker at regjeringen har økt satsene for dem som har store tannproblemer.
– For oss er det viktig å hjelpe de som trenger det, før vi lager en generell ordning. De aller fleste har en god tannhelse og går til sjekk regelmessig. Det er ikke riktig at det skal betales av det offentlige, mener Sveinung Stensland.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim