JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strandet i Norge på grunn av korona:

Binh kom til Norge for å plukke jordbær. Nå kommer han seg ikke hjem: – Jeg er veldig bekymret

Binh Thanh Nguyen (34) reiste i juni fra Vietnam til Norge for å plukke jordbær. Han håpet på et overskudd som tilsvarer en vietnamesisk årslønn. På grunn av korona frykter han nå å gå i minus.

06.10.2020
15:34
07.10.2020 08:40

aurora@lomedia.no

I sommer reiste Binh Thanh Nguyen (34) fra den vietnamesiske landsbygda til Norge for å plukke jordbær i Lier kommune i Viken.

Nå kommer han seg ikke hjem igjen på grunn av strenge restriksjoner på flytrafikk inn til landet.

– Jeg har sett for meg et overskudd på rundt 3000 dollar (rundt 27.000 kroner red.anm.). Men nå blir det ikke sånn, sier Binh Thanh Nguyen til FriFagbevegelse.

Det er store utgifter knyttet til å reise fra Vietnam til Norge og oppholde seg her. Transport til og fra flyplassen både i Vietnam og Norge, flybillett, husleie, mat, visum, arbeidsklær og sko koster. Likevel kan noen måneder i jordbæråkeren gi et overskudd som er mye verdt i hjemlandet.

Det 34-åringen hadde håpet å sitte igjen med tilsvarer nesten en vanlig årslønn i Vietnam. Pengene skulle også komme Binhs gamle foreldre og søsken til gode.

– Jeg har familie jeg må ta meg av. Mye ansvar hviler på mine skuldre, sier 34-åringen.

Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse

Vil hjem for å jobbe

Da vi møter Binh i Oslo er det nesten fire måneder siden han kom til Norge.

Allerede på begynnelsen av sommeren, skapte koronasituasjonen i flytrafikken problemer for ham.

Binh hadde håpet å begynne å jobbe i Norge 1. juni og være i arbeid i tre måneder, kanskje mer. På grunn av koronasituasjonen fikk han ikke reist fra Vietnam før langt ut i juni og han kom ikke hit før 19. juni. Så måtte han være i karantene i ti dager.

Siste arbeidsdag på gården var 31. august. Dermed har perioden i jordbæråkeren vært kortere enn det han hadde håpet på.

Da det ble klart at det ikke var mer arbeid, ville han reise hjem så fort som mulig. Men det går ingen fly fra Norge til Vietnam for øyeblikket.

Jordbærbonde måtte sende arbeidere tilbake til hjemlandet

Flybilletten hjem med Qatar Airways vet han ikke når han får brukt, og heller ikke om han må betale noe ekstra gebyr for å få reise hjem. I tillegg venter karantene når han omsider får returnere til Vietnam. Også den kan bli kostbar.

– Jeg er veldig bekymret, og vil veldig gjerne hjem, sier Binh.

I Vietnam jobber 34-åringen på familiens gård, men han tar også noen andre oppdrag.

– Når ikke jeg er hjemme, tar familien over den delen av jobben som er min, så nå som jeg er ferdig med å jobbe her vil jeg gjerne hjem og hjelpe til med jobben hjemme. Nå har familien fått mer arbeid fordi jeg er borte.

Oppholdskortet fra politiet var gyldig til 26. september, forklarer han.

– Jeg kom hit for å tjene penger. Imens jeg venter her har jeg ikke noe inntekt.

34-åringen er i samme båt som flere hundre vietnamesere, som har plukket jordbær i Norge i sommer, skrev NRK mandag.

Konrad og Klaudia jobbet 50-timersuke i jordbæråkeren. Da lønnsslippen kom, fikk de hakeslepp og sluttet

Håper på avreise 17. oktober

Lysan Tran er daglig leder i reisebyrået Trans Reiser i Horten, som er turoperatør for Bihn og andre vietnamesere som nå er strandet i Norge.

Han forteller at Qatar Airways har stoppet alle ordinære rutefly fra Norge til Vietnam, men at flyselskapet samarbeider med vietnamesiske myndigheter for å få satt opp en flyging som kan få sesongarbeiderne hjem.

Han hadde håpet at det skulle skje i dag, 6. oktober. Det gikk ikke.

– Nå satser Qatar på 16. oktober. Ingen ting er bekreftet enda, men vi har pålitelige kilder som sier at det skal gå et fly fra Oslo til Hanoi der de som allerede har billett med Qatar Airways er prioritert, sier Tran til FriFagbevegelse.

– Kan de som har billett med Qatar Airways bruke den opprinnelige billetten sin når de omsider får reise, eller må de betale ekstra gebyr?

– Det ser ut som det blir en merkostnad på cirka 3000 til 3500 kroner per billett, hvor mesteparten er gebyr for endring fra rutefly til et såkalt «repatriate»-fly.

Polske jordbærplukkere hevder de ble bedt om å lyve til Arbeidstilsynet: «Si at dere tjener 130 kroner»

Tran som selv opprinnelig kommer fra Vietnam, forklarer at myndighetene i landet frykter at covid-19 skal spre seg, og at de har problemer med å finne nok karanteneplasser til folk som kommer til landet.

– De tillater ikke karantene i private hjem. De som kommer fra utlandet, må gjennomføre karantene på offentlige karanteneinstitusjoner, men myndighetene har problemer med å skaffe nok plasser. Derfor kan man bli pålagt karantene på 4–5 stjernes hotell, som kan koste opp mot 100 dollar per natt, sier Tran.

Dersom dette skjer, vil pengene de har tjent ved å jobbe i åkeren i Norge forsvinne fort.

Reisebyrå-sjefen håper vietnameserne som har jobbet i Norge, vil få rimelig karanteneplass, men han har ikke fått noe sikkert svar fra vietnamesiske myndigheter.

– Det siste jeg har fått høre er at det er planlagt karanteneplass i institusjoner med lavt prisnivå, sier han tirsdag ettermiddag.

Han beskriver situasjonen til de vietnamesiske sesongarbeiderne som håpløs.

– De sitter fast, er strandet og alt er usikkert.

Mye lest: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Bonden: Veldig lei situasjon

Marius Egge som driver Egge Gård i Lier, der Binh Thanh Nguyen har jobbet, synes situasjonen som har oppstått er beklagelig.

Bonden har benyttet arbeidskraft fra Vietnam i flere år. Han forteller at det stort sett er de samme arbeidstakerne fra år til år, og at det i sommer var i underkant av 20 arbeidere fra landet som jobbet på gården.

– Noen av disse arbeider hos oss fremdeles, mens andre har fått arbeid hos andre jordbrukere. Det er også en liten gruppe som har avsluttet sesongen hos oss og som ikke har fått arbeid andre steder. Jeg ble i går kjent med at de ikke får returnert til Vietnam på grunn av innreiserestriksjoner i landet, sier han.

– Det er en veldig lei situasjon og jeg håper norske myndigheter kan bidra til at disse kan få reist hjem.

– Vil denne situasjonen få noen betydning for om du henter inn sesongarbeidere fra Vietnam i fremtiden?

– Det er klart at covid-19-restriksjoner vil bli sentralt når vi etter hvert skal planlegge sommersesongen 2021. Det er dessverre slik at landbruket i Norge er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Jeg håper derfor landbruket og norske myndigheter i fellesskap kan lage en plan for dette, da det er svært vanskelig for oss å forutse hvordan covid-19-situasjonen blir til sommeren.

Må kanskje låne penger fra familien i Norge

Binh Thanh Nguyen har aldri tidligere reist ut av hjemlandet for å jobbe. Han ble rekruttert til å jobbe i Norge via en fetter som bor på Strømmen utenfor Oslo. Det er der 34-åringen har bodd de siste ukene. Og han forteller at han av egen vilje bidrar med å betale litt for strøm og mat.

Binh forteller at det har vært helt greit å jobbe i Norge. At arbeidsmiljøet på gården var ganske bra. Og at de jobbet stort sett mandag til fredag, og bare lørdag og søndag en sjelden gang.

– Hva skal du gjøre hvis du går i underskudd etter å ha vært her i flere måneder?

– Jeg tror at jeg kanskje jeg vil låne fra familien i Norge, så får jeg se om jeg kan få gjort noe med det mens jeg er i Vietnam.

– Hvis situasjonen var annerledes, slik at du kunne ta med overskuddet du håpet hjem til familien, ville du vurdert å komme tilbake til Norge for å jobbe?

– Hvis jeg får en ny sjanse vil jeg gjerne komme igjen, svarer 34-åringen og legger til at nå håper han bare på å få reise hjem til familien så snart som mulig.

06.10.2020
15:34
07.10.2020 08:40Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Leder i Elektroarbeidernes  fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Torgny Hasås

Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Tri Nguyen Dinh

Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen


Flere saker