JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strandet i Norge på grunn av korona:

Binh kom til Norge for å plukke jordbær. Nå kommer han seg ikke hjem: – Jeg er veldig bekymret

Binh Thanh Nguyen (34) reiste i juni fra Vietnam til Norge for å plukke jordbær. Han håpet på et overskudd som tilsvarer en vietnamesisk årslønn. På grunn av korona frykter han nå å gå i minus.06.10.2020
15:34
07.10.2020 08:40

aurora@lomedia.no

I sommer reiste Binh Thanh Nguyen (34) fra den vietnamesiske landsbygda til Norge for å plukke jordbær i Lier kommune i Viken.

Nå kommer han seg ikke hjem igjen på grunn av strenge restriksjoner på flytrafikk inn til landet.

– Jeg har sett for meg et overskudd på rundt 3000 dollar (rundt 27.000 kroner red.anm.). Men nå blir det ikke sånn, sier Binh Thanh Nguyen til FriFagbevegelse.

Det er store utgifter knyttet til å reise fra Vietnam til Norge og oppholde seg her. Transport til og fra flyplassen både i Vietnam og Norge, flybillett, husleie, mat, visum, arbeidsklær og sko koster. Likevel kan noen måneder i jordbæråkeren gi et overskudd som er mye verdt i hjemlandet.

Det 34-åringen hadde håpet å sitte igjen med tilsvarer nesten en vanlig årslønn i Vietnam. Pengene skulle også komme Binhs gamle foreldre og søsken til gode.

– Jeg har familie jeg må ta meg av. Mye ansvar hviler på mine skuldre, sier 34-åringen.

Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse

Vil hjem for å jobbe

Da vi møter Binh i Oslo er det nesten fire måneder siden han kom til Norge.

Allerede på begynnelsen av sommeren, skapte koronasituasjonen i flytrafikken problemer for ham.

Binh hadde håpet å begynne å jobbe i Norge 1. juni og være i arbeid i tre måneder, kanskje mer. På grunn av koronasituasjonen fikk han ikke reist fra Vietnam før langt ut i juni og han kom ikke hit før 19. juni. Så måtte han være i karantene i ti dager.

Siste arbeidsdag på gården var 31. august. Dermed har perioden i jordbæråkeren vært kortere enn det han hadde håpet på.

Da det ble klart at det ikke var mer arbeid, ville han reise hjem så fort som mulig. Men det går ingen fly fra Norge til Vietnam for øyeblikket.

Jordbærbonde måtte sende arbeidere tilbake til hjemlandet

Flybilletten hjem med Qatar Airways vet han ikke når han får brukt, og heller ikke om han må betale noe ekstra gebyr for å få reise hjem. I tillegg venter karantene når han omsider får returnere til Vietnam. Også den kan bli kostbar.

– Jeg er veldig bekymret, og vil veldig gjerne hjem, sier Binh.

I Vietnam jobber 34-åringen på familiens gård, men han tar også noen andre oppdrag.

– Når ikke jeg er hjemme, tar familien over den delen av jobben som er min, så nå som jeg er ferdig med å jobbe her vil jeg gjerne hjem og hjelpe til med jobben hjemme. Nå har familien fått mer arbeid fordi jeg er borte.

Oppholdskortet fra politiet var gyldig til 26. september, forklarer han.

– Jeg kom hit for å tjene penger. Imens jeg venter her har jeg ikke noe inntekt.

34-åringen er i samme båt som flere hundre vietnamesere, som har plukket jordbær i Norge i sommer, skrev NRK mandag.

Konrad og Klaudia jobbet 50-timersuke i jordbæråkeren. Da lønnsslippen kom, fikk de hakeslepp og sluttet

Håper på avreise 17. oktober

Lysan Tran er daglig leder i reisebyrået Trans Reiser i Horten, som er turoperatør for Bihn og andre vietnamesere som nå er strandet i Norge.

Han forteller at Qatar Airways har stoppet alle ordinære rutefly fra Norge til Vietnam, men at flyselskapet samarbeider med vietnamesiske myndigheter for å få satt opp en flyging som kan få sesongarbeiderne hjem.

Han hadde håpet at det skulle skje i dag, 6. oktober. Det gikk ikke.

– Nå satser Qatar på 16. oktober. Ingen ting er bekreftet enda, men vi har pålitelige kilder som sier at det skal gå et fly fra Oslo til Hanoi der de som allerede har billett med Qatar Airways er prioritert, sier Tran til FriFagbevegelse.

– Kan de som har billett med Qatar Airways bruke den opprinnelige billetten sin når de omsider får reise, eller må de betale ekstra gebyr?

– Det ser ut som det blir en merkostnad på cirka 3000 til 3500 kroner per billett, hvor mesteparten er gebyr for endring fra rutefly til et såkalt «repatriate»-fly.

Polske jordbærplukkere hevder de ble bedt om å lyve til Arbeidstilsynet: «Si at dere tjener 130 kroner»

Tran som selv opprinnelig kommer fra Vietnam, forklarer at myndighetene i landet frykter at covid-19 skal spre seg, og at de har problemer med å finne nok karanteneplasser til folk som kommer til landet.

– De tillater ikke karantene i private hjem. De som kommer fra utlandet, må gjennomføre karantene på offentlige karanteneinstitusjoner, men myndighetene har problemer med å skaffe nok plasser. Derfor kan man bli pålagt karantene på 4–5 stjernes hotell, som kan koste opp mot 100 dollar per natt, sier Tran.

Dersom dette skjer, vil pengene de har tjent ved å jobbe i åkeren i Norge forsvinne fort.

Reisebyrå-sjefen håper vietnameserne som har jobbet i Norge, vil få rimelig karanteneplass, men han har ikke fått noe sikkert svar fra vietnamesiske myndigheter.

– Det siste jeg har fått høre er at det er planlagt karanteneplass i institusjoner med lavt prisnivå, sier han tirsdag ettermiddag.

Han beskriver situasjonen til de vietnamesiske sesongarbeiderne som håpløs.

– De sitter fast, er strandet og alt er usikkert.

Mye lest: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Bonden: Veldig lei situasjon

Marius Egge som driver Egge Gård i Lier, der Binh Thanh Nguyen har jobbet, synes situasjonen som har oppstått er beklagelig.

Bonden har benyttet arbeidskraft fra Vietnam i flere år. Han forteller at det stort sett er de samme arbeidstakerne fra år til år, og at det i sommer var i underkant av 20 arbeidere fra landet som jobbet på gården.

– Noen av disse arbeider hos oss fremdeles, mens andre har fått arbeid hos andre jordbrukere. Det er også en liten gruppe som har avsluttet sesongen hos oss og som ikke har fått arbeid andre steder. Jeg ble i går kjent med at de ikke får returnert til Vietnam på grunn av innreiserestriksjoner i landet, sier han.

– Det er en veldig lei situasjon og jeg håper norske myndigheter kan bidra til at disse kan få reist hjem.

– Vil denne situasjonen få noen betydning for om du henter inn sesongarbeidere fra Vietnam i fremtiden?

– Det er klart at covid-19-restriksjoner vil bli sentralt når vi etter hvert skal planlegge sommersesongen 2021. Det er dessverre slik at landbruket i Norge er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Jeg håper derfor landbruket og norske myndigheter i fellesskap kan lage en plan for dette, da det er svært vanskelig for oss å forutse hvordan covid-19-situasjonen blir til sommeren.

Må kanskje låne penger fra familien i Norge

Binh Thanh Nguyen har aldri tidligere reist ut av hjemlandet for å jobbe. Han ble rekruttert til å jobbe i Norge via en fetter som bor på Strømmen utenfor Oslo. Det er der 34-åringen har bodd de siste ukene. Og han forteller at han av egen vilje bidrar med å betale litt for strøm og mat.

Binh forteller at det har vært helt greit å jobbe i Norge. At arbeidsmiljøet på gården var ganske bra. Og at de jobbet stort sett mandag til fredag, og bare lørdag og søndag en sjelden gang.

– Hva skal du gjøre hvis du går i underskudd etter å ha vært her i flere måneder?

– Jeg tror at jeg kanskje jeg vil låne fra familien i Norge, så får jeg se om jeg kan få gjort noe med det mens jeg er i Vietnam.

– Hvis situasjonen var annerledes, slik at du kunne ta med overskuddet du håpet hjem til familien, ville du vurdert å komme tilbake til Norge for å jobbe?

– Hvis jeg får en ny sjanse vil jeg gjerne komme igjen, svarer 34-åringen og legger til at nå håper han bare på å få reise hjem til familien så snart som mulig.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.10.2020
15:34
07.10.2020 08:40Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Colourbox/Grafikk: Kristin Johansen

Lederne har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

Fagforbundet-leder Mette Nord

Fagforbundet-leder Mette Nord

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst


Flere saker