JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strandet i Norge på grunn av korona:

Binh kom til Norge for å plukke jordbær. Nå kommer han seg ikke hjem: – Jeg er veldig bekymret

Binh Thanh Nguyen (34) reiste i juni fra Vietnam til Norge for å plukke jordbær. Han håpet på et overskudd som tilsvarer en vietnamesisk årslønn. På grunn av korona frykter han nå å gå i minus.06.10.2020
15:34
07.10.2020 08:40

aurora@lomedia.no

I sommer reiste Binh Thanh Nguyen (34) fra den vietnamesiske landsbygda til Norge for å plukke jordbær i Lier kommune i Viken.

Nå kommer han seg ikke hjem igjen på grunn av strenge restriksjoner på flytrafikk inn til landet.

– Jeg har sett for meg et overskudd på rundt 3000 dollar (rundt 27.000 kroner red.anm.). Men nå blir det ikke sånn, sier Binh Thanh Nguyen til FriFagbevegelse.

Det er store utgifter knyttet til å reise fra Vietnam til Norge og oppholde seg her. Transport til og fra flyplassen både i Vietnam og Norge, flybillett, husleie, mat, visum, arbeidsklær og sko koster. Likevel kan noen måneder i jordbæråkeren gi et overskudd som er mye verdt i hjemlandet.

Det 34-åringen hadde håpet å sitte igjen med tilsvarer nesten en vanlig årslønn i Vietnam. Pengene skulle også komme Binhs gamle foreldre og søsken til gode.

– Jeg har familie jeg må ta meg av. Mye ansvar hviler på mine skuldre, sier 34-åringen.

Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse

Vil hjem for å jobbe

Da vi møter Binh i Oslo er det nesten fire måneder siden han kom til Norge.

Allerede på begynnelsen av sommeren, skapte koronasituasjonen i flytrafikken problemer for ham.

Binh hadde håpet å begynne å jobbe i Norge 1. juni og være i arbeid i tre måneder, kanskje mer. På grunn av koronasituasjonen fikk han ikke reist fra Vietnam før langt ut i juni og han kom ikke hit før 19. juni. Så måtte han være i karantene i ti dager.

Siste arbeidsdag på gården var 31. august. Dermed har perioden i jordbæråkeren vært kortere enn det han hadde håpet på.

Da det ble klart at det ikke var mer arbeid, ville han reise hjem så fort som mulig. Men det går ingen fly fra Norge til Vietnam for øyeblikket.

Jordbærbonde måtte sende arbeidere tilbake til hjemlandet

Flybilletten hjem med Qatar Airways vet han ikke når han får brukt, og heller ikke om han må betale noe ekstra gebyr for å få reise hjem. I tillegg venter karantene når han omsider får returnere til Vietnam. Også den kan bli kostbar.

– Jeg er veldig bekymret, og vil veldig gjerne hjem, sier Binh.

I Vietnam jobber 34-åringen på familiens gård, men han tar også noen andre oppdrag.

– Når ikke jeg er hjemme, tar familien over den delen av jobben som er min, så nå som jeg er ferdig med å jobbe her vil jeg gjerne hjem og hjelpe til med jobben hjemme. Nå har familien fått mer arbeid fordi jeg er borte.

Oppholdskortet fra politiet var gyldig til 26. september, forklarer han.

– Jeg kom hit for å tjene penger. Imens jeg venter her har jeg ikke noe inntekt.

34-åringen er i samme båt som flere hundre vietnamesere, som har plukket jordbær i Norge i sommer, skrev NRK mandag.

Konrad og Klaudia jobbet 50-timersuke i jordbæråkeren. Da lønnsslippen kom, fikk de hakeslepp og sluttet

Håper på avreise 17. oktober

Lysan Tran er daglig leder i reisebyrået Trans Reiser i Horten, som er turoperatør for Bihn og andre vietnamesere som nå er strandet i Norge.

Han forteller at Qatar Airways har stoppet alle ordinære rutefly fra Norge til Vietnam, men at flyselskapet samarbeider med vietnamesiske myndigheter for å få satt opp en flyging som kan få sesongarbeiderne hjem.

Han hadde håpet at det skulle skje i dag, 6. oktober. Det gikk ikke.

– Nå satser Qatar på 16. oktober. Ingen ting er bekreftet enda, men vi har pålitelige kilder som sier at det skal gå et fly fra Oslo til Hanoi der de som allerede har billett med Qatar Airways er prioritert, sier Tran til FriFagbevegelse.

– Kan de som har billett med Qatar Airways bruke den opprinnelige billetten sin når de omsider får reise, eller må de betale ekstra gebyr?

– Det ser ut som det blir en merkostnad på cirka 3000 til 3500 kroner per billett, hvor mesteparten er gebyr for endring fra rutefly til et såkalt «repatriate»-fly.

Polske jordbærplukkere hevder de ble bedt om å lyve til Arbeidstilsynet: «Si at dere tjener 130 kroner»

Tran som selv opprinnelig kommer fra Vietnam, forklarer at myndighetene i landet frykter at covid-19 skal spre seg, og at de har problemer med å finne nok karanteneplasser til folk som kommer til landet.

– De tillater ikke karantene i private hjem. De som kommer fra utlandet, må gjennomføre karantene på offentlige karanteneinstitusjoner, men myndighetene har problemer med å skaffe nok plasser. Derfor kan man bli pålagt karantene på 4–5 stjernes hotell, som kan koste opp mot 100 dollar per natt, sier Tran.

Dersom dette skjer, vil pengene de har tjent ved å jobbe i åkeren i Norge forsvinne fort.

Reisebyrå-sjefen håper vietnameserne som har jobbet i Norge, vil få rimelig karanteneplass, men han har ikke fått noe sikkert svar fra vietnamesiske myndigheter.

– Det siste jeg har fått høre er at det er planlagt karanteneplass i institusjoner med lavt prisnivå, sier han tirsdag ettermiddag.

Han beskriver situasjonen til de vietnamesiske sesongarbeiderne som håpløs.

– De sitter fast, er strandet og alt er usikkert.

Mye lest: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Bonden: Veldig lei situasjon

Marius Egge som driver Egge Gård i Lier, der Binh Thanh Nguyen har jobbet, synes situasjonen som har oppstått er beklagelig.

Bonden har benyttet arbeidskraft fra Vietnam i flere år. Han forteller at det stort sett er de samme arbeidstakerne fra år til år, og at det i sommer var i underkant av 20 arbeidere fra landet som jobbet på gården.

– Noen av disse arbeider hos oss fremdeles, mens andre har fått arbeid hos andre jordbrukere. Det er også en liten gruppe som har avsluttet sesongen hos oss og som ikke har fått arbeid andre steder. Jeg ble i går kjent med at de ikke får returnert til Vietnam på grunn av innreiserestriksjoner i landet, sier han.

– Det er en veldig lei situasjon og jeg håper norske myndigheter kan bidra til at disse kan få reist hjem.

– Vil denne situasjonen få noen betydning for om du henter inn sesongarbeidere fra Vietnam i fremtiden?

– Det er klart at covid-19-restriksjoner vil bli sentralt når vi etter hvert skal planlegge sommersesongen 2021. Det er dessverre slik at landbruket i Norge er helt avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Jeg håper derfor landbruket og norske myndigheter i fellesskap kan lage en plan for dette, da det er svært vanskelig for oss å forutse hvordan covid-19-situasjonen blir til sommeren.

Må kanskje låne penger fra familien i Norge

Binh Thanh Nguyen har aldri tidligere reist ut av hjemlandet for å jobbe. Han ble rekruttert til å jobbe i Norge via en fetter som bor på Strømmen utenfor Oslo. Det er der 34-åringen har bodd de siste ukene. Og han forteller at han av egen vilje bidrar med å betale litt for strøm og mat.

Binh forteller at det har vært helt greit å jobbe i Norge. At arbeidsmiljøet på gården var ganske bra. Og at de jobbet stort sett mandag til fredag, og bare lørdag og søndag en sjelden gang.

– Hva skal du gjøre hvis du går i underskudd etter å ha vært her i flere måneder?

– Jeg tror at jeg kanskje jeg vil låne fra familien i Norge, så får jeg se om jeg kan få gjort noe med det mens jeg er i Vietnam.

– Hvis situasjonen var annerledes, slik at du kunne ta med overskuddet du håpet hjem til familien, ville du vurdert å komme tilbake til Norge for å jobbe?

– Hvis jeg får en ny sjanse vil jeg gjerne komme igjen, svarer 34-åringen og legger til at nå håper han bare på å få reise hjem til familien så snart som mulig.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.10.2020
15:34
07.10.2020 08:40Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Jan Christian Vestre investerer i møbelfabrikk på Magnor, på denne tomta. Den skal både bli miljøvennlig og ha ordnede forhold for de ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Fabrikkeier Jan Christian Vestre vil at ansatte skal være fagorganiserte – og betaler gjerne kontingenten

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Trude Marlene Julseth blir likevel ikke arbeidsledig med det første. Nå har hun fått midlertidig arbeid hos sin tidligere arbeidsgiver.

Stig Øvreås

Trude og kollegene slipper å gå jula i møte som arbeidsløse: – Der ser du viktigheten av å være organisert

Roy Ervin Solstad

Fagbevegelsen må på pensum i norsk skole, mener Rødt


Flere saker