JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jordbærplukkere i Norge:

Jordbærbonde måtte sende arbeidere tilbake til hjemlandet

Selv om Simen Myhrenes jordbær er å finne i butikkene, har det ikke vært enkelt å sikre arbeidere til årets jordbærsesong.
Jordbærbonde Simen Myhrene på gården i Lier. I april var han redd for å gå konkurs, men etter noen perioder med «kaos» i våres, ser det ut til at sesongen skal gå bra for jordbærprodusenten likevel.

Jordbærbonde Simen Myhrene på gården i Lier. I april var han redd for å gå konkurs, men etter noen perioder med «kaos» i våres, ser det ut til at sesongen skal gå bra for jordbærprodusenten likevel.

Line Fausko

I begynnelsen av april var jordbærbonden Simen Myhrene bekymret; ville han få inn nok jordbærplukkere fra utlandet? Ville bedriften hans gå konkurs?

– Jeg har hatt noen netter der jeg våkner tidlig og tenker at det er mye jeg skulle få gjort. Så jeg kan få litt panikk om morgenen. Men vi er vant til risiko i det vi driver med, sa Myhrene til Fri Fagbevegelse i april.

Nå, halvveis inn i jordbærsesongen, forteller Myhrene at det har gått langt bedre enn fryktet.

– Vi har fått inn det vi trengte av folk, så jeg er mye mindre bekymret nå.

Denne har mange lest: Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse

Går «greit» tross dårligere produksjon

Ifølge Myhrene ligger produksjonen til jordbærprodusentene Ekeberg Myhrene i Lier hittil på 70-80 prosent. Han mener grunnene til at dette er dårligere avlinger enn vanlig er på grunn av både mye sol og regn i sommer, i tillegg til koronaviruset.

– Prisene på norske jordbær er høyere enn vanlig, og med at hittil bra salg, går det greit likevel. I markedet er både oppmerksomheten rundt norske jordbær og forståelsen for at det er en spesiell sesong veldig bra, sier Myhrene.

Fikk du med deg denne? Konrad og Klaudia jobbet 50-timersuke i jordbæråkeren. Da lønnsslippen kom, fikk de hakeslepp og sluttet

Færre arbeidere enn vanlig

Bortsett fra en «tøff» periode da det var så varmt i slutten av juni, har ting vært i rute hos jordbærbonden i Lier. Da var nemlig mange av arbeiderne som var hentet fra utlandet i karantene.

– Men nå er vi på gang igjen. Da var karantenetiden også satt ned til ti dager – det hadde vært verre hvis det var to uker. Nå er vi 40 stykker som jobber her, og i dag kom det også seks norske ungdommer på 17-18 år som skal jobbe her frem til skolen begynner igjen.

– I april sa du at du trengte 60 arbeidere. Hvorfor er det nok med 46 nå?

– Vi var oppe i 60 stykker, men det har blitt rundt 40 fordi vi rett og slett avskjediget en del de første ukene. Det var mye surr, og det har vært en del rundet med det i år – mer enn før, faktisk, sier Myhrene og fortsetter:

– Men det har gått greit likevel, for årets avling har vært dårligere enn vanlig. Da trenger vi heller ikke like mange plukkere. Vi dyrker jo noe inne og noe ute, og ute har det vært mye råtne bær på grunn av været.

Jordbærplukkere får under minstelønn: – Ødelegger Norges omdømme, mener Høyre-topp

Sendte arbeidere hjem igjen

Myhrene forteller videre at ti jordbærplukkere fra Øst-Europa ble sendt hjem igjen tidligere i sommer.

– Dette var ungdommer på 17-20 år. Det var mye frem og tilbake, og det var tydelig at de ikke hadde vært i fysisk arbeid før. Så vi betalte rett og slett ferjebillettene deres hjem igjen.

Det er tungt arbeid å plukke jordbær. Myhrene har to forskjellige produksjonssteder – én i drivhustunneler og én ute i friluft, og arbeiderne bytter på mellom å plukke inne og ute. Ute må man sitte på huk eller krype langs bakken, og det blir varmt i sola og vått i regnet.

Etter flere advarsler på grunn av dårlig oppførsel tok Myhrene et møte med arbeiderne, hvor de ble enige om at den beste løsningen var at de dro hjem igjen.

– Utover dette måtte vi avskjedige en arbeider som det viste seg at var fargeblind. Han så han ikke forskjellen på modne, røde bær og grønne, umodne bær. Da har du tatt feil jobb, sier Myhrene og humrer litt.

Av de 40 arbeiderne som er på gården nå, er 26 fra Vietnam, fire fra Romania og ti fra Polen, i tillegg til to norske lærlinger og en syrer som er faste ansatte – og de seks nylig ankomne norske ungdommene.

– Det er en litt annen mix, vi har ikke hatt norske arbeidere her på mange, mange år, sier Myhrene.

Delte arbeiderne inn i grupper

Det har hittil vært en spesiell jordbærsesong for Simen Myhrene. Smittevern- og hygieneregler ble innført i arbeidet, for å hindre en eventuell spredning av koronaviruset.

– Vi har delt arbeiderne inn i små grupper på fem som både bor- og jobber sammen. Vi går rundt med vester i forskjellige farger- og med nummer på ryggen for å holde styr på hvem som hører til hvor. Og så har alle hver sin bil – alt er separat i år.

Egen smittevern-arbeider

Myhrene forteller at de også har en arbeider på gården som kun jobber med smittevern. Denne personen har ansvar for å informere om- og oppfordre til hyppig håndvask, å gi informasjon om hygiene, og å vaske fellesområder som toaletter.

– Det er tydelig at dette trengs, for folk har ganske forskjellige oppfatninger om hva som er god hygiene, sier Myhrene.

Myhrene så derimot ikke behovet for å bruke munnbind eller hansker under årets jordbærhøsting.

– Vi har jo mye fokus på håndvask og antibac. Det ville jo smittet like mye om en arbeider hadde tatt seg i ansiktet med hansker på, og så ville bærene tatt skade av plukking med hansker. Og så mener jo Mattilsynet at koronaviruset ikke smitter via bær.

Annonse
Annonse