JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik

Bussjåfører i Vilnius reiser til Norge i stedet for å jobbe for luselønn

Mandag startet bussjåførene i Litauens hovedstad en omfattende streik. Kravet er at lønna må øke med minst 10 prosent.
Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

torgny@lomedia.no

Mange bussjåfører slutter fordi de ikke klarer seg på en månedslønn på rundt 1000 euro eller omtrent 10.000 norske kroner i måneden.

Fagforeningsleder Algirdas Markevičius har varslet streiken fra 3. oktober. Kravet er at lønningene til alle ansatte blir økte med minst 10 prosent, melder den litauiske allmennkringkasteren LRT.

Han sier at bussjåførene er villige til å kjempe til «the bitter end», for å få oppfylt sine krav.

Tyskland eller Norge

Streiken holdes etter at fagforeningen ikke har klart å løse en årelang uenighet med ledelsen i Vilniaus Viešasis Transportas (VVT) om hvordan de ansattes lønn skal beregnes lønn og forbedre arbeidsforholdene.

Bussjåfør Grigori Plaskovsky, som er intervjuet av LRT, sier at det er mange som reiser til Norge eller Tyskland for å jobbe – i stedet for å jobbe som bussjåfør i Vilnius.

Bussjåføren forklarer streiken: ‘There’s been psychological war for years’

Bussjåførene krever også fem dagers uke og 30 minutters pause etter å ha arbeidet i fem timer. Dette kravet har ledelsen i VVT avvist.

Plakovsky trekker fram dette som et eksempel på at ledelsen ikke har tatt fatt i problemene. Det gjør at det brygger opp til en konflikt.

Oversikt: Dette er den vanligste månedslønna i Norge

Gisler

Også Litauen opplever en kraftig prisstigning. Det gjør at prisene på mat og tjenester øker.

Ifølge LRT fører det til at sjåfører blir tvunget til å jobbe overtid og gå på arbeid også i helgene.

– Dette får sjåførene til å føle seg som gisler på jobben, de ser bare arbeid, arbeid, arbeid, og de har ikke tid til sitt personlige liv, for familiene sine, sier Plaskovsky til LRT.

Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

Uvilje mot kompromisser

Darius Aleknavičius, generaldirektør i VVT, sier ifølge LRT at ledelsen ser etter løsninger for å bedre arbeidsforholdene. Han anklager imidlertid fagforeningen for uvilje mot å søke kompromisser. 

Ifølge nettstedet delfi.lt sier Vilnius’ ordfører Remigijus Šimašius at de fleste av kravene fra fagforeningen Vilnius Public Transport (VVT) allerede er oppfylt, mens noen av dem ikke kan gjennomføres og det ikke er noen grunn til streiken.

Dette har fått lederen i litauisk LO (LPSK) til å reagere. Inga Ruginienė mener at uttalelsene til ordføreren i Vilnius er kyniske.

Mye lest: Lønna fra fulltidsjobben holdt ikke til å forsørge barna. I flere år har Ingunn Maria (46) hatt tre ekstrajobber

Annonse
Annonse