JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Lønnsforhandlinger

Derfor får ikke alle ny lønn nå: Dette må du vite om lønnsoppgjøret

Snart er det tid for de store lønnsoppgjørene i offentlig sektor. Først da får de fleste medlemmene i Fagforbundet ny lønn.


13.04.2021
08:59
13.04.2021 15:48

per.flakstad@fagbladet.no

Nå er oppgjøret mellom LO og NHO ferdig. Onsdag 21. april starter oppgjøret for de ansatte i kommunene og 23. april starter oppgjøret for ansatte i Oslo. Her er svarene på de viktigste spørsmålene om lønnsoppgjøret i år.

Mye lest: Disse koronaordningene har arbeidsløse og permitterte krav på nå

Hva betyr resultatet i LO/NHO-oppgjøret for oppgjørene i for eksempel kommunene?

Oppgjøret betyr at det er mer penger å forhandle om for de kommuneansatte i år enn det var i fjor.

Rammen for oppgjøret mellom LO og NHO ble på 2,7 prosent. Erfaringsmessig pleier oppgjøret i kommunene å følge rammene for LO og NHO selv om det i år var et samordnet oppgjør og ikke bare gjaldt den konkurranseutsatte industrien, de såkalte frontfagene.

Det er beregnet at overhenget og glidningen etter fjorårets kommuneoppgjør til sammen er på 0,6 prosent. Det betyr at det innenfor rammen er igjen 2,1 prosent å forhandle om.

Siden privat sektor fikk mer enn den avtalte rammen på 1,7 prosent, mens offentlig sektor holdt seg til rammen, blir det i år også et tema i forhandlingene om dette etterslepet skal kompenseres, det vil si at for eksempel kommuneansatte får noe mer enn i LO/NHO-oppgjøret. Om LO Kommune får gjennomslag for dette vet vi ikke før resultatet av forhandlingene og eventuell mekling er klart.

I fjor var rammen var på 1,7 prosent og overheng og glidning utgjorde hele 1,6 prosent, noe som gjorde at det var svært lite penger å forhandle om.

(Overheng og glidning: Se spørsmål og svar lenger ned i saken).

Årets oppgjør er et mellomoppgjør. Hva er forskjellen på dette og et hovedoppgjør?

SVAR: I et hovedoppgjør forhandles det om alt som står i tariffavtalen i tillegg til lønn. I et mellomoppgjør forhandles det bare om lønn. Mellomoppgjøret kalles også for et justeringsoppgjør siden det mest handler om å justere lønna mellom hovedoppgjørene i forhold til blant annet prisutviklingen.

Fikk du med deg denne? Ett år siden Norge stengte ned – se den eksplosive veksten i ledighet

Årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO er samordnet. Hva er forskjellen på det og et forbundsvist oppgjør?

SVAR: I et samordnet oppgjør forhandler hovedorganisasjonene for alle medlemmene sine. Det betyr for eksempel at Fagforbundets medlemmer i busselskaper, private sykehjem og andre virksomheter som har NHO-avtale er omfattet av oppgjøret mellom LO og NHO som allerede er ferdig.

I et forbundsvist oppgjør forhandler hvert enkelt forbund for sine egne medlemmer på hver enkelt tariffavtale.

I offentlig sektor er i praksis alle oppgjør samordnet gjennom sammenslutningene LO Kommune, LO Stat og KAH – Kommuneansattes hovedsammenslutning (Oslo).

Når et lønnsoppgjør ender med en ramme på 2,7 prosent, betyr det at jeg får 2,7 prosent mer i lønn?

SVAR: Nei. En lønnsramme sier noe om hvor mye den totale gjennomsnittslønna øker fra et år til det neste. Blant annet skal overheng, glidning og andre lønnskostnader regnes inn i rammen. Den kan derfor ikke sammenlignes med lønnstillegget for den enkelte ansatte.

Innsikt: Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Hva er forskjellen på et kronetillegg og et prosenttillegg. Hva har dette å si for Fagforbundets medlemmer?

SVAR: Et kronetillegg er et konkret tillegg i lønna på et bestemt beløp mens et prosenttillegg gis som en avtalt prosentandel av den lønna du har. Fagforbundet ønsker i størst mulig grad kronetillegg siden dette gir størst uttelling for dem med lavest lønn. Et tillegg på 2 kroner er betyr 2 prosent hvis du har en timelønn på 100 kroner, mens det utgjør én prosent hvis du har en timelønn på 200 kroner. Hvis alle fikk 2 prosent ville de med 100 kroner få et tillegg på 2 kroner, mens de med 200 kroner ville få 4.

Kort oppsummert reduserer kronetillegg lønnsforskjellene mens prosenttillegg øker dem.

Hvem har stemmerett i en uravstemning?

SVAR: Det er bare de som er omfattet av en bestemt tariffavtale som har stemmerett i en uravstemning. Hvis du for eksempel jobber i Oslo kommune, har du ikke stemmerett i oppgjøret for ansatte i de andre kommunene siden hovedstaden er et eget tariffområde med egen tariffavtale. Du skal i stedet stemme over oppgjøret i Oslo.

For å få muligheten til å stemme må du sørge for at du er registrert med riktig telefonnummer. Hvis du har reservert deg mot for eksempel tilbud om forsikringer og lignende fra forbundet på sms, må du oppheve denne i perioden for uravstemning. Dette kan du gjøre i Fagforbundets nye medlems-app som du finner på AppStore eller Play.

I år er det et mellomoppgjør, og det er ikke uravstemning i mellomoppgjørene.

Mye delt: Stengte grenser har gitt kjøpmann Frode gode dager på jobb, men har det gitt flere arbeidsplasser?

Hva er overheng, og hvorfor får det betydning i et lønnsoppgjør?

SVAR: Overheng er forskjellen på den lønna du har ved utgangen av året og gjennomsnittet du har hatt hele året. Hvis du tjente 400.000 og fikk et tillegg på 12.000 med virkning fra 1. mai, har du hatt en gjennomsnittslønn på 408.000 mens lønna di 31. desember er 412.000. Forskjellen på 4000 kroner regnes som overheng og skal regnes inn i den totale lønnsrammen siden dette er et beløp som du vil ha tjent som gjennomsnittslønn neste år selv om du ikke får noe lønnstillegg.

Overhenget regnes om til prosent. Desto senere de ansatte får sine lønnstillegg jo større blir overhenget. I fjor utgjorde overhenget 1,3 prosent av en total lønnsramme på 1,7 prosent. Overhenget var dermed en del av årsaken til at de generelle tilleggene ble små.

Hva er lønnsglidning?

SVAR: Dette er forskjellen på den lønnsveksten som blir avtalt i lønnsoppgjørene og den lønnsøkningen som faktisk finner sted og som blir målt i ettertid.

Årsakene til at et lønnsoppgjør bli dyrere enn avtalt kan for eksempel være at mange ansatte får ansiennitetsopprykk og dermed høyere lønn.

Lønnsglidning skal også regnes inn som en del av den totale lønnsrammen.

13.04.2021
08:59
13.04.2021 15:48



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Colourbox

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Håvard Sæbø

Industrien vil gi noen arbeidere høyere lønn uten begrunnelse

Debatt

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Håvard Sæbø

Sliterordningen er en bløff


Flere saker