JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Arbeiderpartiets sentralstyre 1906–09. Fra venstre i første rekke: Magnus Nilssen, Christian Holtermann Knudsen, Oscar Nissen, Carl Jeppesen, Martha Tynæs. Stående bak fra venstre.: Arnt Aamodt, Ole O. Lian, Johan Karlgren og Johan Nygaard.

Arbeiderpartiets sentralstyre 1906–09. Fra venstre i første rekke: Magnus Nilssen, Christian Holtermann Knudsen, Oscar Nissen, Carl Jeppesen, Martha Tynæs. Stående bak fra venstre.: Arnt Aamodt, Ole O. Lian, Johan Karlgren og Johan Nygaard.

Ukjent/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Kampen for likestilling:

Derfor feirer vi kvinnedagen 8. mars

Markeringen av 8. mars er en årlig påminnelse om hva andre kvinner har gjort for at dagens kvinner skal unngå like mange kjønnsbarrierer som før.08.03.2021
12:19
08.03.2021 15:33

aslak@lomedia.no

Søndag 7. mars 1915: Denne datoen er en merkedag i norsk kvinnehistorie. Over 1.000 fremmøtte, flesteparten kvinner, stimler seg sammen i den store salen i Folkets Hus i Kristiania.

I god tid før fredsmøtet begynner klokka 15 er både galleriet og salen, som er dekorert med rødt og blomster, fullpakket. Arrangør er Arbeiderpartiets kvinneforbund.

Se utviklingen: Fem ting du bør vite om kvinnelønn

Første markeringen i Norge

De tre foredragsholderne er Martha Tynæs, en av de virkelig store kvinnepionerene i Norge, den russiske sosialisten Aleksandra Kollontaj og den svenske kvinnesaksforkjemperen Anna Lindhagen. Det er de sosialdemokratiske kvinnene som fører an i protesten mot 1. verdenskrig.

Dette fredsmøtet regnes som den første markeringen av den internasjonale kvinnedagen i Norge. I 1915 var parolen opprinnelig viet stemmerettskravet, men så ble det omgjort til en fredsdemonstrasjonsdag.

I 1921 bestemte en internasjonal kommunistisk konferanse i Moskva at 8. mars skulle være fast dato for feiringen av kvinnedagen.

Oversikt: Hva skjer på kvinnedagen? Her er program og paroler

Vekket norske kvinner til kamp

Martha Tynæs ledet kvinneforbundet i to perioder – fra 1904 til 1905 og fra 1906 til 1920 – og var eneste kvinne i Aps sentralstyre i 17 år. I de første årene med Tynæs som leder var det faglig organisering, kvinnestemmerett og valgarbeid som sto sentralt.

Tynæs hadde for alvor blitt kjent da hun talte på Aps landsmøte i 1899 og stilte følgende spørsmål:

«Hvorfor staar kvinderne saa sløve og likegyldige overfor arbeiderbevegelsen og samfundsspørsmaalene?» Svaret var ikke tenkeevnen, men at kvinner ikke ble verdsatt som politiske vesener. Dette landsmøtet markerte også starten på Tynæs’ karriere som politiker.

Les mer: Hun vekket norske kvinner til kamp. Her er historien om Martha Tynæs

Markeringen forsvinner i 1929

1920-årene: 8. mars er knyttet til den sosialdemokratiske og kommunistiske bevegelsen og bærer preg av å være en partimarkering på venstresiden. Arbeiderpartiet tok opp feiringen av kvinnedagen fra 1921, men fra 1929 forsvinner markeringen.

1940-45: Under krigen finner kvinner hverandre i motstandsbevegelsen og i konsentrasjonsleirer. Dagen blir markert i all hemmelighet. I fredsåret 1945 stiftes Kvinnenes Demokratiske Verdensforbund.

Feiringen av 8. mars blir gjenopptatt og brukt til fredsdemonstrasjoner i 1950- og 60-årene. Etter krigen holder Norsk Kvinneforbund dagen i hevd gjennom mindre markeringer.

Den første offisielle markeringen etter krigen finner sted i 1948. Den kalde krigen pågår for fullt, og kvinner som feirer kvinnedagen 8, mars, møter mye motstand.

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Små og store tog i hele Norge

1972: Den nye kvinnebevegelsen gjenopptar tradisjonen med markeringen av 8. mars. En gruppe kvinner ved Universitetet i Oslo tar initiativ til en felles markering med de andre kvinneorganisasjonene. Siden ble 8. mars en viktig markeringsdag. Landet over går små og store demonstrasjonstog, noen med en håndfull deltakere, andre med flere tusen.

1978: Dette er året for den største 8. mars-markeringen. Over 20.000 kvinner og menn går i tog i Norge. I Oslo er det to konkurrerende tog.

2000-tallet: Etter 1970-årene faller oppslutningen om markeringene av kvinnedagen. I Oslo er det i mange år snaut 1.000 personer som møter opp på Youngstorget. I 2014, derimot, øker det voldsomt etter at regjeringen legger fram planer om å innføre reservasjonsrett for leger i abortspørsmålet.

I 2020 samles rundt 10.000 mennesker til taler og tog i Oslo sentrum på kvinnedagen. Nei til abortnemnd, sekstimersdag og #metoo er blant hovedparolene i 8. mars-toget.

Året før, i 2019, blir det satt ny rekord i 8. mars-toget med 18.000 deltakere. Engasjementet kan spores tilbake til abortsaken som preget dette året i forbindelse med KrFs veivalg. Drøyt 2.000 har meldt sin interesse for årets digitale arrangement i Oslo.

Tilbakeblikk: Berit var første kvinnelige elektriker i forbundslandsstyret: – Jeg tror faren min var stolt

Stort intervju: – Gutta passet på meg som om jeg skulle vært søstera deres, sier Berit om lærlingtiden som eneste kvinne på en stor byggeplass på 80-tallet

Saken fortsetter under bildet.

Markeringen av kvinnedagen i 2019 på Youngstorget i Oslo.

Markeringen av kvinnedagen i 2019 på Youngstorget i Oslo.

Jan-Erik Østlie

Slik er ståa i 2021

Flere tiår med kamp for kvinners rettigheter til tross: Ufrivillig deltid rammer flest kvinner og er et stort hinder for reell likestilling. Om lag 35 prosent av kvinnene i det norske arbeidslivet jobber deltid mot 15 prosent av mennener, ifølge CORE (Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo).

I løpet av 135 år har stadig flere kvinner tatt høyere utdanning, og i dag omtales kvinner som utdanningsvinnere. Kvinner utgjør majoriteten ved prestisjestudier som psykologi, medisin og jus.

Likevel verdsettes mannsdominerte yrker og utdanninger med høyere lønn enn kvinnedominerte yrker og utdanninger. Menn dominerer i yrkene der lønna er høy, mens kvinnedominerte yrker har ofte et lavere lønnsnivå.

Arbeidslivet er segregert. Det er fremdeles veldig få menn blant sykepleiere, og innen bygg og anlegg er det ikke så mange damer ute på byggeplassene, ifølge Håkon Grini i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kvinnene finner vi i andre deler av bygg- og anleggsbransjen, for eksempel inne HR, som økonomer eller som prosjektingeniører. Disse tydelige skillene i arbeidsmarkedet betyr mye for lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

Viktig info: Seksuelt trakassert på jobb? Dette gjør du

Årlig påminnelse

Fremdeles blir karrierekvinner vurdert ulikt og mer negativt enn sine mannlige kolleger, til tross for like kvalifikasjoner, ifølge en studie fra Agenda og Markedshøyskolen.

#metoo viser utallige historier om hvordan Norge som samfunn har en lang vei å gå til like muligheter og likt handlingsrom for kvinner og menn. Altfor mange jenter og kvinner opplever diskriminering og vold.

Ifølge SSB oppgir 4 prosent av alle sysselsatte at de utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen én gang i måneden eller mer. Av disse svarer nær 4 av 5 at det er klienter, pasienter eller kunder som utfører handlingene, opplyser SSB.

Mye delt: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Blant alle sysselsatte er det flest unge kvinner som opplever uønsket seksuell oppmerksomhet. 17 prosent av kvinnene i aldersgruppen 18–24 år svarer at de utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet én gang i måneden eller mer.

Markeringen av 8. mars er derfor en årlig påminnelse om den langvarige kampen som Martha Tynæs og andre kjempet for at dagens kvinner skal unngå like mange kjønnsbarrierer som før.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.03.2021
12:19
08.03.2021 15:33Mest lest

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Carina Arstad (49) kan strikke ved hjelp av en motorisert strikkemaskin. Her får hun litt hjelp av arbeidsleder Mikkel Hegna Eknes og ved siden av står gründer av Aurora verksted, Trine Dreyer.

Carina Arstad (49) kan strikke ved hjelp av en motorisert strikkemaskin. Her får hun litt hjelp av arbeidsleder Mikkel Hegna Eknes og ved siden av står gründer av Aurora verksted, Trine Dreyer.

Hanna Skotheim

På Aurora verksted får Carina (49) en ordinær arbeidshverdag samtidig som hun får den omsorgen hun trenger

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

Ole Palmstrøm

– Bussbransjen skyter seg selv i foten

GJENVALG: Jane B. Sæthre ble tirsdag gjenvalgt som leder av Norsk Jernbaneforbund.

GJENVALG: Jane B. Sæthre ble tirsdag gjenvalgt som leder av Norsk Jernbaneforbund.

Ole Palmstrøm

Jane B. Sæthre er gjenvalgt som leder av Norsk Jernbaneforbund


Flere saker