JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Arbeiderpartiets sentralstyre 1906–09. Fra venstre i første rekke: Magnus Nilssen, Christian Holtermann Knudsen, Oscar Nissen, Carl Jeppesen, Martha Tynæs. Stående bak fra venstre.: Arnt Aamodt, Ole O. Lian, Johan Karlgren og Johan Nygaard.

Arbeiderpartiets sentralstyre 1906–09. Fra venstre i første rekke: Magnus Nilssen, Christian Holtermann Knudsen, Oscar Nissen, Carl Jeppesen, Martha Tynæs. Stående bak fra venstre.: Arnt Aamodt, Ole O. Lian, Johan Karlgren og Johan Nygaard.

Ukjent/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Kampen for likestilling:

Derfor feirer vi kvinnedagen 8. mars

Markeringen av 8. mars er en årlig påminnelse om hva andre kvinner har gjort for at dagens kvinner skal unngå like mange kjønnsbarrierer som før.08.03.2021
12:19
08.03.2021 15:33

aslak@lomedia.no

Søndag 7. mars 1915: Denne datoen er en merkedag i norsk kvinnehistorie. Over 1.000 fremmøtte, flesteparten kvinner, stimler seg sammen i den store salen i Folkets Hus i Kristiania.

I god tid før fredsmøtet begynner klokka 15 er både galleriet og salen, som er dekorert med rødt og blomster, fullpakket. Arrangør er Arbeiderpartiets kvinneforbund.

Se utviklingen: Fem ting du bør vite om kvinnelønn

Første markeringen i Norge

De tre foredragsholderne er Martha Tynæs, en av de virkelig store kvinnepionerene i Norge, den russiske sosialisten Aleksandra Kollontaj og den svenske kvinnesaksforkjemperen Anna Lindhagen. Det er de sosialdemokratiske kvinnene som fører an i protesten mot 1. verdenskrig.

Dette fredsmøtet regnes som den første markeringen av den internasjonale kvinnedagen i Norge. I 1915 var parolen opprinnelig viet stemmerettskravet, men så ble det omgjort til en fredsdemonstrasjonsdag.

I 1921 bestemte en internasjonal kommunistisk konferanse i Moskva at 8. mars skulle være fast dato for feiringen av kvinnedagen.

Oversikt: Hva skjer på kvinnedagen? Her er program og paroler

Vekket norske kvinner til kamp

Martha Tynæs ledet kvinneforbundet i to perioder – fra 1904 til 1905 og fra 1906 til 1920 – og var eneste kvinne i Aps sentralstyre i 17 år. I de første årene med Tynæs som leder var det faglig organisering, kvinnestemmerett og valgarbeid som sto sentralt.

Tynæs hadde for alvor blitt kjent da hun talte på Aps landsmøte i 1899 og stilte følgende spørsmål:

«Hvorfor staar kvinderne saa sløve og likegyldige overfor arbeiderbevegelsen og samfundsspørsmaalene?» Svaret var ikke tenkeevnen, men at kvinner ikke ble verdsatt som politiske vesener. Dette landsmøtet markerte også starten på Tynæs’ karriere som politiker.

Les mer: Hun vekket norske kvinner til kamp. Her er historien om Martha Tynæs

Markeringen forsvinner i 1929

1920-årene: 8. mars er knyttet til den sosialdemokratiske og kommunistiske bevegelsen og bærer preg av å være en partimarkering på venstresiden. Arbeiderpartiet tok opp feiringen av kvinnedagen fra 1921, men fra 1929 forsvinner markeringen.

1940-45: Under krigen finner kvinner hverandre i motstandsbevegelsen og i konsentrasjonsleirer. Dagen blir markert i all hemmelighet. I fredsåret 1945 stiftes Kvinnenes Demokratiske Verdensforbund.

Feiringen av 8. mars blir gjenopptatt og brukt til fredsdemonstrasjoner i 1950- og 60-årene. Etter krigen holder Norsk Kvinneforbund dagen i hevd gjennom mindre markeringer.

Den første offisielle markeringen etter krigen finner sted i 1948. Den kalde krigen pågår for fullt, og kvinner som feirer kvinnedagen 8, mars, møter mye motstand.

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Små og store tog i hele Norge

1972: Den nye kvinnebevegelsen gjenopptar tradisjonen med markeringen av 8. mars. En gruppe kvinner ved Universitetet i Oslo tar initiativ til en felles markering med de andre kvinneorganisasjonene. Siden ble 8. mars en viktig markeringsdag. Landet over går små og store demonstrasjonstog, noen med en håndfull deltakere, andre med flere tusen.

1978: Dette er året for den største 8. mars-markeringen. Over 20.000 kvinner og menn går i tog i Norge. I Oslo er det to konkurrerende tog.

2000-tallet: Etter 1970-årene faller oppslutningen om markeringene av kvinnedagen. I Oslo er det i mange år snaut 1.000 personer som møter opp på Youngstorget. I 2014, derimot, øker det voldsomt etter at regjeringen legger fram planer om å innføre reservasjonsrett for leger i abortspørsmålet.

I 2020 samles rundt 10.000 mennesker til taler og tog i Oslo sentrum på kvinnedagen. Nei til abortnemnd, sekstimersdag og #metoo er blant hovedparolene i 8. mars-toget.

Året før, i 2019, blir det satt ny rekord i 8. mars-toget med 18.000 deltakere. Engasjementet kan spores tilbake til abortsaken som preget dette året i forbindelse med KrFs veivalg. Drøyt 2.000 har meldt sin interesse for årets digitale arrangement i Oslo.

Tilbakeblikk: Berit var første kvinnelige elektriker i forbundslandsstyret: – Jeg tror faren min var stolt

Stort intervju: – Gutta passet på meg som om jeg skulle vært søstera deres, sier Berit om lærlingtiden som eneste kvinne på en stor byggeplass på 80-tallet

Saken fortsetter under bildet.

Markeringen av kvinnedagen i 2019 på Youngstorget i Oslo.

Markeringen av kvinnedagen i 2019 på Youngstorget i Oslo.

Jan-Erik Østlie

Slik er ståa i 2021

Flere tiår med kamp for kvinners rettigheter til tross: Ufrivillig deltid rammer flest kvinner og er et stort hinder for reell likestilling. Om lag 35 prosent av kvinnene i det norske arbeidslivet jobber deltid mot 15 prosent av mennener, ifølge CORE (Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo).

I løpet av 135 år har stadig flere kvinner tatt høyere utdanning, og i dag omtales kvinner som utdanningsvinnere. Kvinner utgjør majoriteten ved prestisjestudier som psykologi, medisin og jus.

Likevel verdsettes mannsdominerte yrker og utdanninger med høyere lønn enn kvinnedominerte yrker og utdanninger. Menn dominerer i yrkene der lønna er høy, mens kvinnedominerte yrker har ofte et lavere lønnsnivå.

Arbeidslivet er segregert. Det er fremdeles veldig få menn blant sykepleiere, og innen bygg og anlegg er det ikke så mange damer ute på byggeplassene, ifølge Håkon Grini i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kvinnene finner vi i andre deler av bygg- og anleggsbransjen, for eksempel inne HR, som økonomer eller som prosjektingeniører. Disse tydelige skillene i arbeidsmarkedet betyr mye for lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

Viktig info: Seksuelt trakassert på jobb? Dette gjør du

Årlig påminnelse

Fremdeles blir karrierekvinner vurdert ulikt og mer negativt enn sine mannlige kolleger, til tross for like kvalifikasjoner, ifølge en studie fra Agenda og Markedshøyskolen.

#metoo viser utallige historier om hvordan Norge som samfunn har en lang vei å gå til like muligheter og likt handlingsrom for kvinner og menn. Altfor mange jenter og kvinner opplever diskriminering og vold.

Ifølge SSB oppgir 4 prosent av alle sysselsatte at de utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen én gang i måneden eller mer. Av disse svarer nær 4 av 5 at det er klienter, pasienter eller kunder som utfører handlingene, opplyser SSB.

Mye delt: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Blant alle sysselsatte er det flest unge kvinner som opplever uønsket seksuell oppmerksomhet. 17 prosent av kvinnene i aldersgruppen 18–24 år svarer at de utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet én gang i måneden eller mer.

Markeringen av 8. mars er derfor en årlig påminnelse om den langvarige kampen som Martha Tynæs og andre kjempet for at dagens kvinner skal unngå like mange kjønnsbarrierer som før.

08.03.2021
12:19
08.03.2021 15:33Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp


Flere saker