JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fotball-VM i Qatar:

En viktig stemme mangler i Qatar-debatten, mener NISO-lederen

Erlend Hanstveit representer 1500 idrettsutøvere, inkludert samtlige landslagsspillere. Han mener spillerne nå må involveres i spørsmålet om en eventuell boikott av neste års fotball-VM.
Det er vesentlig hva spillerne mener om boikott av fotball-VM, mener Erlend Hanstveit – konstituert leder i NISO.

Det er vesentlig hva spillerne mener om boikott av fotball-VM, mener Erlend Hanstveit – konstituert leder i NISO.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Denne helgen vedtok fotballtinget at det skal settes ned et utvalg som skal forberede en sak til et ekstraordinært fotball-ting 20. juni. Først da skal det tas en avgjørelse om Norge skal gå til boikott av fotball-VM i Qatar eller ikke.

LO-forbundet NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) har samarbeidet tett med Fellesforbundet og LOs internasjonale avdeling i spørsmålene knyttet til fotball-VM i 2022, mesterskapet som alle er enige om aldri skulle vært lagt til Qatar.

Fredag hevdet forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, at det faktum at Qatar fikk mesterskapet har gjort at migrantarbeidernes arbeidsvilkår faktisk har fått verdens oppmerksomhet rettet mot seg og er blitt forbedret som et resultat av det.

Jørn Eggum: – Paradokset er at alle i Norge er enige om at Qatar aldri skulle blitt tildelt fotball-VM

Drømmen om fotball-VM

De som er for en boikott har dominert medieoppslagene hittil. Nå ønsker NISO-leder Erlend Hanstveit å få ballen ned på bakken og at pasningene skal havne i beinet på dem som i størst grad er involvert i dette spørsmålet.

Den tidligere Brann-spilleren har stor respekt for fotballsupporteres dedikasjon og lyst til å se et VM som foregår med de riktige premissene. Men for en fotballspiller som har drømt om å spille et fotball-VM siden de var små, ligger det noe helt annet i potten.

– Det kan aldri veie opp mot tap av menneskeliv. Ingen barndomsdrømmer er verdt noens menneskeliv. Men det er heller ikke noen av disse spillerne som har ansvar for at mesterskapet er lagt til Qatar, mener Hanstveit.

– Spillerne på landslaget må få både tid og rom til å ta et veloverveid valg om de skal uttale seg om deltakelse, boikott eller andre markeringsformer i forbindelse med mesterskapet, sier han til FriFagbevegelse.

– Det er enkelt for alle å si at man ikke ønsker å reise til Qatar. Men å boikotte er et veldig annerledes spørsmål enn å vurdere fra et tilskuerperspektiv enn for en spiller i landslagstroppen til Ståle Solbakken. For de 30 spillerne som eventuelt skal representere Norge, ligger det mye i potten. Det har en helt annen betydning for dem som skal ha på seg drakta. De må få både tid og rom til å vurdere dette. Det er ingen av dem som har noe ansvar for at mesterskapet er lagt dit, mener Hanstveit.

Samtidig er det ingen som helt vet konsekvensene hvis Norge plutselig skulle hoppe av kvalifiseringen etter en eventuell avgjørelse i sommer.

Debatt: «Vi må stå opp for det organiserte arbeidslivet og det er medisinen mot Qatarisering av arbeidslivet»

Et samlet Norden

Selv tror Hanstveit at en boikott som skal ha slagkraft, må innbefatte langt flere land enn bare Norge.

– Hvis Norge som eneste nasjon velger å si nei til deltakelse, om vi er kvalifisert, vil det i et verdensperspektiv ha svært liten slagkraft, dessverre. Hvis det kommer en boikott i en nordisk sammenheng, for eksempel, vil det potensielt kunne ha større slagkraft, mener NISO-lederen.

Mye lest og delt: Nå henger Norge etter Qatar på å straffe arbeidsgivere for lønnstyveri: – Flaut, mener LO

Uansett tror Hanstveit tiden er inne for at idretten får kjøreregler for hvordan man skal forholde seg til slike ting. Samtidig poengterer han viktigheten av at spillerne blir hørt.

NISO har vokst stort i korona-perioden, og har nå rundt 1500 medlemmer. Erlend Hanstveit er konstituert leder fram til landsmøte som er planlagt 15. juni. Da skal også klubbens medlemmer ta stilling til spørsmål knyttet til deltakelse i Qatar-VM og hvordan organisasjonen skal forholde seg til lignende spørsmål i framtida.

Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon ble stiftet i 1995, opprinnelig som en del av Norsk Tjenestemannslag. I 1997 ble NISO et selvstendig LO-forbund.

Warning
Annonse
Annonse