Arbeidslivskriminalitet:
Nå henger Norge etter Qatar på å straffe arbeidsgivere for lønnstyveri: – Flaut, mener LO
Utskjelte Qatar ligger foran Norge i å ivareta arbeidsfolks interesser når landet innfører strenge straffer for arbeidsgivere som stjeler av lønna til sine ansatte.
Versting-landet Quatar har innført strenge straffer, både bøter og ett års fengsel, for arbeidsgivere som begår lønnstyveri.
colourbox.com
helge@lomedia.no
Nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, mener det må være pinlig for den norske regjeringen.
Krogstad deltok før helgen på et digitalt møte i BWI (The Building and Wood Workers International), hvor det ble framhevet som en stor seier at Qatar har innført strenge straffer, både bøter og ett års fengsel, for arbeidsgivere som begår lønnstyveri.
– Jeg kommenterte i møtet i BWI at dette må være første gang Norge henger etter Qatar når det gjelder å ivareta arbeidernes rettigheter, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.
Saken fortsetter under bildet.
Steinar Krogstad i Fellesforbundet er overrasket over at Qatar er bedre enn Norge i en del av arbeidslivspolitikken.
Tormod Ytrehus
Fellesforbundet og hele den internasjonale fagbevegelsen har Qatar høyt på agendaen, ettersom landet har et særdeles dårlig rulleblad når det gjelder forhold for arbeidstakerne.
Det kommende fotball-VM i landet har også gjort at landet følges tettere enn før.
– Hvis du stjeler fra arbeidsgiveren din er det bøter og fengsel inntil seks år, men hvis en arbeidsgiver stjeler fra de ansatte er det ingen reaksjon. Vi vet at det jobbes med lovforslag rundt dette, men nå har altså Qatar kommet oss i forkjøpet. Det er flaut, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til FriFagbevegelse.
Forslag på høring
Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen har sendt ut et forslag til høring om endringer i arbeidsmiljøloven, hvor regjeringen foreslår at øvre strafferamme for lønnstyveri økes fra tre til fem års fengsel. Høringsfristen går ut 10. desember.
Les også: Regjeringen varsler flere lovendringer mot arbeidslivskriminalitet: – Lønnstyveri skal straffes
Arbeiderpartiets Arild Grande er ikke særlig fornøyd med at Qatar er tidligere ute enn Norge med å slå ned på lønnstyveri.
Han mener det må være pinlig.
– Alt regjeringen har gjort til nå er å snakke om utredninger. Hvis de virkelig mente alvor med at de jobber for å forhindre lønnstyveri så kunne de jo begynt med å stemme for Aps forslag om at arbeidsgiver skal ha plikt til å avsette ansattes feriepenger på særskilt konto. De kunne også umiddelbart satt i gang tilsyn med obligatorisk tjenestepensjon, sier Grande til FriFagbevegelse.
Feriepenger
For kort tid siden behandlet Stortinget et forslag fra SV om å «sørge for at alle arbeidstakere får feriepengene sine».
Forslaget var basert på LOs lovforslag fra mai, som går ut på å forhindre at arbeidsgiver bruker opp ansattes feriepenger, ved at de låses på en egen konto. Forslaget falt.
LO-sekretær Trude Tinnlund slår fast at LO har tatt opp også feriepengesaken gjentatte ganger, uten å få gjennomslag hos regjeringen.
– Feriepenger er først og fremst opparbeidet lønn, som den enkelte arbeidstaker har jobbet for og har rett på. Det er ikke arbeidsgivers penger til å bruke på daglig drift, sier Tinnlund til FriFagbevegelse.
Departementet skal nå sette ned et partssammensatt utvalg som skal utrede hvor stort problemet er og hvordan dette konkret kan løses på en grundig måte, med frist i løpet av neste år.
Regjeringen svarer:
Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan (H) kommenterer dette på følgende måte:
– For å bekjempe arbeidslivskriminalitet må innsatsen koordineres. Derfor har vi blant annet etablert sju A-krimsenter i de største byene for å få til et styrket samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Nav og Politiet. Gjennom felles kontroller kan etatene ta i bruk effektive sanksjoner for å begrense eller stanse de kriminelle aktørene, slik som for eksempel overtredelsesgebyr, tvangsmulkt, beslag og inndragning eller stans av virksomheten. Vi fortsetter stadig å utvide kampen mot arbeidslivskriminalitet med nye tiltak. Et av punktene er nettopp å innføre en egen straffebestemmelse for lønnstyveri og å øke strafferammene i arbeidsmiljøloven til fem år, et forslag som kommer etter god dialog og samarbeid med partene i arbeidslivet.
– I februar 2021 kommer den reviderte strategien mot arbeidslivskriminalitet, der regjeringen fortsetter arbeidet for et seriøst arbeidsliv, med trygge jobber og rettferdig konkurranse. Det er bra å registrere at andre land også jobber for arbeidstakeres interesser, og jeg merker meg at Steinar Krogstad mener Qatar er et land Norge bør å se til på det området.
Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan (H)
Nanna Aanes Wolden