Regjeringen varsler flere lovendringer mot arbeidslivskriminalitet: – Lønnstyveri skal straffes
Lønnstyveri skal straffes og utveksling av informasjon skal bli lovlig, sa regjeringen på det årlige toppmøtet om arbeidslivskriminalitet.
torgny@lomedia.no
Da alle toppene i arbeidslivet, flere ledere i etatene og regjeringen møttes mandag, la regjeringen fram en statusrapport om arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Samtidig varslet regjeringa to lovendringer.
Dette er det fjerde toppmøte mot arbeidslivskriminalitet som har blitt arrangert etter at den første strategien mot arbeidslivskriminalitet ble lagt fram i 2015.
Den siste ble lagt fram i februar 2019, og det er varslet en revidert strategi i 2021.
Dele informasjon
– Justisdepartementet vil snart legge fram en lovendring og endringer i forskriftene, slik at det skal bli lettere å dele informasjon mellom etatene. Vi vil også snart legge fram et forslag til ny lov om å straffe lønnstyveri, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen etter møtet.
p
Fra regjeringens side møtte fire statsråder i tillegg til statsministeren. Alle partene i arbeidslivet stilte med representanter for toppledelsen.
Etatsledere i de berørte etatene var også til stede. Lars Mamen fra Fair Play Bygg Oslo holdt et innlegg der han orienterte om Fair Plays erfaringer om arbeidet mot lønnstyveri, og Olav Norheim, leder av a-krimsenteret i Oslo, presenterte deres erfaringer.
Før sommeren
De siste ti årene har deling av informasjon mellom aktørene i a-krimsamarbeidet vært et tema.
De ulike etatene som samarbeider med de samme sakene har ikke kunnet dele informasjon. For eksempel har Arbeidstilsynets medarbeidere ikke fått informasjon om skatteopplysninger som kollegaer i Skatteetaten har hatt.
I lang tid har det foregått et arbeid med å endre regelverket for å lette informasjonsflyten. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland orienterte om arbeidet med å endre regelverket slik at det skal bli lettere for etatene å dele informasjon, og et lovforslag om dette blir lagt fram før sommeren.
Bør kopiere Sverige
Lovforslaget er ikke klart ennå så ingen kunne svare på om dette kom til å bli et generelt unntak fra taushetsbestemmelsene i forvaltningen slik de har i Sverige, eller om det bare kommer til å gjelde de som er involvert i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet.
p
Blant annet har NHO spilt inn at en bør kopiere Sverige på dette området, opplyste Nina Melsom fra NHO.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen jobber med et forslag om å forby lønnstyveri.
– Vi trenger enda flere verktøy for å ta det som er grov kriminalitet i arbeidslivet, sa statsråden på pressekonferansen etter toppmøtet.
Han mener at lønnstyveri er betegnelsen på alle situasjoner hvor arbeidsgiver ikke utbetaler det som arbeidstakeren har rett på.
Arbeidstilsynet mangler penger
– Dette trenger ikke bare være lønn. Det kan være feriepenger eller pensjon. Det kan være at arbeidsgiver ikke betaler deg for alle timer du har jobbet - eller krever skyhøye husleie for et dårlig husvære. Mye av dette er ulovlig i dag, men det finnes ikke en egen strafferamme som rammer lønnstyveri. Dette kommer vi til å legge fram forslag om, og dette forslaget vil komme ut på høring like over sommeren, sa arbeidsministeren.
p
LOs innspill på toppmøte var gjenganger, økte ressurser til Arbeidstilsynet slik at de kan drive flere og mere effektive kontroller, og bedre flyt av informasjon mellom etatene. LO er også fornøyd med at det kommer en egen lov for straff av lønnstyveri.
Ingen reaksjon
– Hvis du stjeler fra arbeidsgiveren din så er det bøter og fengsel inntil seks år, men hvis en arbeidsgiver stjeler fra de ansatte så er det nesten ingen reaksjon fra det offentlig. Vi er derfor glad for at det kommer et lovforslag på bordet, sa LO-leder Hans Christian Gabrielsen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.