Regjeringen varsler flere lovendringer mot arbeidslivskriminalitet: – Lønnstyveri skal straffes
Lønnstyveri skal straffes og utveksling av informasjon skal bli lovlig, sa regjeringen på det årlige toppmøtet om arbeidslivskriminalitet.
torgny@lomedia.no
Da alle toppene i arbeidslivet, flere ledere i etatene og regjeringen møttes mandag, la regjeringen fram en statusrapport om arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Samtidig varslet regjeringa to lovendringer.
Dette er det fjerde toppmøte mot arbeidslivskriminalitet som har blitt arrangert etter at den første strategien mot arbeidslivskriminalitet ble lagt fram i 2015.
Den siste ble lagt fram i februar 2019, og det er varslet en revidert strategi i 2021.
Dele informasjon
– Justisdepartementet vil snart legge fram en lovendring og endringer i forskriftene, slik at det skal bli lettere å dele informasjon mellom etatene. Vi vil også snart legge fram et forslag til ny lov om å straffe lønnstyveri, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen etter møtet.
p
Fra regjeringens side møtte fire statsråder i tillegg til statsministeren. Alle partene i arbeidslivet stilte med representanter for toppledelsen.
Etatsledere i de berørte etatene var også til stede. Lars Mamen fra Fair Play Bygg Oslo holdt et innlegg der han orienterte om Fair Plays erfaringer om arbeidet mot lønnstyveri, og Olav Norheim, leder av a-krimsenteret i Oslo, presenterte deres erfaringer.
Før sommeren
De siste ti årene har deling av informasjon mellom aktørene i a-krimsamarbeidet vært et tema.
De ulike etatene som samarbeider med de samme sakene har ikke kunnet dele informasjon. For eksempel har Arbeidstilsynets medarbeidere ikke fått informasjon om skatteopplysninger som kollegaer i Skatteetaten har hatt.
I lang tid har det foregått et arbeid med å endre regelverket for å lette informasjonsflyten. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland orienterte om arbeidet med å endre regelverket slik at det skal bli lettere for etatene å dele informasjon, og et lovforslag om dette blir lagt fram før sommeren.
Bør kopiere Sverige
Lovforslaget er ikke klart ennå så ingen kunne svare på om dette kom til å bli et generelt unntak fra taushetsbestemmelsene i forvaltningen slik de har i Sverige, eller om det bare kommer til å gjelde de som er involvert i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet.
p
Blant annet har NHO spilt inn at en bør kopiere Sverige på dette området, opplyste Nina Melsom fra NHO.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen jobber med et forslag om å forby lønnstyveri.
– Vi trenger enda flere verktøy for å ta det som er grov kriminalitet i arbeidslivet, sa statsråden på pressekonferansen etter toppmøtet.
Han mener at lønnstyveri er betegnelsen på alle situasjoner hvor arbeidsgiver ikke utbetaler det som arbeidstakeren har rett på.
Arbeidstilsynet mangler penger
– Dette trenger ikke bare være lønn. Det kan være feriepenger eller pensjon. Det kan være at arbeidsgiver ikke betaler deg for alle timer du har jobbet - eller krever skyhøye husleie for et dårlig husvære. Mye av dette er ulovlig i dag, men det finnes ikke en egen strafferamme som rammer lønnstyveri. Dette kommer vi til å legge fram forslag om, og dette forslaget vil komme ut på høring like over sommeren, sa arbeidsministeren.
p
LOs innspill på toppmøte var gjenganger, økte ressurser til Arbeidstilsynet slik at de kan drive flere og mere effektive kontroller, og bedre flyt av informasjon mellom etatene. LO er også fornøyd med at det kommer en egen lov for straff av lønnstyveri.
Ingen reaksjon
– Hvis du stjeler fra arbeidsgiveren din så er det bøter og fengsel inntil seks år, men hvis en arbeidsgiver stjeler fra de ansatte så er det nesten ingen reaksjon fra det offentlig. Vi er derfor glad for at det kommer et lovforslag på bordet, sa LO-leder Hans Christian Gabrielsen.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli