JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åtte år med regjeringen Solberg:

Erna Solberg varsler at hun søker avskjed som statsminister

Erna Solberg (H) varsler Stortinget om at hun og resten av regjeringen kommer til å søke kongen om avskjed.
Statsminister Erna Solberg i Stortinget i forbindelse med fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022.

Statsminister Erna Solberg i Stortinget i forbindelse med fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2022.

Stian Lysberg Solum / NTB

Solberg ba om å få ordet etter at finansminister Jan Tore Sanner hadde presentert Solberg-regjeringens siste statsbudsjett i Stortinget tirsdag.

– Stortingsvalget 13. september 2021 har gitt som resultat at det foreligger et parlamentarisk grunnlag for en ny regjering. Jeg vil derfor i statsråd i dag klokka 13 legge fram en søknad om avskjed for regjeringen, sa Solberg til Stortinget.

Aktuelt: Erna har brukt ett år på budsjettet. Nå har Jonas 25 dager på å endre det

Klokken 13 møter regjeringen i statsråd på slottet for å informere kongen om beslutningen og levere sin avskjedssøknad.

Kong Harald vil etter råd fra Solberg kontakte Ap-leder Jonas Gahr Støre og gi ham oppdraget med å danne ny regjering, mens han vil be Solberg fortsette som leder av et forretningsministerium inntil en ny regjering er klar.

Åtte år med regjeringen Solberg: Disse kuttene har rammet arbeidere, syke, uføre og aleneforeldre

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er enige om å danne regjering og har varslet at de er klare til å presentere medlemmene i regjeringen på torsdag, mens regjeringsplattformen legges fram onsdag.

Regjeringen til Erna Solberg har sittet ved makten i åtte år, gjennom to stortingsperioder. I første omgang var det Høyre og Frp som gikk sammen om å danne regjering 16. oktober 2013, med Venstre og Kristelig Folkeparti som støttepartier.

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

I januar 2018 gikk Venstre inn i regjeringen, og til slutt også KrF januar året etter. Ett år etter dette igjen gikk Frp ut av regjeringen 24. januar 2020. Partiet har likevel støttet Solberg-regjeringens statsbudsjetter.

Klokken 15 holder statsministeren pressekonferanse i anledning avskjedssøknaden og regjeringsskiftet.

Annonse
Annonse