JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

Etter åtte år som statsminister etterlater Erna Solberg seg en kuttliste på 43 milliarder kroner, samtidig som Høyres velgjørere har fått millioner i skattelette, mener Wegard Harsvik. Gamle fordommer, svarer Høyre.



20.04.2021
21:00
21.04.2021 10:45

helge@lomedia.no

Wegard Harsvik er leder for samfunnskontakt og strategi i LO. Samtidig har han både vært statssekretær, politisk rådgiver og møtt som vararepresentant på Stortinget for Arbeiderpartiet.

Nå har han fått sitt fjerde bokprosjekt ferdig fra trykkeriet, hos forlaget Res Publica. I «Arven etter Erna» forsøker han – fra sitt ståsted – å beskrive hvordan Norge er blitt forandret etter nesten åtte år med en høyreregjering.

Konklusjonen mener han er at vi har fått et samfunn med økende ulikhet og mer privatisering. Kutt og reformer har påvirket livet til eldre, uføre og arbeidsledige. Og de rikeste har fått skattekutt.

– En villet utvikling

Statsminister Erna Solberg har selv uttalt at man vil merke forskjellene mellom en borgerlig og rødgrønn regjering betydelig i løpet av en fireårs periode.

– Nå har vi snart hatt to perioder med endring. Det er på tide å gjøre opp en status på hva som har skjedd, sier Wegard Harsvik til FriFagbevegelse.

– Det tas tusenvis av beslutninger i løpet av en valgperiode. Noe av beslutningene blir det stor debatt om. Men mange saker blir raskt glemt fordi det stadig dukker opp nye saker. Jeg har prøvd å se på summen av de små skrittene som har vært tatt, alle de mange kuttene i statsbudsjettene. Og jeg har sett på summen av alle skattekuttene, forteller han.

– Og ikke minst sett på hvordan det har påvirket samfunnet at Høyre har ønsket ytterpartiet Frp velkommen inn i regjering og gitt dem avgjørende innflytelse på sentrale samfunnsområder, sier Wegard Harsvik.

Han skriver også mye om hvor viktig fagbevegelsen er for å sikre samfunn med små forskjeller, og gi vanlige arbeidsfolk styring over egen hverdag, og byggingen av velferdsstaten.

For åtte år siden sa Høyres André Oktay Dahl at Norge ville vært et tryggere land 22. juli dersom Erna Solberg hadde vært statsminister. Wegard Harsvik måtte sette punktum for boken før Koronakommisjonen kom med sin innstilling. Han har likevel med et langt kapittel om beredskapen i boka.

– Nå har vi på en måte fått en fasit. Vi har vært rammet av en veldig varslet krise. Regjeringen var ikke godt nok forberedt. Og det er ikke bare snakk om skjønnhetsfeil, sier forfatteren.

Mye lest: Lageransatte Kamilla får 25 kroner mer i timen: – Utrolig godt jobbet av fagforeninga

Viser kuttlister

I boka viser han til en kuttliste med en samlet kostnad på 43 milliarder kroner for dem som er rammet. Bare i 2020 ble høyrepartiene enige om kutt tilsvarende 5,7 milliarder kroner.

– Det er enormt mye penger. Pengene er brukt til å senke skattene for dem som har mest fra før. For denne summen kunne man ha ansatt tusenvis av nye lærere i skolen, helsefagarbeidere i eldreomsorgen eller gjort alle ferjer i Distrikts-Norge gratis, hevder han i boka.

Listen som LOs samfunnspolitiske avdeling har satt opp er lang. Hver for seg er ikke kuttene enorme, men samlet blir det verre for mange. Her er noen av kuttene: Skattlegging av overgangsstønad for enslige forsørgere, innstramming av skatteregler for lange pendlerreiser. fjerning av feriepenger på dagpenger er fjernet som fast ordning. Gjeninnført midlertidig i to år nå, innstramming i behovsprøvd barnetillegg for uføre, fjerning av skattefri sluttvederlag, innføring av egenandel for fysioterapi for kronisk syke, kutt for barn med dårlig syn og skjeve tenner, kutt i AAP og økte avgifter er noen av punktene han viser til.

– Med Frp i finansdepartementet ble avgiftene økt med 6,6 milliarder kroner. Avgifter på handleposer, drivstoff, klimagassutslipp, sjokolade, alkoholfrie drikkevarer, strøm og flypassasjerer.

– Jeg har forsøkt å få fram de lange linjene bak de små kuttene. Akkurat som venstresiden gjør det, representerer også Høyre interesser i samfunnet. Det preger politikken. De leverer store skattekutt til de som har mest fra før fordi Høyre er et parti for disse interessene. Det har de alltid vært, mener Harsvik.

– Det har vært viktig for meg å få fram at forskjellene som skyldes at man flytter makt og penger til de som har mest er en villet politikk og villet utvikling, poengterer han.

Mye delt: Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Erna en merkevare

Forfatteren poengterer også i boka hvilken personlig nyttig Erna Solberg er blitt for Høyre. Han kaller henne en merkevare.

– Hun er utvilsomt hardtarbeidende og dyktig. Men det var hun også før gjennombruddet, mener Harsvik.

Merkevarebyggingen startet foran valget i 2013, sa Høyre vant valget og fikk statsministeren.

Partiet satte inn et team for å gjøre Erna til en stjerne. Blant annet med innleid stylist inspirert av jernkvinnen Margaret Thatcher. Også Angela Merkel er et forbilde for statsministeren.

– Erna ble statsminister og resultatet etter åtte år i regjering og snart 17 år som partileder er imponerende. Solberg presterer bedre enn partiet. Der Høyre får støtte fra en drøy fjerdedel av velgeren har Solberg – på det meste – vært ønsket av mer enn halvparten av landets velgere. Erna gir rett og slett folk mer lyst til å stemme på høyresiden, mener Wegard Harsvik.

Av den grunn blir hun også profilert som en stjerne av partiet i valgkampen.

Slik blir også årets valgkamp, tror Harsvik.

– Vi får nok en «Erna er stjerna-kampanje». Høyresiden vil gjerne snakke person, fordi venstresidens løsninger har bredest støtte. Men er det hva vi trenger i dagens korona-verden, spør Wegard Harsvik i boka, som snart er å finne i en bokhandel nær deg.

Fått med deg denne? Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

– Gamle fordommer

Slik svarer Høyres stortingsrepresentant Stefan Heggelund på innholdet i bokutgivelsen:

– Like forutsigbart som at det er valg hvert fjerde år kommer denne spinndoktoren fra Youngstorget med sine skremmebilder. I 2013 skrev han om alt som ville gå galt hvis Høyre får makt, det samme gjorde han i 2017 og det samme gjør han i år. Norge er heldigvis et av de samfunnene i verden med minst forskjeller. Det var sant i 2013, og det er sant etter åtte år med borgerlig regjering, skriver Heggelund i en mail.

Han mener nesten hele denne kritikken faller på sin egen urimelighet og tegner et bilde av det Høyre han skulle ønske var hans politiske motstander, og ikke av det Høyre Erna Solberg leder.

– Dette er gamle fordommer fra venstresidens studiesirkler på 70-tallet, hevder han.

– Kanskje skulle Harsvik heller brukt tiden sin på å finne ut hvorfor bare en tredjedel av LOs egne medlemmer sier de vil stemme på hans kjære Arbeiderparti. Og hvorfor Høyre gjør det så godt på meningsmålingene. Jeg tror det er en god indikasjon på at velgerne ikke kjenner seg igjen i at Høyre er det forferdelige partiet han forsøker å tegne et bilde av. Sannheten er at en vanlig familie har fått 14.000 kroner mer å rutte med i året med vår skattepolitikk. Samtidig har media avslørt at Arbeiderpartiet må forklare sine tillitsvalgte hvem som er «vanlige folk». Det sier vel alt man trenger å vite om stoda i Ap, skriver han.

– Å si at politiske motstandere bevisst jobber for økte forskjeller er bare en bønn om ikke å bli tatt seriøst. Hans bønn er innvilget, svarer Stefan Heggelund.

20.04.2021
21:00
21.04.2021 10:45



Mest lest

Debatt

Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)

Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)

AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar

Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.

Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.

Jogvan H. Gardar/privat

Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.

KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.

Erlend Tro Klette

Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb

Martin Guttormsen Slørdal

Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes

«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

Håvard Sæbø

AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Erlend Angelo

Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.

Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.

Helge Rønning Birkelund

LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien

OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.

OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.

Colourbox.com

Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte

Erlend Angelo

Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten

Debatt

Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.

Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.

Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no

Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Tom Vestreng, Dagsavisen

Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem

Kronikk

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Eirik Dahl Viggen/Privat

Nav svikter barn i fattige familier

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.

Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte

Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget. 

Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget. 

Arkivfoto: Leif Martin Kirknes

Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

Jan-Erik Østlie

Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut


Flere saker