JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

Etter åtte år som statsminister etterlater Erna Solberg seg en kuttliste på 43 milliarder kroner, samtidig som Høyres velgjørere har fått millioner i skattelette, mener Wegard Harsvik. Gamle fordommer, svarer Høyre.


20.04.2021
21:00
21.04.2021 10:45

helge@lomedia.no

Wegard Harsvik er leder for samfunnskontakt og strategi i LO. Samtidig har han både vært statssekretær, politisk rådgiver og møtt som vararepresentant på Stortinget for Arbeiderpartiet.

Nå har han fått sitt fjerde bokprosjekt ferdig fra trykkeriet, hos forlaget Res Publica. I «Arven etter Erna» forsøker han – fra sitt ståsted – å beskrive hvordan Norge er blitt forandret etter nesten åtte år med en høyreregjering.

Konklusjonen mener han er at vi har fått et samfunn med økende ulikhet og mer privatisering. Kutt og reformer har påvirket livet til eldre, uføre og arbeidsledige. Og de rikeste har fått skattekutt.

– En villet utvikling

Statsminister Erna Solberg har selv uttalt at man vil merke forskjellene mellom en borgerlig og rødgrønn regjering betydelig i løpet av en fireårs periode.

– Nå har vi snart hatt to perioder med endring. Det er på tide å gjøre opp en status på hva som har skjedd, sier Wegard Harsvik til FriFagbevegelse.

– Det tas tusenvis av beslutninger i løpet av en valgperiode. Noe av beslutningene blir det stor debatt om. Men mange saker blir raskt glemt fordi det stadig dukker opp nye saker. Jeg har prøvd å se på summen av de små skrittene som har vært tatt, alle de mange kuttene i statsbudsjettene. Og jeg har sett på summen av alle skattekuttene, forteller han.

– Og ikke minst sett på hvordan det har påvirket samfunnet at Høyre har ønsket ytterpartiet Frp velkommen inn i regjering og gitt dem avgjørende innflytelse på sentrale samfunnsområder, sier Wegard Harsvik.

Han skriver også mye om hvor viktig fagbevegelsen er for å sikre samfunn med små forskjeller, og gi vanlige arbeidsfolk styring over egen hverdag, og byggingen av velferdsstaten.

For åtte år siden sa Høyres André Oktay Dahl at Norge ville vært et tryggere land 22. juli dersom Erna Solberg hadde vært statsminister. Wegard Harsvik måtte sette punktum for boken før Koronakommisjonen kom med sin innstilling. Han har likevel med et langt kapittel om beredskapen i boka.

– Nå har vi på en måte fått en fasit. Vi har vært rammet av en veldig varslet krise. Regjeringen var ikke godt nok forberedt. Og det er ikke bare snakk om skjønnhetsfeil, sier forfatteren.

Mye lest: Lageransatte Kamilla får 25 kroner mer i timen: – Utrolig godt jobbet av fagforeninga

Viser kuttlister

I boka viser han til en kuttliste med en samlet kostnad på 43 milliarder kroner for dem som er rammet. Bare i 2020 ble høyrepartiene enige om kutt tilsvarende 5,7 milliarder kroner.

– Det er enormt mye penger. Pengene er brukt til å senke skattene for dem som har mest fra før. For denne summen kunne man ha ansatt tusenvis av nye lærere i skolen, helsefagarbeidere i eldreomsorgen eller gjort alle ferjer i Distrikts-Norge gratis, hevder han i boka.

Listen som LOs samfunnspolitiske avdeling har satt opp er lang. Hver for seg er ikke kuttene enorme, men samlet blir det verre for mange. Her er noen av kuttene: Skattlegging av overgangsstønad for enslige forsørgere, innstramming av skatteregler for lange pendlerreiser. fjerning av feriepenger på dagpenger er fjernet som fast ordning. Gjeninnført midlertidig i to år nå, innstramming i behovsprøvd barnetillegg for uføre, fjerning av skattefri sluttvederlag, innføring av egenandel for fysioterapi for kronisk syke, kutt for barn med dårlig syn og skjeve tenner, kutt i AAP og økte avgifter er noen av punktene han viser til.

– Med Frp i finansdepartementet ble avgiftene økt med 6,6 milliarder kroner. Avgifter på handleposer, drivstoff, klimagassutslipp, sjokolade, alkoholfrie drikkevarer, strøm og flypassasjerer.

– Jeg har forsøkt å få fram de lange linjene bak de små kuttene. Akkurat som venstresiden gjør det, representerer også Høyre interesser i samfunnet. Det preger politikken. De leverer store skattekutt til de som har mest fra før fordi Høyre er et parti for disse interessene. Det har de alltid vært, mener Harsvik.

– Det har vært viktig for meg å få fram at forskjellene som skyldes at man flytter makt og penger til de som har mest er en villet politikk og villet utvikling, poengterer han.

Mye delt: Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Erna en merkevare

Forfatteren poengterer også i boka hvilken personlig nyttig Erna Solberg er blitt for Høyre. Han kaller henne en merkevare.

– Hun er utvilsomt hardtarbeidende og dyktig. Men det var hun også før gjennombruddet, mener Harsvik.

Merkevarebyggingen startet foran valget i 2013, sa Høyre vant valget og fikk statsministeren.

Partiet satte inn et team for å gjøre Erna til en stjerne. Blant annet med innleid stylist inspirert av jernkvinnen Margaret Thatcher. Også Angela Merkel er et forbilde for statsministeren.

– Erna ble statsminister og resultatet etter åtte år i regjering og snart 17 år som partileder er imponerende. Solberg presterer bedre enn partiet. Der Høyre får støtte fra en drøy fjerdedel av velgeren har Solberg – på det meste – vært ønsket av mer enn halvparten av landets velgere. Erna gir rett og slett folk mer lyst til å stemme på høyresiden, mener Wegard Harsvik.

Av den grunn blir hun også profilert som en stjerne av partiet i valgkampen.

Slik blir også årets valgkamp, tror Harsvik.

– Vi får nok en «Erna er stjerna-kampanje». Høyresiden vil gjerne snakke person, fordi venstresidens løsninger har bredest støtte. Men er det hva vi trenger i dagens korona-verden, spør Wegard Harsvik i boka, som snart er å finne i en bokhandel nær deg.

Fått med deg denne? Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

– Gamle fordommer

Slik svarer Høyres stortingsrepresentant Stefan Heggelund på innholdet i bokutgivelsen:

– Like forutsigbart som at det er valg hvert fjerde år kommer denne spinndoktoren fra Youngstorget med sine skremmebilder. I 2013 skrev han om alt som ville gå galt hvis Høyre får makt, det samme gjorde han i 2017 og det samme gjør han i år. Norge er heldigvis et av de samfunnene i verden med minst forskjeller. Det var sant i 2013, og det er sant etter åtte år med borgerlig regjering, skriver Heggelund i en mail.

Han mener nesten hele denne kritikken faller på sin egen urimelighet og tegner et bilde av det Høyre han skulle ønske var hans politiske motstander, og ikke av det Høyre Erna Solberg leder.

– Dette er gamle fordommer fra venstresidens studiesirkler på 70-tallet, hevder han.

– Kanskje skulle Harsvik heller brukt tiden sin på å finne ut hvorfor bare en tredjedel av LOs egne medlemmer sier de vil stemme på hans kjære Arbeiderparti. Og hvorfor Høyre gjør det så godt på meningsmålingene. Jeg tror det er en god indikasjon på at velgerne ikke kjenner seg igjen i at Høyre er det forferdelige partiet han forsøker å tegne et bilde av. Sannheten er at en vanlig familie har fått 14.000 kroner mer å rutte med i året med vår skattepolitikk. Samtidig har media avslørt at Arbeiderpartiet må forklare sine tillitsvalgte hvem som er «vanlige folk». Det sier vel alt man trenger å vite om stoda i Ap, skriver han.

– Å si at politiske motstandere bevisst jobber for økte forskjeller er bare en bønn om ikke å bli tatt seriøst. Hans bønn er innvilget, svarer Stefan Heggelund.

20.04.2021
21:00
21.04.2021 10:45



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

LØNN: NTL-tillitsvalgt Ingvild Vaggen Malvik opplever at statsansatte søker på jobber som de egentlig ikke har tenkt å ta, for å bruke jobbtilbudet til å jekke opp egen lønn.

Brian Cliff Olguin

NTL-tillitsvalgt: Statsansatte søker andre jobber for å jekke opp lønna

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Kvinner i alderen fra 25 år til 30 år tjener i gjennomsnitt 96 prosent av sine mannlige kolleger. Men kvinnelige arbeidstakere over 60 år må nøye seg med 86 prosent.

Colourbox

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er størst i disse aldersgruppene

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Bensinstasjonansatte Mikael Hedman tjener dårligere enn de som jobber i butikk. Det han og kollegaene er urettferdig.

Brian Cliff Olguin

Ansatte på bensinstasjon tjener dårligere enn i butikk: – Urettferdig

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Forhandlingsleder Knut Sunde (t.v.) i Norsk Industri vil ha muligheten til å gi individuell lønn til enkelte arbeidere.

Håvard Sæbø

Industrien vil gi noen arbeidere høyere lønn uten begrunnelse

Debatt

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Myten som nå skapes er at 30.000 kroner er en god tilleggspensjon for sliterne, skriver Jorge Alex Dahl.

Håvard Sæbø

Sliterordningen er en bløff


Flere saker