JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav

Flere unge mottar Nav-støtte: – Brenna og Støre må ta ansvar

Ved utgangen av 2023 mottok totalt 148.000 personer arbeidsavklaringspenger (AAP).
Andelen unge mottakere av AAP eller uføretrygd er økende.

Andelen unge mottakere av AAP eller uføretrygd er økende.

Hanna Skotheim

Tall fra SSB viser at antallet har steget årlig siden 2019, fra 114.100.

I denne perioden (2018 – 2023) har det også vært en økning av mottakere av AAP og uføretrygd mellom 18 og 24 år på 14 prosent.

Ved utgangen av 2023 var tallet 22.157 personer.

En stor andel av dem som mottar arbeidsavklaringspenger i alderen 18 til 20 år har ikke fullført videregående skole og de kommer oftere fra husholdninger med lav inntekt, skriver SSB.

Aktuelt: Uføre sier opp jobbene sine i skuffelse

Ap er bekymret

– Det er bekymringsfullt at så mange unge står utenfor arbeid og utdanning, og at andelen unge som får arbeidsavklaringspenger og uføretrygd, øker, sier arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).

Hun sier at regjeringen har lagt fram tiltak og midler for å flere unge i arbeid og færre på trygd.

– I statsbudsjettet foreslår vi å bevilge 690 millioner kroner til tiltak for å få flere i jobb og færre på trygd. Det innebærer blant annet 30 millioner til å etablere et forsøk med arbeidsrettet ungdomsprogram med rett til en inntektssikring, hvor nedsatt helsetilstand ikke er et inngangsvilkår.

Innsikt: Nødhjelp fra Nav: Slik vurderes det

– Brenna og Støre må ta ansvar

Høyres arbeidspolitiske talsperson Henrik Asheim sier Brenna og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må ta ansvar for utviklingen.

– Støre-regjeringen har nå varslet at det ikke skal komme noen betydningsfulle nye tiltak i resten av denne stortingsperioden. Neste høst kommer vi altså til å ha lagt bak oss fire tapte år i kampen for å snu denne utviklingen. Høyre mener hele ytelsessystemet er overmodent for en større overhaling, sier Asheim.

Tips: Slik bør du spare til pensjon i 30-årene

Warning
Annonse
Annonse