JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flyr kutter ruter

Flyr må permittere: – Vi tenker på våre kolleger som mottar varsler, sier tillitsvalgt

Selskapet må kutte kostnader og flyvninger. At informasjonen var børssensitiv gjorde det vanskelig å informere de ansatte.
NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

NEDBEMANNING: – Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Bendik Hansen, styreleder i Flyr kabinforening.

Gulled Jibril

herman@lomedia.no

alexander.vestrum@ntb.no

Flyr kutter kraftig ned i innenriksruter for å spare rundt 400 millioner kroner i det de beskriver som en krevende vintersesong.

De varsler også permitteringer.

– Vi står overfor en utfordrende vinter der folk flest har mye mindre å rutte med, som følge av rekordmange rentehevinger, generell høy prisvekst og svært høye strømpriser. Det treffer oss som bransje og selskap hardt fordi enda færre ønsker å reise, sier administrerende direktør Tonje Wikstrøm Frislid i Flyr.

I en pressemelding skriver de at de vil beholde rutene til en rekke populære europeiske reisemål, men at kun et begrenset antall innenlandsruter i Norge opprettholdes.

Selskapet vil gradvis øke tilbudet igjen utover våren og sommeren neste år.

Kabinansatt: Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år

– Det er trist

Bendik Hansen er styreleder i Flyr kabinforening, som er medlem av Kabinansattes forbund i LO.

Han understreker også at de har vært forberedt på en tøff vinter for den norske økonomien.

– Vi trodde det også kom til å bli konsekvenser for bransjen vi er i, som er ganske utsatt. Det så vi også under pandemien.

– Når denne nyheten kom tenkte vi ikke minst på våre kolleger som mottar permitteringsvarsler nå. Det er trist og skulle gjerne ikke vært sånn.

Flyr lova forutsigbarhet til de ansatte i sammenheng med tariffavtalene som blei forhandla fram med både pilotene og de kabinansatte i 2021.

– Forutsigbart har det ikke vært for noen, men jeg har ikke inntrykk av at Flyr har visst om dette lenge. Vi er en utsatt bransje, der konkurrentene også sliter, sier Hansen.

Kommentar: «Hilde flyr turister til Syden – men tar seg ikke råd til sydentur sjøl»

Børssensitiv informasjon

Men selv i en lite forutsigbar situasjon skryter Hansen av forholdet til ledelsen i Flyr.

– Vi har et ganske unikt samarbeid som fungerer ekstremt godt – også i situasjonen vi er i nå. Vi har blitt inkludert, og sett på alle mulige løsninger for å gjøre dette mest mulig skånsomt for de ansatte.

Han sier at fagforeninga har visst om kutta en stund. Han mener informasjonsflyten mellom ledelsen og ansatte har blitt ivaretatt.

– Dessverre for de ansatte var dette børssensitiv informasjon. Det er en veldig vanskelig prosess å informere ansatte om den type informasjon. De ansatte har fått oppfølgning etter børsmeldinga blei sendt.

– Dere oppfatter at Flyr vil gjøre dette så enkelt som mulig for de ansatte?

– Ja. Nå ser vi på frivillige ordninger. For eksempel der de ansatte kan ta frivillig permisjon. Vi jobber for ordninger som sikrer flere jobb og færre permitteringer.

Hansen opplyser at de foreløpig ikke har noen tall på hvor mange som kommer til å bli permitterte.

Debatt: «Matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre»

Passasjerer får pengene tilbake

Passasjerer som har bestilt billetter til ruter som ikke vil betjenes i vinter, vil bli kontaktet direkte av flyselskapet.

– Vi skjønner at dette er frustrerende for de gjestene som nå får reisen sin endret, men alle som blir berørt vil bli kontaktet direkte, få hjelp til å enten endre sin reise eller få pengene tilbake, sier Wikstrøm Frislid.

Gjennom vinteren vil fly ha en bemanning tilsvarende 5–6 fly, og selskapet kutter ruter som ikke defineres som lønnsomme nok.

I vinter vil de fly til destinasjoner som blant annet Paris, Barcelona, Roma, Nice og Berlin. Her hjemme vil de fly fra Oslo til Bergen og Trondheim. I julen vil innenlandstilbudet utvides med Oslo-Bodø, Oslo-Evenes og Oslo-Tromsø.

– Dersom selskapet opplever at etterspørselen kommer tilbake tidligere enn antatt, vil man raskt kunne snu seg rundt og sette opp flere ruter. Det betyr blant annet at medarbeidere vil kunne bli kalt tilbake på jobb på kort varsel, heter det i pressemeldingen.

Annonse
Annonse