JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre»

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, skriver Henrik Drivenes.

André Kjernsli

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Vårt samfunn er bygget på prinsippet om rettferdig fordeling der vi skaper og deler.

Den politiske situasjonen vi nå står i krever at vi, mer enn noen gang tidligere, lykkes med fordelingspolitikken.

Det betyr at de som i en årrekke har tjent seg søkkrike på foredling av fellesskapets naturressurser nå må bidra mer enn det de har gjort tidligere. 

Vi står i en ekstrem situasjon med krig i Europa. Prisene øker, rentene går opp og det er ikke lenger økonomisk forsvarlig å tappe oljefondet for å få statsbudsjettet til å gå opp. LO har vært krystallklare på at arbeidstakere og velferdsstaten må skjermes.

I en så alvorlig tid, er det av avgjørende betydning at vi lykkes med å bevare den norske modellen.  

Arbeiderpartiet og Senterpartiet sine forslag om å innføre grunnrenteskatt på havbruk, med et høyt vektfradrag, er sunn økonomisk politikk. I krisetider er det et viktig sosialdemokratisk prinsipp at de med de sterkeste skuldrene, også er de som bærer den tyngste bør. 

Flere laksebaroner har de siste dagene spådd hele næringens død, dersom regjeringens skatteforslag skulle bli en realitet. Disse påstandene har ingen rot i virkeligheten.

I Norge har vi lange tradisjoner for at selskaper som tar fra våre felles naturressurser, også gir noe tilbake. Den norske petroleumsnæringen har blomstret selv med en petroleumsskatt på 78 prosent.

Laksebaronene er ikke redd for næringens fremtid, men for fremtiden til sine egne lommebøker, nå som de blir nødt til å dele litt mer av sin vanvittige rikdom med fellesskapet. 

I tillegg til grunnrentebeskatning på havbruk har regjeringen foreslått å øke grunnrenteskatten for vannkraften, samt å innføre den på vindkraft. Inntektene fra regjeringens skatteforslag er anslått til å ligge på 33 milliarder kroner.

Disse ekstra inntektene er helt avgjørende for å trygge velferdsstaten og å ruste den bedre for fremtiden.

Vi lever nå i en tid der matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre. Den enorme verdiskapningen som samfunnet sammen klarer å skape, skal regjeringen nå omfordele mer rettferdig.

En mer rettferdig fordeling skaper et mer rettferdig samfunn. 

Kronikk: «Det er ikke rikfolk som betaler mest skatt i Norge»

Warning
Annonse
Annonse