JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon

Gir Fellesforbundet kritikk for å ha kortslutta ny AFP: – Mest opptatt av sitt eget, og ikke hele laget

Fagforbundets Anne Green Nilsen kom med skarp kritikk mot Fellesforbundet på LOs representantskapsmøte denne uka.
AU-medlem i Fagforbundet, Anne Green Nilsen, kritiserte Fellesforbundets håndtering av AFP-spørsmålet da hun tikk ordet på møtet i LOs representantskap.

AU-medlem i Fagforbundet, Anne Green Nilsen, kritiserte Fellesforbundets håndtering av AFP-spørsmålet da hun tikk ordet på møtet i LOs representantskap.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

– Jeg er skuffa over Fellesforbundets landsmøte som er mest opptatt av sitt eget lag, og ikke hele laget, sa AU-medlem i Fagforbundet, Anne Green Nilsen.

Bakgrunnen for kritikken er at Fellesforbundets landsmøte, med sitt «nei» stanset prosessen som skulle føre fram til ny avtalefestet pensjon (AFP).

Fagforbundet inn i privat AFP

Det var enighet i LO om at AFP skulle være et tema ved årets oppgjør og at oppgjøret skulle være et samordnet oppgjør der hele LO skulle forhandle sammen. Men landsmøtet i Fellesforbundet ville ikke gå med på dette. De skrotet forslaget som lå på bordet og avviste at årets oppgjør skulle være samordnet.

Og det var slik det ble.

Det som gjør at Fagforbundet nå kaster seg inn i diskusjonen, er at fra og med 1. januar 2025 vil de første kommunalt ansatte få en AFP-ordning etter modell av dagens ordning i privat sektor.

Det er enighet om at denne ordningen inneholder mange hull. Etter planen skulle disse hullene tettes i år.

Kvinner taper

– Endringer må gjøres i fellesskap, var Green Nilsens budskap.

– Jeg er skuffa over Fellesforbundet, for det gjør at vi mister farta i å reformere AFP, sier Green Nilsen til FriFagbevegelse.

Fagforbundet har flest kvinnelige medlemmer og hun mener at det først og fremst er kvinnene som taper på at ikke hullene i AFP-ordningen blir tettet nå.

Aktuelt: Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret

72 år og åtte måneder

Også Naemy Trandum Aasen fra Arbeidsmandsforbundet var skuffet over at AFP-prosessen har stoppet opp.

Naemy Trandum Aasen fra Arbeidsmandsforbundet

Naemy Trandum Aasen fra Arbeidsmandsforbundet

Leif Martin Kirknes

Aasen er renholder født i 1992 og regner med at hun må jobbe til hun er 72 år og åtte måneder før hun kan gå av med pensjon.

– AFP var ment til å være til sliterne, men nå virker det mer som det er blitt en gode til de som allerede har det ganske bra. Og selv om jeg helt klart er noe som må betegnes som i et sliteryrke, er langt fra sikker til å være kvalifisert rett og slett fordi statistikken viser at helsen min vil nok ikke tåle å kunne gå av med AFP, sa Aasen.

Nye regler: 50.000 uføre taper tusenvis i året

Trøndersk forsvar

Men det var én i salen som tok Fellesforbundets landsmøte i forsvar. Det var Lars Olav Iversen fra Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Han mente sa at heldigvis klarte Fellesforbundet å stoppe reformert AFP.

Da diskusjonen skulle oppsummeres overlot LO-lederen oppsummeringen av AFP til sin nestleder Steinar Krogstad.

Omkampene

Han sa at AFP ikke ble sånn som en hadde trodd.

– LO-kongressen fattet et enstemmig vedtak, etter det startet omkampene, sa Krogstad.

Han sa videre at det kommer til å ha en ny diskusjon fram til LO-kongressen neste år.

Ambisjonene er å prøve å jobbe med de ulike interessene som en hadde hørt under representantskapet, slik at det blir mulig å samles om et vedtak som også står seg etter at LO-kongressen.

Hadde vært skuffet

– Hva synes du om at folk er skuffet over Fellesforbundet?

– Jeg skjønner det. Det hadde jeg også vært hvis jeg hadde vært i et forbund med et annet syn, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til FriFagbevegelse etter at møtet i LOs representantskap var ferdig.

Han hørte hva LOs nestleder sa og er klar for ny AFP-debatt på LO-kongressen mai 2025.

Nå er det første utkastet til handlingsprogram sendt ut, og det skal gå en omfattende runde i foreninger og forbund før det munner ut i et nytt AFP-vedtak neste år.

Les også: Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

Annonse
Annonse