JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halve Norge har tatt grep mot sosial dumping. Det kan vi takke to lokalpolitikere for, mener SV-erne i Skien

– Historien til Skiensmodellen bør inspirere til lokalt politisk engasjement, mener SVs Ådne Naper.
BRENNER: SVs Ådne Naper og Åse Gro Bakke har et stort og hjertelig engasjement for Skien.

BRENNER: SVs Ådne Naper og Åse Gro Bakke har et stort og hjertelig engasjement for Skien.

Svein-Yngve Madssen

28.08.2019
10:04
30.08.2019 09:32

sym@lomedia.no

Nærmere 170 kommuner har innført strengere krav enn de nasjonalt pålagte i sine innkjøpskontrakter. Oslo kommune har landets strengeste regelverk, men Skien var først ute.

Det er feriestille i det vakre rådhuset i Skien. SV-leder Åse Gro Bakke har låst opp døra til partikontoret for en prat om et lokalt politisk vedtak som har fått nasjonale konsekvenser. Det var her den første handlingsplanen mot sosial dumping ble utarbeidet.

ph

– Kombinasjonen av troverdighet, en utålmodig fagbevegelse og gode allianser – da går det fort fra lokalt til nasjonalt nivå, påpeker Ådne Naper, som er gruppeleder for SV i Telemark og førstekandidat til det nye fylket Vestfold og Telemark.

Åse Gro Bakke, Skien SVs 1. kandidat, frontet betydningen av Skiensmodellen også ved forrige lokalvalg. I likhet med Naper, kjenner hun godt til forhistorien. Det er to personer de mener bør æres for Skiensmodellen: Fellesforbundets Arne Hagen og SVs Heidi Hamadi.

Hør historien om Skiensmodellen i podkasten Rørsla:

Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster.

Det begynte med bygging av Skiens fritidspark som er et kommunalt foretak. Det flotte idretts- og fritidsanlegget har over hundre ansatte og består av 20.000 kvadratmeter med innendørs bygg og et uteareal på over 30 000 kvadratmeter. Men byggingen var turbulent med brudd på både lønns- og arbeidsforhold. I Fellesforbundet vokste frustrasjonen og leder for Fellesforbundets avdeling 8, Arne Hagen, banket på alle relevante dører for å få forståelse for at det måtte gjøres noe med de uverdige forholdene.

– Jeg husker at vi hadde stadige besøk av Hagen her på SV-kontoret, forteller Bakke.

Saken fortsetter under bildet.

VETERANEN: Åse Gro Bakke er SVs førstekandidat til bystyret i Skien.

VETERANEN: Åse Gro Bakke er SVs førstekandidat til bystyret i Skien.

Svein-Yngve Madssen

Og én av dem som lyttet var Heidi Hamadi. Hun fulgte opp med en rekke interpellasjoner i Skien bystyre. Og i september 2014 vedtok bystyret en 14-punktsplan mot sosial dumping i byggebransjen. Skiensmodellen var en realitet.

Neste skritt var å utvikle en modell for hele fylket. Det ble nedsatt en komité hvor Arne Hagen fra Fellesforbundet deltok sammen med representanter fra blant andre NHO og Arbeidstilsynet. Telemarks-modellen gikk et skritt videre med krav om at innleide skal være fast ansatt mellom oppdrag i utleiebedriften og at bemanningsforetak ble betraktet som ledd i kontraktskjeden.

– Et direkte resultat av de nye kravene er at useriøse har blitt kastet ut av offentlige prosjekter. Bedrifter som ikke har tradisjon for å ha lærlinger, har begynt med lærlinger for å kunne ha oppdrag fra kommunen, sa Hagen til Magasinet etter vedtaket i fylkestinget.

Den første store testen var bygging av den nye videregående skolen i Skien. Det begynte ikke så godt, med lovbrudd allerede under rivingen og det ble stopp på dagen, minnes Naper. Da arbeidet startet opp igjen dokumenterte tilsyn og rapportering at det gikk bedre.

– Varslingen og at det umiddelbart ble ordnet opp, viste jo også at modellen fungerte fra første dag, påpeker Naper. Et annet gledelig resultat var bruken av lærlinger.

ph

– Jeg tror ikke det var én eneste lærling på plass under byggingen av fritidsparken. Nå hadde vi rundt 40 lærlinger i løpet av to-årsperioden og da skolen var ferdig havnet den 10 millioner kroner under budsjett, sier Naper.

Saken fortsetter under bildet.

FYLKESKANDIDAT: Ådne Naper er gruppeleder for SV i Telemark og førstekanidat til det nye fylket Vestfold og Telemark.

FYLKESKANDIDAT: Ådne Naper er gruppeleder for SV i Telemark og førstekanidat til det nye fylket Vestfold og Telemark.

Svein-Yngve Madssen

For de to SV-politikerne er det ikke avgjørende hvem som skal ha æren for Skiens-modellen som har spredd seg over hele landet.

– Dette er en viktig sak for hele samfunnet; det er ikke en partisak. Og det har bare vært positivt at vi har konkurrert med Arbeiderpartiet om eierskapet. Vi har pushet hverandre, sier Naper.

Han peker også på hvor viktig det er at modellene er i stadig utvikling i takt med utfordringene i arbeidslivet.

Samtidig understreker han hvor avgjørende det har vært å bygge allianser med blant andre NHO lokalt. Han mener også at modellen må kunne overføres til et statlig nivå. Og på SV-landsmøtet i mars 2015 frontet han sammen med Rolf Jørn Karlsen i Fellesforbundet, at partiet som det første, skulle gå inn for å gjennomføre Skiensmodellen nasjonalt.

Forslag fra SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø om at Telemarksmodellen skal følges for alle offentlige innkjøp, har derimot blitt nedstemt av det borgerlige flertallet på Stortinget.

Ådne Naper mener likevel at arbeidet med Skiensmodellen viser hvor viktig det lokale politiske arbeidet er.

– Vi kan ikke la EØS-avtalen sette rammene for hva som er mulig å få til lokalt, mener han.

Et annet prosjekt som kan ta tid for Skiens SV-politikere er kampen for gratis SFO i kommunen. Åse Gro Bakke arbeider målrettet for gradvis å få gjennomført en slik reform.

I Skien lever 14 prosent av barna i lavinntektsfamilier.

– En gratis skolefritidsordning vil være viktig for å utjevne forskjeller. Vi må forebygge, framfor å reparere i ettertid, sier hun engasjert.

ph

– Men det er litt som Skiensmodellen, det tar tid, sier Naper og roser Bakkes iherdige innsats for barn og unge i byen.

Og skal man lykkes med gratis SFO og rimeligere kulturskole og idrettstilbud, er det helt nødvendig å beholde de 150 millioner kronene som eiendomsskatten gir.

– Den skatten vil høyresiden fjerne, men de sier ingenting om hva som skal kuttes, påpeker Ådne Naper.

Valgkampen er i gang i Skien. I 2015 fikk SV 4 prosent og 2 av 55 representanter i bystyret. I år er ambisjonene større.

Dette er utstillingskommunene:

9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Vi har spurt de politiske partiene på Stortinget om å peke ut sine utstillingskommuner. I denne artikkelserien kan du lese om det som rører seg i partienes egne «skrytekommuner».
Senterpartiet: Gloppen
Frp: Os
Rødt: Kragerø
• Arbeiderpartiet: Bodø
SV: Skien
• KrF: Hå
• Venstre: Eid
• MDG: Oslo
• Høyre: Eidsberg
• By- og bygdeliste: Hamar

Skiensmodellen

• En modell mot svart arbeid og sosial dumping i byggebransjen.

• Innført av Skien kommune i 2014 i samarbeid med NHO og Fellesforbundet.

• Setter krav til leverandører til offentlige bygg- og anleggsprosjekter.

• Inneholder krav om: Fast ansatte, ett leverandørledd under hovedleverandør (maks to ledd i kjeden), majoriteten av de ansatte skal ha fagbrev, norsk som hovedspråk, bedriften og underleverandør skal være aktive og godkjente lærlingbedrifter, lønn skal utbetales til konto i norsk bank. Ansatte hos hovedentreprenør og underentreprenører skal ikke ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det den landsomfattende tariffavtalen sier.

Skien kommune

Telemarks fylkeshovedstad med 54 700 innbyggere.

Gammel industriby med Norges første jernverk etablert i 1539.

Skien kommune er Telemarks største arbeidsplass med rundt 3450 årsverk.

Ordfører er Hedda Foss Five, Ap

Ap, SV, KrF, Venstre, Sp og MDG har inngått en samarbeidsavtale.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.08.2019
10:04
30.08.2019 09:32