JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skien går foran mot sosial dumping

Skien kommune vil innføre 14 krav til byggherrer som skal ha kommunale oppdrag. NHO og Fellesforbundet utfordrer resten av kommunene i Telemark til å gjøre det samme.
NHO og Fellesforbundet går sammen om å prise Skiens tiltaksplan mot sosial dumping - og oppfordrer andre Telemark-kommuner til å kopiere den.

NHO og Fellesforbundet går sammen om å prise Skiens tiltaksplan mot sosial dumping - og oppfordrer andre Telemark-kommuner til å kopiere den.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

harald.henmo@lomedia.no

Sist høst ble det avslørt flere tilfeller av grov underbetaling av utenlandske arbeidere ved utbygging av skoler i Telemark. Arbeidstilsynet fant litauere som tjente 36 kroner timen ved Stathelle skole i Bamble. Fellesforbundet fant andre som tjente helt ned i 20 kroner på andre byggeplasser.

I januar arrangerte NHO og Fellesforbundet i Telemark, sammen med Entreprenørbedriftene - Bygg og Anlegg (EBA), KS og LO, en "dialogkonferanse" for å se om man kunne finne løsninger på problemene i byggebransjen.

Kommunen med

Temaet for konferansen var: "Hvem tar samfunnsansvar i byggebransjen?". Både Skien kommune og Telemark fylkeskommune var representert. Og begge har fulgt opp. Ved utlysningen av anbudet til å bygge den nye videregående skolen i Skien stiller fylkeskommunen krav om fagkompetanse, lærlingplasser og forpliktelser mot sosial dumping.

Og Hovedutvalget for teknisk sektor i Skien kommune har vedtatt 14 krav til byggherer som skal utføre oppdrag for kommunen. De skal blant annet ha egne ansatte, være aktive lærlingbedrifter og følge arbeidsmiljølov og tariffavtaler. Saken har foreløpig ikke vært oppe i bystyret.

Ikke bare pris

NHO Telemark og Fellesforbundet har sendt et brev til samtlige ordførere, gruppeledere for partiene, og boligbyggelag i Telemark, der de oppfordres til å følge Skien kommunes og Telemark fylkeskommunes eksempel.

– Det dette slår fast er at ikke prisen på anbudet som skal avgjøre alt, sier Arne Hagen, leder for Fellesforbundets avdeling 8, som har undertegnet brevet.

– Og de viktigste punktene er kravet om egne ansatte og at det skal være aktive lærlingbedrifter. Da vil useriøse bedrifter automatisk ikke nå opp.

Lov og tariff

Den andre underskriften på brevet tilhører Nikolai Boye, regiondirektør for NHO Telemark.

– ViI har et godt samarbeid med fagbevegelsen, og ble enige om å sende dette brevet sammen, sier han.

– De viktigste punktene for meg er at man skal følge arbeidsmiljølov og tariffavtaler, og være aktive lærlingbedrifter. Det er dessuten et punkt om å begrense lagene i kontraktskjeden. Det er viktig, sier Boye.

Veien videre

For de to brevskriverne er samarbeidet bare begynnelsen på det de håper skal bli en snuoperasjon for byggebransjen.

– Vi har jo ingen instruksjonsmyndighet, og nå må vi først se hvilke reaksjoner vi får på brevet. Men vi vil at det som er gjort i Skien skal ha eksemplets makt, sier Boye i NHO.

– Veien er ikke ferdigstøpt. Men dette er en veldig god begynnelse, sier Arne Hagen i Fellesforbundet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse