Skien går foran mot sosial dumping
Skien kommune vil innføre 14 krav til byggherrer som skal ha kommunale oppdrag. NHO og Fellesforbundet utfordrer resten av kommunene i Telemark til å gjøre det samme.
NHO og Fellesforbundet går sammen om å prise Skiens tiltaksplan mot sosial dumping - og oppfordrer andre Telemark-kommuner til å kopiere den.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
harald.henmo@lomedia.no
Sist høst ble det avslørt flere tilfeller av grov underbetaling av utenlandske arbeidere ved utbygging av skoler i Telemark. Arbeidstilsynet fant litauere som tjente 36 kroner timen ved Stathelle skole i Bamble. Fellesforbundet fant andre som tjente helt ned i 20 kroner på andre byggeplasser.
I januar arrangerte NHO og Fellesforbundet i Telemark, sammen med Entreprenørbedriftene - Bygg og Anlegg (EBA), KS og LO, en "dialogkonferanse" for å se om man kunne finne løsninger på problemene i byggebransjen.
Kommunen med
Temaet for konferansen var: "Hvem tar samfunnsansvar i byggebransjen?". Både Skien kommune og Telemark fylkeskommune var representert. Og begge har fulgt opp. Ved utlysningen av anbudet til å bygge den nye videregående skolen i Skien stiller fylkeskommunen krav om fagkompetanse, lærlingplasser og forpliktelser mot sosial dumping.
Og Hovedutvalget for teknisk sektor i Skien kommune har vedtatt 14 krav til byggherer som skal utføre oppdrag for kommunen. De skal blant annet ha egne ansatte, være aktive lærlingbedrifter og følge arbeidsmiljølov og tariffavtaler. Saken har foreløpig ikke vært oppe i bystyret.
Ikke bare pris
NHO Telemark og Fellesforbundet har sendt et brev til samtlige ordførere, gruppeledere for partiene, og boligbyggelag i Telemark, der de oppfordres til å følge Skien kommunes og Telemark fylkeskommunes eksempel.
– Det dette slår fast er at ikke prisen på anbudet som skal avgjøre alt, sier Arne Hagen, leder for Fellesforbundets avdeling 8, som har undertegnet brevet.
– Og de viktigste punktene er kravet om egne ansatte og at det skal være aktive lærlingbedrifter. Da vil useriøse bedrifter automatisk ikke nå opp.
Lov og tariff
Den andre underskriften på brevet tilhører Nikolai Boye, regiondirektør for NHO Telemark.
– ViI har et godt samarbeid med fagbevegelsen, og ble enige om å sende dette brevet sammen, sier han.
– De viktigste punktene for meg er at man skal følge arbeidsmiljølov og tariffavtaler, og være aktive lærlingbedrifter. Det er dessuten et punkt om å begrense lagene i kontraktskjeden. Det er viktig, sier Boye.
Veien videre
For de to brevskriverne er samarbeidet bare begynnelsen på det de håper skal bli en snuoperasjon for byggebransjen.
– Vi har jo ingen instruksjonsmyndighet, og nå må vi først se hvilke reaksjoner vi får på brevet. Men vi vil at det som er gjort i Skien skal ha eksemplets makt, sier Boye i NHO.
– Veien er ikke ferdigstøpt. Men dette er en veldig god begynnelse, sier Arne Hagen i Fellesforbundet.
Les også:
Malte skole for 20 kroner timen (22.11.2013)
Last ned:
Brevet NHO Telemark og Fellesforbundet Avd. 8 har sendt telemarkskommunene (pdf)
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.
Flere saker
Les også:
Malte skole for 20 kroner timen (22.11.2013)
Last ned:
Brevet NHO Telemark og Fellesforbundet Avd. 8 har sendt telemarkskommunene (pdf)