FARGERIK: Terje Søviknes er populær blant karpene i Tropehagen til Luranetunet Omsorgssenter. Nå håper han at også velgerne sier ja til at han får en sjette periode som ordfører.
Svein-Yngve Madssen
Tror på både konkurranse og trepartssamarbeid:
Terje Søviknes har satt overraskende spor som Frp-ordfører i Os
Tropehage og karpedam, solcelletak på kulturhuset og kommunalt drevet idrettsanlegg med badeland. Alt dette har Frps «skrytekommune» - Os - fått under Sørviknes' styre.
sym@lomedia.no
Terje Søviknes erkjenner at ikke alt han står for er typisk Frp-politikk.
– Jeg vil at kommunen skal ha en aktiv rolle i utviklingen av Os. Det er nok en litt annen tilnærming enn det som er vanlig i Fremskrittspartiet. Du kan jo si at det er sosialdemokraten som kommer fram i meg, sier han med et smil.
Et annet budskap som overrasker mange Frpere når han reiser landet rundt og holder foredrag, er betydningen av å involvere de ansatte og fagforeningene gjennom trepartssamarbeid. Femti år gamle Terje Søviknes har lært mye etter fem perioder som ordfører i den kommunen Fremskrittspartiet trekker fram som sitt utstillingsvindu.
– Han er Norges beste ordfører, mener nestlederkollega Sylvi Listhaug.
Nettopp det er blitt sagt om mange ordførere opp gjennom årene, men det er liten tvil om at oppslutningen om Søviknes og Fremskrittspartiet er solid.
Fornøyd med 35 prosent
For fire år siden fikk partiet 39,5 prosent av stemmene. I nabokommunen Fusa som fra nyttår går sammen med Os til nye Bjørnafjorden, oppnådde partiet bare 12,3 prosent. Klarer partiet samlet rundt 35 prosent ved valget i september, er Søviknes fornøyd.
I Fusa har Arbeiderpartiet ordføreren, Fremskrittspartiet varaordføreren og Senterpartiet er det største partiet. Valget blir spennende. Og Søviknes er motivert for fire nye år.
– Jeg er like sugen; nå lukter det sagmugg, vet du, forsikrer han.
Saken fortsetter under bildet.
ORDFØRER: Terje Søviknes håper på en sjette periode som ordfører, men nå for den nye kommunen Bjørnafjorden.
Svein-Yngve Madssen
Etter et par år som olje- og energiminister vendte han i august 2018 tilbake til barndomskommunen og oppgaven som ordfører.
– Ungene ville ha meg mer hjemme.
Terje Søviknes: – Det er greit å tjene penger her i landet. Det må også gjelde i velferden
Store ambisjoner
Det hele begynte i 1999. Tretti år gammel ble han valgt til ordfører for første gang og ambisjonene var store. I ettertid medgir han at det gikk litt fort i svingene. Han lå gjerne et hestehode foran de andre.
Etter hvert lærte han at det er lønnsomt å forankre og involvere de berørte hvis du ønsker gode resultater. For det manglet ikke på ambisjoner. Han hadde allerede lovet at Os skulle bli et utstillingsvindu for Fremskrittspartiet. Kommunen skulle omstilles og konkurranseutsettes. Underskudd skulle snus til overskudd, uten eiendomsskatt.
Han måtte slå litt retrett da fagbevegelsen kom på banen og minnet om at det var avtaleverk som skulle følges. Det ble organisert et skikkelig prosjekt som førte til rundt 50 færre årsverk i kommunen, men uten at noen ble oppsagt. Kommunen solgte seg også ut av kraftselskapet BKK og investerte salgssummen på finansmarkedet. I 2018 var avkastningen negativ med 4,2 millioner kroner. Kommunens brutto driftsresultat ble likevel på drøye 121 millioner kroner.
– Det var tøffe tak, men helt nødvendig for å komme dit vi er i dag med en solid økonomi, sier Søviknes.
Han mener det var riktig å selge seg ut av BKK og at du må se avkastningene over tid for å kunne vurdere om det var lønnsomt. Kraftselskapet vil dessuten kreve ny finansiering i årene som kommer, påpeker han.
Saken fortsetter under bildet.
KAMPKLAR: Samarbeid med private aktører og frivillige er viktig for ordfører Terje Søviknes. Idrettsparken på Os drives som kommunalt foretak.
Svein-Yngve Madssen
Sterk i troen på konkurransen
Han er også like sterk i troen på at konkurranse er nødvendig for å oppnå effektive og gode tjenester. Det første grepet han gjorde var å konkurranseutsette halve delen av omsorgssenteret Luranetunet. Det var Nordlandia som vant konkurransen og overtok driften av den ene etasjen på sykehjemmet.
Ved neste runde tapte Nordlandia for Aleris. Og i 2013 var det kommunen som gikk seirende ut av konkurransen. Fagforbundets Fagblad skrev da at «med Frp-ordfører Terje Søviknes i spissen, skulle Os kommune bli et utstillingsvindu for privat drift av kommunale tjenester. Nå er kommunen på vei til å bli et eksempel på at drift i egenregi ofte er både rimeligere og bedre».
Terje Søviknes understreker i dag at privatisering aldri har vært et politisk mål. Han er derimot sikker på at konkurranseutsettingen har ført til bedre tilbud og mer effektiv drift av sykehjemmet. Og han vil fortsette med å bruke konkurranse som et virkemiddel. Men kanskje ikke på Luranetunet.
– Her har vi nå tatt ut effekten som konkurranseutsetting gir, sier han til LO-Aktuelt.
Og han har forståelse for argumentene fra de tillitsvalgte om at stadig konkurranseutsetting skaper usikkerhet blant de ansatte.
– Ansatte må betale prisen
Anita Kyrkjeteig som leder Fagforbundet Bjørnafjorden, har jobbet på sykehjemmet for både Nordlandia, Aleris og nå Os kommune. Hun avviser ikke at konkurranse kan ha en effekt på driften.
– Det er derimot så trist at det er de ansatte som må betale prisen når de blir eldre gjennom dårligere pensjon, sier hun.
Saken fortsetter under bildet.
FAGFORBUNDET: Leder av Fagforbundet Bjørnafjorden, Anita Kyrkjeteig, ønsker mer kommunal drift og flere heltidsstillinger i kommunen.
Svein-Yngve Madssen
I likhet med ordføreren ser hun at det behov for flere omsorgsplasser i årene som kommer. Søviknes tror det vil være best å bygge et helt nytt omsorgssenter et annet sted.
– Og da vil det nok være naturlig å konkurranseutsette driften, sier han.
Men det er tanker som ikke er forankret.
– Dette er bare personlige synspunkter, understreker han.
Les mer om hvordan det er å være tillitsvalgt i Os kommune lenger nede i saken.
Tropebar på omsorgssenteret
Historien viser at ordføreren ofte får det som han vil. Noe den store tropehagen på 1300 kvadratmeter i kjernen av Luranetunet er et levende bevis på. Karperdam, bananpalmer og en egen tropebar er noe av det som gjør omsorgssenteret unikt. I taket henger også en gigantisk tv-skjerm hvor blant annet kulturarrangement fra Oseana kunst- og kultursenter blir overført. Slik har hagen blitt en fargerik møteplass for alle.
– Jeg hadde nok prioritert et kjøkken, sier Anita Kyrkjeteig om de rundt tjue millioner kronene som er brukt på Tropehagen.
Terje Søviknes er enig med Fagforbundets tillitsvalgt om behovet for et kjøkken på senteret.
– Det kommer, lover han.
– Men jeg kan tenke meg at vi samtidig bygger en restaurant i tilknytning til kjøkkenet, legger han til.
Saken fortsetter under bildet.
TROPEHAGE: Bananpalmer i omsorgssenteret på Os.
Svein-Yngve Madssen
Kulturhus med solcellepanel
Os sin kanskje beste restaurant finner du på kultursenteret Oseana. Det var i 2006 at skipsreder Per Grieg senior tok kontakt med ordføreren for å høre om det var mulig å samarbeide om et kultursenter i kommunen slik at Griegs kunstsamling kunne bli vist fram for folk flest. To år senere vedtok et enstemmig kommunestyre å bygge et kombinert kunst- og kultursenter ved fjordkanten i sentrum av Osøyro.
Med Søviknes som leder av byggekomiteen ble prosjektet gjennomført på to år.
De første tankene om et bygg på rundt tusen kvadratmeter ble i virkeligheten et moderne kunst- og kultursenter på 5800 kvadratmeter med en prislapp på 235 millioner kroner. Rundt halvparten av finansieringen kom fra private.
Ved siden av å være et imponerende kulturtilbud i en relativ liten kommune, har Oseana også vist vei på miljøfronten med blant annet Norges største solcellepanel som dekker hele taket.
– Oseana er ett av flere eksempel på samarbeidet mellom kommunen, privat og frivillig sektor. Dette er grunnpilaren i alt vi har gjort på kultur- og idrettsfeltet, understreker Søviknes.
Saken fortsetter under bildet.
VERDIER: Det er liten tvil om hvilke verdier idretten i Os ønsker å forankre hos sine aktive og frivillige.
Svein-Yngve Madssen
Han er tilhenger av å bruke modellen med kommunale foretak som gir den nødvendige avstanden til politikerne, samtidig som de ansatte får eierskap til virksomheten og driften.
Daglig leder ved Os Idrettspark, Torbjørg Brattebø, deler den vurderingen av foretaksmodellen. Hun leder et tilbud som består av flere kunstgressbaner, friidrettsanlegg, tre hallflater og Osbadet.
I nært samarbeid med private aktører, skole, idrettslag og frivillige, gir de kommunalt ansatte et bredt tilbud til alle aldersgrupper.
Det å samle en rekke idretter på ett sted, gir både synergieffekter og gjør det enklere for foreldre med barn som driver med flere aktiviteter. Anlegget inneholder også kafé og et privat treningsstudio som gir voksne mulighet til en treningsøkt mens de venter.
Opp gjennom årene har Brattebø hatt flere av de unge idrettstalentene som ansatte.
– For mange har det blitt deres første arbeidsplass.
Saken fortsetter under bildet.
ARBEIDS- GIVER: Torbjørg Brattebø er daglig leder ved Os Idrettspark. Hun er godt fornøyd med at anlegget er organisert som et kommunalt foretak.
Svein-Yngve Madssen
Tror på fire nye år
Ordfører Terje Søviknes går inn i valgkampen med tro på nye fire år. Det arbeidet som ble gjort i hans første periode med omfattende omorganiseringer og det han karakteriserer som avbyråkratisering, la grunnlaget for dagens sunne økonomi i kommunen. Han tror at hovedgrunnen til valgseieren i 1999 var løftet om at Os kommune ikke skal ha eiendomsskatt. Det vil også gjelde for den nye Bjørnafjorden kommune. De rundt 15 millioner kronene Fusa årlig får inn i eiendomsskatt skal fjernes fra første dag, lover Søviknes.
Men først må «Norges mest populære ordfører» gjenvelges.
Fagforbundet kan ikke hvile
De tillitsvalgte i Os kommune samarbeider tett. Det har vært mange tøffe tak.
– Jeg opplever at vi har en sunnere måte å samhandle på i dag enn tidligere, sier Åse M. Gjerde som er hovedtillitsvalgt for Delta.
FORNØYD: Hovedtillitsvalgt Åse M. Gjerde, Delta, har vært gjennom tøffe tak med ordføreren, men nå fungerer samarbeidet godt.
Svein-Yngve Madssen
Hun sikter ikke bare til samarbeidet mellom de forskjellige fagforbundene, men også på forholdet til politikere og administrasjonen.
Krevende første år
De første årene med Terje Søviknes som ordfører var krevende. Samtidig erkjenner Gjerde at det var nødvendig å gå løs på de økonomiske utfordringene.
– Jeg har vel en mistanke om at det gikk for langt før vi gjorde noe.
Den gangen var det Fagforbundet som gikk i front og bidro til at omorganiseringen og konkurranseutsettingen kom inn på riktig spor.
Og det er en prosess som aldri stopper.
– Vi må hele tiden lære opp nye ledere i kommunen om betydningen av trepartssamarbeid og avtaleverk, sier Gjerde.
Mer kommunal drift
Leder av det som nå heter Fagforbundet Bjørnafjorden, Anita Kyrkjeteig, opplevde konkurranseutsettingen av den ene etasjen på sykehjemmet som ansatt. Hun er glad for at kommunen nå drifter begge etasjene ved Luranetunet Omsorgssenter.
– Jeg ble veldig glad da kommunen vant det siste anbudet. Vi opplevde at forskjellene mellom etasjene førte til enkelte gnisninger. Det er også trist at konkurranseutsetting går utover de ansattes pensjon.
– I dag føler jeg at jeg blir hørt, både som ansatt og tillitsvalgt, sier Kyrkjeteig.
Både i Delta og Fagforbundet er ønskene til de politiske partiene tydelige: Mer kommunal drift, 15 av kommunens 17 barnehager drives privat. Også når det gjelder renhold er kravet kommunal drift. Det må dessuten satses sterkere på skolen.
– Flere faste heltidsstillinger og et kjøkken på Luranetunet, understreker Fagforbundets leder.
Dette er utstillingskommunene:
9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Vi har spurt de politiske partiene på Stortinget om å peke ut sine utstillingskommuner. I denne artikkelserien kan du lese om det som rører seg i partienes egne «skrytekommuner».
• Senterpartiet: Gloppen
• Frp: Os
• Rødt: Kragerø
• Arbeiderpartiet: Bodø
• SV: Skien
• KrF: Hå
• Venstre: Eid
• MDG: Oslo
• Høyre: Eidsberg
• By- og bygdeliste: Hamar