JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LOS første nestleder, Peggy Hessen Følsvik,

LOS første nestleder, Peggy Hessen Følsvik,

Jan-Erik Østlie

Arbeidstid:

Høyre vil innføre «delvis uavhengig stilling»: – En fryktelig dårlig idé, mener LO

Høyre foreslår å innføre en «delvis uavhengig stilling», som skal være mer fleksibel. God gammel høyrepolitikk, hevder LO.12.06.2020
10:03
12.06.2020 10:03

helge@lomedia.no

Første nestleder, Peggy Hessen Følsvik, er ikke imponert over at Høyre drar «delvis uanhengig stilling» opp av hatten.

Det er stortingsrepresentant Margret Hagerup som har fremmet forslaget som programkomiteen i Høyre også støtter. Dermed drar partiet fram et forlag som opprinnelig stammer fra «Arbeidstidsutvalget» fra 2016, og deres offentlige utredning (NOU 2016/1).

• Les også: Høyre vil gi arbeidstakere større frihet til å styre arbeidstiden

Vil rydde opp

Målet med forslaget til Margret Hagerup er å rydde i regelverket og tydeliggjøre hvem som kan unntas fra hva i arbeidstidsbestemmelsene. Høyre-politikeren mener det i dag er arbeidstakere ulovlig ansatt i en særlig uavhengig stilling eller arbeidsgivere som forsøker å omgå regelverket.

– Gjennom å få en delvis uavhengig stilling kan vi få noe av dette inn i ordnede former tilpasset dagens arbeidsliv, sier Margret Hagerup til FriFagbevegelse.

Hun mener det må skje gjennom individuelle avtaler og en klar veileder.

– Det skal selvsagt være grenser for arbeidstiden, for eksempel gjennom en gjennomsnittsberegning. Det må også være klare regler for hviletid. Dagens regelverk blir i en altfor stor grad misbrukt. Det er mange «særlig uavhengige stillinger» som i dag ikke er det. Målet er å stramme inn dette, sier hun.

Forskjellen på «særlig uavhengig stilling» og «delvis uavhengig stilling» vil være hvor mye du er unntatt arbeidsmiljøloven.

Hagerup mener situasjonen rundt covid-19 har aktualisert dette, blant annet i forhold til den utstrakte bruken av hjemmekontor.

– Vi vil sørge for bedre og oppdaterte regler for arbeidstakere som i dag har fleksibilitet til å styre sin arbeidstid, hvordan og hvor arbeidet utføres. Vi ønsker klare og eksplisitte bestemmelser på maksimal arbeidstid, hviletid og så videre, sier Hagerup, som er medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

LO vil bruke alle midler

– Forslaget er gammelt nytt. Og en fryktelig dårlig idé. Den fleksibiliteten som Høyre snakker om på vegne av arbeidstakeren finnes allerede gjennom tariffavtalen. Det Høyre er ute etter her, er å spare arbeidsgiveren for overtidsbetaling og betaling for ubekvem arbeidstid, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Høyre mener dette kan løftes fram som et lovforslag?

– Det må de gjerne forsøke seg på. Jeg er ikke enig i det. Vi vil bruke alle midler for å stoppe en slik tilnærming. I tillegg er det mange tariffavtaler som regulerer dette. Derfor ser vi på dette som nok et angrep på ansattes rettigheter, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Høyre mener dette gir bedre rettigheter for ansatte?

– Der er jeg helt uenig. De eneste som får fordelene ved et slikt forslag er arbeidsgiveren som slipper å betale for overtid og ubekvem arbeidstid. Høyre burde heller rydde opp i det som er uavhengige stillinger i dag enn å opprette en helt ny gruppe, sier Peggy Hessen Følsvik.

• Les også: Arbeidstid: Minst 290 ansatte i LO og forbundene har unntak fra arbeidsmiljøloven

Ikke nødvendig

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Rigmor Aasrud, er helt på linje med Følsvik.

– Det er fullt mulig i forhold til dagens avtaleverk å avtale andre arbeidstider og arbeidssteder gjennom tillitsvalgte. Det som er viktig for oss er at arbeidsmiljøloven er en vernelov, som skal hindre at man skal jobbe mer enn det som er avtalt og godtgjort. Derfor dekker dagens avtaleverk både mer fleksibilitet og muligheten for hjemmekontor, sier Aasrud.

– Det er fornuftig å ha deler av arbeidstiden på hjemmekontor, slik mange benytter seg av nå. Men jeg er nok mer opptatt av et større skille mellom arbeid og fritid, slik andre Høyre-politikere har snakket om. Og jeg har vanskelig for å skjønne hva Høyre vil oppnå med et slikt forslag, mener Aasrud.

Med det siste viser hun til Henrik Asheim, også medlem i programkomiteen til Høyre, som gjennom et utspill tok til orde for et større skille mellom arbeid og fritid.

• FAKTA: Hvem kan unntas lovens regler om arbeidstid?

Dissens i utvalget

Et eget arbeidstidsutvalg drøftet nettopp uavhengige stillinger i sin offentlige utredning i 2016. Arbeidstakere som har en ledende stilling, er unntatt fra store deler av arbeidstidsbestemmelsene.

Utvalget påpekte at unntaket benyttes i større grad enn det loven åpner for. Flertallet i utvalget mente at det kan være behov for unntak fra en del av bestemmelsene i arbeidstidskapitlet for en større gruppe av arbeidstakere enn i dag.

Begrunnelsen var at det i dagens arbeidsliv kan synes som om det er flere arbeidstakere enn før som har arbeidsoppgaver og stillinger med stor grad av fleksibilitet og større kontroll over egen arbeidstid. Dette innebærer at de har vesentlig innflytelse på når og hvor arbeidet utføres. Kombinasjonen av arbeidstakernes kunnskap og arbeidsoppgaver gir en atskillig selvstendighet i utførelsen av arbeidet, menet flertallet.

– Dagens regulering innebærer dermed en enten-eller-løsning som neppe er egnet for et stadig mer heterogent arbeidsliv. Spennet i selvstendighet i organiseringen av arbeidet har blitt større over tid, hevdet flertallet i utvalget.

Utvalgets mindretall viste til at innføring av en ny gruppe arbeidstakere i delvis uavhengig stilling innebærer at flere arbeidstakere enn i dag i all hovedsak vil kunne unntas fra lovens arbeidstidsbestemmelser. Og at flere arbeidstakere kommer til å arbeide svært lange arbeidsdager over tid, og med arbeidsfrie perioder som er langt kortere enn det som er lovens hovedregel.

– Ikke alle vil ha reelle muligheter til å ivareta eget behov for hvile og vern på en tilstrekkelig måte. Dette vil gjøre det enda mer krevende enn i dag å fastslå hvilke stillinger som faller inn under de ulike kategorier, het det i mindretallsinnstillingen.

• Les også: Ole Erik (61) styrer sin egen arbeidstid i «særlig uavhengig stilling»: – Jeg er privilegert

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.06.2020
10:03
12.06.2020 10:03Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident


Flere saker