Arbeidsmiljøloven:
Høyre-topp vil ha klarere skille mellom arbeid og fritid
Henrik Asheim mener den teknologiske utviklingen krever en oppdatering av arbeidsmiljøloven.
Henrik Asheim skal bidra til ny Høyre-politikk fram mot landsmøte i 2021.
Nanna Aanes Wolden
helge@lomedia.no
Henrik Asheim leder finanskomiteen på Stortinget. Han er også nestleder i programkomiteen som skal legge fram forslag til nytt arbeidsprogram for Høyre til landsmøtet våren 2021.
Han mener arbeidsmiljøloven i en større grad må definere et skille mellom arbeidstid og privatliv. Et skille som er i ferd med å viskes ut i en altfor stor grad, mener han.
p
Lovfestet skille
– Vi må ha et balansert arbeidsliv hvor det er et skille mellom det som er arbeid og det som er fritid. I dag er det vanskeliggjort fordi teknologien har ført til at man kan ha med seg jobben overalt, til og med inn på kjøkkenet. Man må kunne koble av jobben, sier Henrik Asheim til FriFagbevegelse.
– Har man fri, skal man ha fri. Hvis det skillet blir for vanskelig å følge må det gjenspeiles i arbeidskontrakten. Det skal være mulig å kunne reise bort uten at man må være tilgjengelig hele tiden, sier Asheim.
Han er innforstått med at det ofte kan være en kultur på en arbeidsplass at man alltid er tilgjengelig.
– Det er fint for noen, men mange settes dermed i en skvis mellom det å være tilgjengelig og at man har lyst til å være utilgjengelig. Det kan for eksempel være slitsomt for noen at man alltid skal kunne nås på telefonen. Poenget mitt er at dette må avtales et sted. Og dette kan bli et stadig større problem i framtiden hvis vi ikke oppdaterer lovverket. Det kan til og med være slik at man ikke helt klarer å sette fingeren på det, men at man blir sliten av det, mener Asheim.
Saken fortsetter under bildet.
Nanna Aanes Wolden
Aller helst vil han gjøre det sammen med partene i arbeidslivet.
– Arbeidsmiljøloven viser til at arbeidstiden er et visst antall timer i uken. Den sier ikke noe om at man hele tiden er tilgjengelig utenom arbeidstiden og teller ikke disse minuttene. Klarer ikke partene å bli enige om dette må vi lovfeste det på en annen måte, sier Asheim.
Han avviser at dette er et Oslo-vest problem, men mener at det spesielt er noe som gjelder privat sektor.
– Det ligger en forventning om at du alltid skal være tilgjengelig, påpeker han.
Nytt arbeidsliv
Han mener blant annet at Foodora-streiken aktualiserer at framtidens arbeidsliv kommer til å forandres.
– Foodora-arbeiderne fikk tariffavtale. Det er veldig positivt. Når du kan bestille indisk mat og et sykkelbud frakter det hjem til deg, har det noe å si for arbeidslivet også. Det kommer til å bli en stor omstilling i arbeidslivet framover, slår Asheim fast.
Han poengterer at det også betyr at det må være ordnede arbeidsforhold også i de nye yrkene.
p
Linda Hofstad Helleland leder arbeidet i programkomiteen som skal utarbeide forslag til partiets stortingsvalgprogram i 2021. Komiteen skal levere et førsteutkast i løpet av september 2020, og det endelige programforslaget skal være klart før desember 2020.
Det er Høyres landsmøte 11.–14. mars 2021 som endelig skal vedta det nye programmet.
Asheim sier de skal utfordre «en haug» med andre vedtatte sannheter i partiet. Han mener partiet også må ta en klima- og miljødiskusjon og sier at det «nye Høyre» må være grønnere, men med andre løsninger enn for eksempel MDG. Han varsler også en ny EU-politikk.
Det er gjort forsøk på å skape en oljedebatt også i forbindelse med programutkastet. Den debatten har nærmest blitt avlyst før den tok fyr.