JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Line Venelite Vagnby tar til motmæle mot LO-hetsen på Facebook. Det resulterer i at hun stadig får karantene på Facebook-siden til strømopprørerne.

Line Venelite Vagnby tar til motmæle mot LO-hetsen på Facebook. Det resulterer i at hun stadig får karantene på Facebook-siden til strømopprørerne.

Skjermgrabb fra Facebook/privat

Strømprisene

Line (31) kritiserte strømopprørerne på Facebook. Da ble hun utestengt

Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» oppfordrer til utmelding av LO. Medlemmer i gruppa som argumenterer mot dette, straffes med midlertidig utestengelse.31.01.2022
12:00
06.02.2022 11:39

helge@lomedia.no

Administratoren i Facebook-suksessen «Vi som krever billigere strøm», Frank Salvesen, oppfordret nylig de av gruppens 607.000 medlemmer som er medlem av fagbevegelsen (LO) om at de må «komme seg ut».

Line Venelite Vagnby reagerte på dette. Hun skrev på den samme Facebook-siden at «600k er for billigere strøm, men ikke for å svekke fagbevegelsen». Denne kommentaren ble fjernet.

Så la hun inn ny melding, hvor hun skrev at «han (administrator Salvesen) må slutte med oppfordringen om å svekke fagbevegelsen». Da fikk hun beskjed om at hun ikke kan publisere eller kommentere i denne gruppen for en kortere periode.

Da hun fikk slippe til dagen etter, gjentok dette seg.

– Generelt kan jeg si at personer som lager eller deltar i bråk og støy i en tråd, kan bli utestengt i seks timer. Det er for å sikre at støy ikke sklir ut, sier grunnleggeren av Facebook-siden, Olav Sylte.

LO-topp går i strupen på strømopprør: – Er det prisene eller fagbevegelsen de vil til livs?

– Misbruker sin rolle

Vagnby mener administratorene og ildsjelene bak gruppa, Frank Salvesen og Olav Sylte, misbruker sin rolle til å føre sin egen «propaganda».

Frank Salvesen hevder blant annet at «om medlemmene (i LO) begynner å melde seg ut, vil organisasjonene bli presset til å kjempe for medlemmenes krav for å overleve. Medlemmene har sterke kort på hånda».

Han hevder at betalingsnekt ikke er veien å gå. Melding om utmelding er veldig effektiv, poengterer han.

Men det stopper altså ikke med det. De som tar til motmæle blir beskyldt for medvirkning til strømkrisa, sier Lene Venelite Vagnby til FriFagbevegelse.

Jørn Eggum er kampklar: – Når folk er livredde for å bruke strøm, går det på verdigheten løs

– Mange reagerer

Vagnby mener denne holdningen fra administratoren legger en negativ belastning på medlemmer av fagbevegelsen som er enig i at strømprisene må ned.

– Administrator har mer enn 606.000 som støtter målet om lavere strømpriser. Men de har på ingen måte de samme 606.000 i ryggen i kampanjen sin mot fagbevegelsen. Mange reagerer på dette, mener Vagnby.

Per dags dato er hun student, men medlem i Fellesorganisasjonen (FO). Hun meldte seg inn i 2016 da hun gikk vernepleien i Sogndal. Som medlem har hun fått stor støtte og hjelp fra FO.

– Den måten Salvesen og Sylte «svartmaler» hele LO på er i hvert fall noe jeg ikke kjenner meg igjen i. Jeg har aldri hatt noen annen opplevelse enn at min fagforening ønsker å hjelpe meg som best de kan, sier hun til FriFagbevegelse.

Facebook-.sidens grunnlegger, Olav Sylte, ber Vagnby slutte å sløse med tiden til de som administrerer gruppa-

Facebook-.sidens grunnlegger, Olav Sylte, ber Vagnby slutte å sløse med tiden til de som administrerer gruppa-

Skjermgrabb Facebook

– Jeg får stadig vekk kommentarer som hvorfor jeg vil bli ranet av noen som støtter regjeringas strømpolitikk og lignende. Noe som jo er helt meningsløst, sier hun.

Vagnby mener det hviler et stort ansvar på Sylte og Salvesen når de har samlet over 600.000 i en gruppe de selv administrerer, selv om det gjør det på frivillig basis.

– Det påligger de to et ansvar om å være seg bevisst hva de kommuniserer. Det kan raskt bli en destruktiv dialog som gjenspeiler gruppens aktivitet som ikke bare skader tilliten til fagbevegelsen, men også legger press på demokratiet ved at man presser foreningsfriheten og rammer grunnsteinen til et tryggere og mer anstendig arbeidsliv, mener Vagnby.

– Sylte og Salvesen må ta ansvar for den makten de selv besitter og hvordan de bruker den, hevder hun.

Strømpriser og lønn: Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

– De dysser ned

Industriaksjonen arrangerte en stor demonstrasjon mot strømprisene samme dag som markeringen til Facebook-siden til Sylte og Salvesen.

Leder av Industriaksjonen, Remy Penev, får ikke godkjent innleggene han selv skriver til Facebook-siden «Vi som krever billigere strøm».

Blant annet har han spurt hvor mange som er medlem av et parti i gruppa, eller er folkevalgt. Han venter på svar.

Han sendte også inn en reminder om Industriaksjonens markering 20. januar. Svar: Avvist.

– Vi jobber mot det samme målet som denne Facebook-gruppa. De burde hatt en felles interesse for våre utspill og at våre synspunkter blir delt, sier Remy Penev til FriFagbevegelse.

Kun ett innlegg fra ham har kommet inn, en sak fra Klassekampen om strømdemonstrasjonen til Industriaksjonen.

Debatt: «Politikere kan ikke rømme fra sin historie»

Må godkjennes

Penev har mange venner og kjenner mange tillitsvalgte som er medlemmer av gruppa, men ser aldri deres innlegg på siden. Han synes det er veldig beklagelig at en så stor plattform, som har skapt et så stort engasjement, misbrukes til å skape splittelse, politikerforakt og dyrker misnøye.

– De er ingen organisasjon, har ingen leder, og ingen mål utenom å kreve billigere strøm. Men der er de i godt selskap, påpeker han.

– Vi er mange som krever billigere strøm, men som stiller konstruktive krav og jobber aktivt for gjennomslag. Det er fullstendig feil vei å gå når de oppfordrer folk til å melde seg ut av organisasjonene som virkelig kjemper for lavere strømpriser, mener Penev.

Han registrerer imidlertid at politikere fra Frp og Rødt, som deler administratorenes syn på makspris, i stor grad slipper til med innlegg.

– For å få et innlegg på siden må du gjennom et nåløye. Det må godkjennes av administrator før det blir publisert. Jeg kommer aldri gjennom. Argumentet er at det ikke skal være en politisk arena. Men Rødt og Frp slipper veldig mye gjennom, med videosnutter og innlegg. Samme med de som vil LO til livs, sier Remy Penev.

Acer brukes som et eksempel på hvorfor aksjonen går så hardt ut mot LO og Arbeiderpartiet. Men at Frp, Høyre, MDG, Venstre og KrF i likhet med Ap var for Acer, nevnes ikke.

Og LO var faktisk mot Acer.

Industriarbeider Eric Andre slit med straumrekningane: – Har aldri hatt det så trongt økonomisk

Mange kommentarer

FriFagbevegelse har lest flere kommentarer på siden. Blant annet er det en som spør om bakgrunnen til administrator, og om vedkommende bør gi råd til folk om å melde seg ut av LO. «Er dette på grunn av personlig politisk ståsted?»

Videre:

«Mange har hatt stor hjelp av Fagforbund i Norge OG man velger selv. Ikke noe å diskutere dette. Lønn og arbeidsvilkår er ikke diskusjonen her? Trodde dette var en felles TVERRPOLITISK plattform mot strøm …»

Vedkommende får svar fra Olav Sylte, grunnlegger av gruppen:

«LO og Fellesforbundet er svært engasjert i havvind og strømpolitikk. Ta et dypdykk. Kommenter etter du har gjort det».

I en annen diskusjon hevder Frank Salvesen, administrator, at Peggy Hessen Følsvik (LO-lederen) «må ta grep og kreve mer av staten».

Vagnby påpeker at «det finnes mer konstruktive måter å påvirke LO-ledelsen enn oppfordringer til masseutmeldinger fra alle indre og større forbund i LO. Jeg er ikke den eneste i denne gruppa som synes dette blir å dra det for langt, og som påpeker at signalet dere sender er urimelig på mange måter. Det håper jeg dere kan ta til etterretning, slik at man slipper splid innad i gruppa».

Svaret fra Frank Salvesen på dette er: «LO er ingen hellig ku i kampen om lavere strømpris. De sitter med olje- og energiministeren i regjering».

Bør veie medlemskapet

Ved flere anledninger mener Frank Salvesen at folk bør veie medlemskapet sitt (i fagbevegelsen), og hevdet det er «ingen grunn til å betale medlemskap i fagrørsla». Han hevder «panikken i fagrørsla er til å ta og føle på».

Olav Sylte benekter at Facebook-gruppa har en aksjon mot LO.

– Kutt ut det tøvet nå, du dummer deg ut, er svaret på journalistens spørsmål om aksjonen fortsatt står for en aksjon mot LO.

Han påpeker at gruppa ikke er noen reklameplass for LO, Industriaksjonen, Nei til EU, Nei til Acer og så videre.

Sylte poengterer at i en gruppe med mer enn 600 000 medlemmer må det stilles krav. Han påpeker at det ikke var han som sperret Vagnby midlertidig ute, men en moderator.

Han poengterer også at det kommer inn rundt 2000 innlegg hver eneste dag. Bare 100 slipper gjennom. Det er ikke plass til flere. I tillegg kommer det opp til 2 000 kommentarer på et innlegg.

Administrator Frank Salvesen poengterer at Facebook-siden er avhengig av at leserne er våkne og gir beskjed om meldinger er for stygge og burde vært slettet. Samtidig viser han til modereringssystemet med tanke på at Vagnby stadig får karantenetid.

– Det er lagt inn mange ord som ikke godtas i filter. Men antall meldinger og kommentarer som kommer er helt enorm. Jeg oppfordrer stadig folk til å moderere seg og uttrykke seg saklig. Kan man ikke bedre enn å kalle Vedum en klovn, eller Støre en tåkefyrste, kan de bare droppe det. Jeg ønsker konstruktive meldinger, sier Frank Salvesen til FriFagbevegelse.

31.01.2022
12:00
06.02.2022 11:39Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker