JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

Den pågående Obos-saken får lederen i HK-klubben i Obos til å se rødt. – Jeg har selv oppfordret kolleger til å delta i generalforsamlingen, sier Daniel Walter.


05.05.2021
12:18
05.05.2021 12:30

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Daniel Walter er klubbleder for 180 HK-medlemmer i Obos og ansattvalgt styremedlem. Den pågående nyhetsdekningen av Obos har fått ham til å bekymre seg for arbeidsplassene til de 2.600 kollegene sine.

– Jeg blir sint og redd når jeg leser på diverse sosiale medier at hoder må rulle og at Obos må legges ned. Det er også skummelt når maktpersoner som Fabian Stang uttaler seg i debatten, sier Walter til HK-Nytt. Den tidligere Oslo-ordføreren fra Høyre har tidligere blant annet foreslått å legge ned Obos.

Salg av boligblokk til utleieselskap

Kontroversen rundt Obos startet for alvor da NRK avslørte at boligbyggelaget hadde solgt en ny boligblokk på Ulven i Oslo til et kommersielt utleieselskap. Familien til en Obos-direktør involvert i prosjektet skal ha vært investorer i utleieselskapet. Obos-styret har nå sendt saken til ekstern gransking hos konsulentselskapet KPMG, men den har ført til flere medieoppslag om misnøye blant medlemmene av boligselskapet. Obos er et samvirkeforetak, og eies av medlemmene som kan være med og bestemme på generalforsamlingen.

Mye lest: Henning (28) drømte om sin egen leilighet. Koronaen har gjort ham sjanseløs på boligmarkedet

Oppfordret ansatte til å bli delegater

Mange av de misfornøyde Obos-medlemmene har ifølge NRK sendt inn flere radikale forslag som det skal stemmes over på generalforsamlingen. Noen av forslagene handler om å legge ned Obos og kaste styret som utpeker konsernsjefen.

Tidligere i april oppfordret Obossjefen, Daniel Siraj, de ansatte med Obos-medlemskap om å melde seg som delegater til årets generalforsamling, ifølge NRK. Nå forsvarer Daniel Walter konsernsjefens oppfordring. Han mener at oppfordringen ikke la føringer for hva de ansatte skal mene om de innkomne forslagene.

Mye delt: Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Frykter for arbeidsplassene

– Jeg syns Siraj uttalte seg nøytralt. Vi må huske at ansatte som er medlemmer av Obos også har rett til å være med og påvirke Obos, på lik linje med alle andre medlemmer, sier han til HK-Nytt.

På det tidspunktet Walter kalte inn kollegene til møte, var han også kun kjent med det som sto på intranettet og det som hadde kommet fram i media.

– Forslaget om å legge ned boligbyggelaget og klimaet i sosiale medier skremte oss, og jeg oppfordret derfor kolleger med Obos-medlemskap om å stille som delegater til generalforsamlingen.

– Dette er arbeidsplassen til over 2.600 mennesker, og det angår oss direkte når det kommer inn slikt, sier han til HK-Nytt.

Walter legger til at han som medlem av Obos er opptatt av boligpolitikk og Obos' samfunnsansvar, men frykter at radikale forslag fra aktivister kan ødelegge for de boligsosiale byggeprosjektene som har blitt igangsatt de siste årene. Han sikter til blant annet leie-til-eie prosjekter. Samtidig har Obos tidligere også fått kritikk for å bygge boliger i hundremillionersklassen.

Denne skaper debatt: Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

Informasjonsmangel

– Har ikke medlemmene en demokratisk rett til å si fra og være med å påvirke Obos ved å sende inn forslag med ønske om å endre kursen?

– Ja, og det er veldig bra med engasjement i boligbyggelaget, men for meg står nevnte forslag som lite gjennomtenkt. Jeg er redd for at forslag fra aktivister kan ødelegge for de boligsosiale prosjektene vi har så vidt fått startet på, mener Walter.

Han har selv ikke hatt konkret innsikt i hva som har kommet inn av forslag, men sikter til det han har fått med seg gjennom sosiale medier og på NRK.

Det er den årlige generalforsamlingen bestående av delegerte medlemmer som sitter med makta til å blant annet endre Obos’ vedtekter. Både boligeiende og boligsøkende medlemmer kan melde seg til generalforsamlingen, men Obos har fått kritikk fra flere hold for å ikke kommunisere godt nok ut til alle medlemmer om hvordan de kan være med å påvirke samvirkeforetaket. Walter er ikke enig i kritikken.

– Informasjon om hvordan man kan melde seg til generalforsamlingen ligger ute på hjemmesiden vår og det annonseres hvert år i medlemsbladet og i nyhetsbrev, sier han til HK-Nytt.

På boligjakt uten egenkapital: Ann Karin (47) bodde i campingvogn hele høsten

Delegatsystemet

Det finnes to medlemsgrupper: Boligeiende medlemmer som blir representert med et antall delegater ut fra størrelsen på borettslaget, og boligsøkende medlemmer som kan melde seg som delegerte og møte opp til delegertmøte hvor 500 personer stiller seg bak hver valgte delegat.

Walter forteller at til tross for at det har vært en økt pågang i år, så var det fremdeles 300 ledige plasser igjen etter endt delegertmøte.

– Jeg håper at engasjementet rundt boligbyggelaget fortsetter, sier han og legger til at han aldri har opplevd så mye interesse og engasjement for generalforsamlingen i Obos.

– Hva tror du er grunnen til den økte misnøyen blant mange av medlemmene?

– Vi får svi for alt som er galt med det norske boligmarkedet og boligpolitikk. Jeg tror at folk med rette er oppgitt over boligmarkedet, som spesielt i løpet av de siste 1,5 årene har fått mer oppmerksomhet, sier Walter.

Han legger til at pågående nyhetssaker rundt Obos også bidrar.

– Jeg ser at boligsalget på Ulven trigger noe hos folk, men forslag om å legge ned Obos vil ikke gjøre boligmarkedet bedre. Dagens alternativer til Obos er privateide boligselskaper som tar ut aksjeutbytte til aksjeeierne. Obos prøver i det minste å få til løsninger slik at flere skal komme seg inn i boligmarkedet, men vi må få tid til å kunne utvikle de boligsosiale prosjektene våre, mener han.

Fått med deg denne? Boligspekulanter tjener på tomme leiligheter: – Folk forstår ikke at dette er mulig

– I sin fulle rett

Daniel Walter presiserer at verken han eller HK-klubben ønsker å uttale seg om salget av boligblokka på Ulven. Walter satt ikke som ansattrepresentant i styret da salget ble vedtatt og sier at han dermed heller ikke kjenner godt nok til detaljene.

HK-Nytt har forsøkt å innhente en kommentar fra Obossjefen angående den pågående Ulvensaken. I en sms svarer kommunikasjonsdirektøren at de ikke vil uttale seg før resultatene av granskingen presenteres på generalforsamlingen.

På spørsmål om hvorfor konsernsjefen oppfordret ansatte til å melde seg som kandidater til generalforsamlingen, svarer kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen dette:

– Flere ansatte uttrykte bekymring rundt debatten om Obos og hva som skulle skje på generalforsamlingen. Da var det naturlig å fortelle Obos-medlemmene blant de ansatte at de var i sin fulle rett til å forsøke å bli valgt som delegerte til generalforsamlingen.

05.05.2021
12:18
05.05.2021 12:30



Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerne Rita og Morten mister tilleggspensjonen AFP: – Dette er så bittert

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle av med tidligpensjon: – Kroppen blir utslitt

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

Erlend Angelo

Hva betyr pensjonsforliket for deg? Her får du detaljene

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Privat

På jobb i lufta: Trusler, vold og seksuell trakassering

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Facebook, sprit og Frp er en dårlig miks

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Alf Ragnar Olsen

Flytter fra rottene i Postgirobygget – de har til og med fått navn


Flere saker