JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

Den pågående Obos-saken får lederen i HK-klubben i Obos til å se rødt. – Jeg har selv oppfordret kolleger til å delta i generalforsamlingen, sier Daniel Walter.05.05.2021
12:18
05.05.2021 12:30

brian.cliff.olguin@lomedia.no

Daniel Walter er klubbleder for 180 HK-medlemmer i Obos og ansattvalgt styremedlem. Den pågående nyhetsdekningen av Obos har fått ham til å bekymre seg for arbeidsplassene til de 2.600 kollegene sine.

– Jeg blir sint og redd når jeg leser på diverse sosiale medier at hoder må rulle og at Obos må legges ned. Det er også skummelt når maktpersoner som Fabian Stang uttaler seg i debatten, sier Walter til HK-Nytt. Den tidligere Oslo-ordføreren fra Høyre har tidligere blant annet foreslått å legge ned Obos.

Salg av boligblokk til utleieselskap

Kontroversen rundt Obos startet for alvor da NRK avslørte at boligbyggelaget hadde solgt en ny boligblokk på Ulven i Oslo til et kommersielt utleieselskap. Familien til en Obos-direktør involvert i prosjektet skal ha vært investorer i utleieselskapet. Obos-styret har nå sendt saken til ekstern gransking hos konsulentselskapet KPMG, men den har ført til flere medieoppslag om misnøye blant medlemmene av boligselskapet. Obos er et samvirkeforetak, og eies av medlemmene som kan være med og bestemme på generalforsamlingen.

Mye lest: Henning (28) drømte om sin egen leilighet. Koronaen har gjort ham sjanseløs på boligmarkedet

Oppfordret ansatte til å bli delegater

Mange av de misfornøyde Obos-medlemmene har ifølge NRK sendt inn flere radikale forslag som det skal stemmes over på generalforsamlingen. Noen av forslagene handler om å legge ned Obos og kaste styret som utpeker konsernsjefen.

Tidligere i april oppfordret Obossjefen, Daniel Siraj, de ansatte med Obos-medlemskap om å melde seg som delegater til årets generalforsamling, ifølge NRK. Nå forsvarer Daniel Walter konsernsjefens oppfordring. Han mener at oppfordringen ikke la føringer for hva de ansatte skal mene om de innkomne forslagene.

Mye delt: Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Frykter for arbeidsplassene

– Jeg syns Siraj uttalte seg nøytralt. Vi må huske at ansatte som er medlemmer av Obos også har rett til å være med og påvirke Obos, på lik linje med alle andre medlemmer, sier han til HK-Nytt.

På det tidspunktet Walter kalte inn kollegene til møte, var han også kun kjent med det som sto på intranettet og det som hadde kommet fram i media.

– Forslaget om å legge ned boligbyggelaget og klimaet i sosiale medier skremte oss, og jeg oppfordret derfor kolleger med Obos-medlemskap om å stille som delegater til generalforsamlingen.

– Dette er arbeidsplassen til over 2.600 mennesker, og det angår oss direkte når det kommer inn slikt, sier han til HK-Nytt.

Walter legger til at han som medlem av Obos er opptatt av boligpolitikk og Obos' samfunnsansvar, men frykter at radikale forslag fra aktivister kan ødelegge for de boligsosiale byggeprosjektene som har blitt igangsatt de siste årene. Han sikter til blant annet leie-til-eie prosjekter. Samtidig har Obos tidligere også fått kritikk for å bygge boliger i hundremillionersklassen.

Denne skaper debatt: Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

Informasjonsmangel

– Har ikke medlemmene en demokratisk rett til å si fra og være med å påvirke Obos ved å sende inn forslag med ønske om å endre kursen?

– Ja, og det er veldig bra med engasjement i boligbyggelaget, men for meg står nevnte forslag som lite gjennomtenkt. Jeg er redd for at forslag fra aktivister kan ødelegge for de boligsosiale prosjektene vi har så vidt fått startet på, mener Walter.

Han har selv ikke hatt konkret innsikt i hva som har kommet inn av forslag, men sikter til det han har fått med seg gjennom sosiale medier og på NRK.

Det er den årlige generalforsamlingen bestående av delegerte medlemmer som sitter med makta til å blant annet endre Obos’ vedtekter. Både boligeiende og boligsøkende medlemmer kan melde seg til generalforsamlingen, men Obos har fått kritikk fra flere hold for å ikke kommunisere godt nok ut til alle medlemmer om hvordan de kan være med å påvirke samvirkeforetaket. Walter er ikke enig i kritikken.

– Informasjon om hvordan man kan melde seg til generalforsamlingen ligger ute på hjemmesiden vår og det annonseres hvert år i medlemsbladet og i nyhetsbrev, sier han til HK-Nytt.

På boligjakt uten egenkapital: Ann Karin (47) bodde i campingvogn hele høsten

Delegatsystemet

Det finnes to medlemsgrupper: Boligeiende medlemmer som blir representert med et antall delegater ut fra størrelsen på borettslaget, og boligsøkende medlemmer som kan melde seg som delegerte og møte opp til delegertmøte hvor 500 personer stiller seg bak hver valgte delegat.

Walter forteller at til tross for at det har vært en økt pågang i år, så var det fremdeles 300 ledige plasser igjen etter endt delegertmøte.

– Jeg håper at engasjementet rundt boligbyggelaget fortsetter, sier han og legger til at han aldri har opplevd så mye interesse og engasjement for generalforsamlingen i Obos.

– Hva tror du er grunnen til den økte misnøyen blant mange av medlemmene?

– Vi får svi for alt som er galt med det norske boligmarkedet og boligpolitikk. Jeg tror at folk med rette er oppgitt over boligmarkedet, som spesielt i løpet av de siste 1,5 årene har fått mer oppmerksomhet, sier Walter.

Han legger til at pågående nyhetssaker rundt Obos også bidrar.

– Jeg ser at boligsalget på Ulven trigger noe hos folk, men forslag om å legge ned Obos vil ikke gjøre boligmarkedet bedre. Dagens alternativer til Obos er privateide boligselskaper som tar ut aksjeutbytte til aksjeeierne. Obos prøver i det minste å få til løsninger slik at flere skal komme seg inn i boligmarkedet, men vi må få tid til å kunne utvikle de boligsosiale prosjektene våre, mener han.

Fått med deg denne? Boligspekulanter tjener på tomme leiligheter: – Folk forstår ikke at dette er mulig

– I sin fulle rett

Daniel Walter presiserer at verken han eller HK-klubben ønsker å uttale seg om salget av boligblokka på Ulven. Walter satt ikke som ansattrepresentant i styret da salget ble vedtatt og sier at han dermed heller ikke kjenner godt nok til detaljene.

HK-Nytt har forsøkt å innhente en kommentar fra Obossjefen angående den pågående Ulvensaken. I en sms svarer kommunikasjonsdirektøren at de ikke vil uttale seg før resultatene av granskingen presenteres på generalforsamlingen.

På spørsmål om hvorfor konsernsjefen oppfordret ansatte til å melde seg som kandidater til generalforsamlingen, svarer kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen dette:

– Flere ansatte uttrykte bekymring rundt debatten om Obos og hva som skulle skje på generalforsamlingen. Da var det naturlig å fortelle Obos-medlemmene blant de ansatte at de var i sin fulle rett til å forsøke å bli valgt som delegerte til generalforsamlingen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.05.2021
12:18
05.05.2021 12:30Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte


Flere saker