Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at det ikke er umulig å utelate eiendomsbransjen fra kompensasjonsordningen, men at det har noen utfordringer ved seg. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Regjeringens krisepakker
Boligspekulanter tjener på tomme leiligheter: – Frustrerer folket og opposisjonen, mener SV-topp
Boligeiere kan la utleieleiligheter stå tomme for å få korona-kompensasjon. Nå vil SV stanse dette, men får ikke med seg Stortinget.
helge@lomedia.no
Flertallet på Stortinget vil fortsatt ikke legge inn forbud mot utbytte, forbud mot å si opp ansatte eller forbud mot å erstatte fast ansatte med midlertidige ansatte. Heller ikke holde boligspekulanter utenfor kompensasjonsordningen.
– Denne vegringen mot å legge inn dette som et krav for korona-støtte, begynner å frustrere både opposisjonen og folket, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til FriFagbevegelse.
Hun er blant annet oppgitt over eiendomsselskap som lar boliger stå tomme for å få korona-støtte.
En aktør for mye
Næringsminister Iselin Nybø (V) har hele tiden vegret seg for å gjøre noe med dette. Derfor la SV inn et konkret forslag i Stortinget tirsdag om å hindre at dette er mulig. Også Rødt, Senterpartiet og Arbeiderpartiet har lagt inn forslag for å bøte på dette.
– Økonomisk kompensasjon av eiendomsselskap og boligutleiere skulle aldri vært med i denne ordningen. Dette er en ordning som skal gå til de som er rammet av nedstenging og har økonomiske tap knyttet til covid-19. Ikke til boligutleiere, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegelse.
I forrige uke snakket NRK med en større leieaktør i Oslo, som uttalte at utleiere lar være å sette ned leieprisen og lar leiligheter stå tomme for å få penger gjennom kompensasjonsordningen for næringslivet.
Kaski mener at en leieaktør som sier dette er en aktør for mye.
– Det er helt uakseptabelt at det skal være mer lønnsomt for boligeiere og la leiligheter stå tomme, i stedet for å sette ned leien. Det er åpenbart i strid med målsettingen til kompensasjonsordningen. Den skal være til for bedrifter som rammes hardt av smitteverntiltakene. Særlig urimelig er det at vi har mange eksempler på bedrifter som rammes hardt og som ikke omfattes av ordningen. Det gjør skjevheten ekstra tydelig, mener SVs finanspolitiske talsperson.
(Saken fortsetter under bildet)
SVs Kari Elisabeth Kaski vil utelate boligspekulanter fra kompensasjonsordningen.
Jan-Erik Østlie
– Folk forstår ikke at dette er mulig
SV-forslaget går rett og slett ut på å unnta eiendomsselskap og boligutleiere fra kompensasjonsordningen totalt sett. Fra før er finansbransjen unntatt.
– Det bør være plankekjøring å utelate eiendomsselskap fra ordningen. Folk forstår ikke at dette er mulig, legger hun til.
Også Rødts Seher Aydar var inne på dette i sin replikk til næringsminister Iselin Nybø (V) da Stortinget debatterte skattepakke 8.
– Eiendomsbesittere spekulerer i at leiligheter står tomme framfor å redusere husleien. Det må være milevis unna hva som er regjeringens ambisjon om at pengene skal gå til å redde arbeidsplasser, sa hun.
Mye lest: Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
– Helt klart i strid med ordningen
Også Senterpartiets finanspolitiske talsperson. Sigbjørn Gjelsvik, tok opp det urimelige ved dette.
– Det er helt klart i strid med det som er formålet med ordningen, sa han.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet la et alternativt forslag fram for Stortinget.
– Siste ukes avsløringer får vanlige folk til å reagere. Det er helt uholdbart og blodig urettferdig. Når rikinger blir rikere ved å utnytte ordningene er det vår jobb som politikere å passe på at legitimiteten til ordningene ikke svekkes, sier boligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Siri Gåsemyr Staalesen, til FriFagbevegelse.
– Smutthull i kompensasjonsordningen må tettes. Det å la leiligheter stå tomme til tross for at de kunne ha vært leid ut, er eksempel på en utilsiktet hensikt av ordningen som må slås ned på, mener hun.
Forslaget fra Ap og SP går ut på at «Stortinget ber regjeringen sørge for tilbakebetaling av støtte fra virksomheter som ikke har opptrådt aktsomt og lojalt mot kompensasjonsordningens formål, herunder virksomheter som har redusert omsetningen for å oppnå økt utbetaling av støtte under kompensasjonsordningen og virksomheter der omsetningsfallet hovedsakelig skyldes koronaepidemien».
– Vi ønsker ikke å gjøre ordningene smalere. Vår kritikk går på at regjeringen ikke tetter smutthull. En bred kompensasjonsordning er riktig, så lenge støtten som betales ut til formålet med ordningen. Vi ønsker ikke å ramme utleiere som har legitime krav på tap de er påført. Det er et mangfold av utleiere med veldig variabel soliditet, mener Staalesen.
Mye delt: På boligjakt uten egenkapital: Ann Karin (47) bodde i campingvogn hele høsten
– Vi har ikke sagt at dette er umulig
Næringsminister Iselin Nybø (V) sier til FriFagbevegelse at det ikke er umulig å utelate eiendomsbransjen fra kompensasjonsordningen, men at det har noen utfordringer ved seg. Blant annet i forhold til statsstøtteordninger og ESA-godkjenning.
Samtidig er det en kompensasjonsordning som gjelder hele næringslivet vårt, er hennes svar. Har du et koronarelatert omsetningstap på mer enn 30 prosent kan du få dekket deler av de faste kostnadene uavhengig av hva slags bransje du opererer i. Det er laget en automatisert ordning som skal favne hele næringslivet.
– Det er noen problemstillinger knyttet til det. For det første er det utfordringer knyttet til ESA. Å fjerne en fordel gjennom en kompensasjonsordning gjør det vanskelig. Det får også andre konsekvenser. For eksempel at det er stor forskjell i Oslo og resten av landet. I forhold til SVs forslag er det kun 17 av 104 tilskudd som er kommet i Oslo. Det bor noen i Oslo, men også i Trysil, Vestvågøy og Sola. Jeg føler debatten handler om situasjonen i Oslo, der eiendomsprisene har gått rett i været, sier Iselin Nybø.
– Men vi har ikke sagt at dette er umulig. Men det oppstår altså en del andre problemstillinger, poengterer hun.
Nyttig info: Mangler du egenkapital? Her er løsningene på boligmarkedet
Islin Nybø sier det ikke er umulig, men problematisk å følge opp SVs forslag.
Helge Rønning Birkelund
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie