JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Bedriftseiere og eiendomsspekulanter får støtte fra regjeringen, mens arbeidsfolk blir latt i stikken.

Hotell- og restaurantbransjen går for halv maskin etter snart et år med strenge smitteverntiltak.

Da statsminister Erna Solberg stengte Norge 12. mars ble det sagt at dette var en dugnad. For å hindre at flere ble smittet av det farlige covid 19-viruset, måtte vi alle bidra i den sosiale stengingen av samfunnet. Folk skulle holde avstand, vaske hendene og være mest mulig hjemme.

Det er nå åpenbart at dette ikke lenger er en dugnad. Restaurantarbeidere har ikke kunne ha hjemmekontor, i stedet har vi blitt permittert eller i verste fall oppsagt. Nå sitter mange hjemme i små leiligheter og er bekymret for fremtiden.

Erna Solberg-regjeringen har latt arbeidsfolk betale en høy pris for smitteverntiltakene, men den har bare hatt vilje til å kompensere rike bedriftseiere og eiendomsbaroner. De har ikke ville lytte til fagbevegelsens krav om en sosial krisepolitikk. Derimot har NHO under hele pandemien hatt en hotline til regjeringskontorene. Slik har alt fra Hurtigruten til Norsk Industri fått unntak fra karantenebestemmelsene, noe som vi nå vet har ført til mer importsmitte og gjør at det norske samfunnet er mer stengt enn det hadde trengt å være.

Mye lest: Veronika fikk bedre råd som permittert

Før jul demonstrerte Fellesforbundet avdeling 10 foran Stortinget sammen med resten av fagbevegelsen. Vi krevde en krisepakke for arbeidsfolk. Regjeringspartiene ville ikke engang møte oss utenfor Stortinget.

Heldigvis har regjeringen blitt overkjørt av den rødgrønne opposisjonen med et desperat Frp på slep flere ganger det siste året. Slik ble dagpengeordningen forbedret og vi fikk full lønnskompensasjon i 20 dager i mars. Permitteringsordningen har blitt utvidet til 1. oktober og det samme har kompensasjonsordningen til bedriftene vi jobber i. Som en midlertidig ordning har de permitterte nå fått rett på feriepenger i 2020 og 2021.

Disse nederlagene for Høyre-regjeringen har vært viktige seire for oss som jobber i restaurantbransjen.

Jobbsøking: Hvordan skriver jeg en god jobbsøknad og CV?

Likevel er det fortsatt arbeidsfolk som betaler mest for krisen. Så naive er regjeringen i møte med sine venner i næringslivet, at de gir bort millioner i krisestøtte uten at det stilles noe krav med pengene.

Hva er poenget med å drysse skattebetalernes penger over bedriftene om det ikke bidrar til å holde folk i jobb? Hva hjelper det arbeidsfolk om krisestøtten forsvinner i bonus til sjefene og utbytte til eierne? At utleieselskaper nå får penger fra staten for å la leiligheter stå tomme, sier sitt om regjeringens sosiale engasjement for de bedrestilte i samfunnet.

Nyttig verktøy: 100.000 har brukt den. Sjekk dagpenge-kalkulatoren

Fagbevegelsen vil ikke slutte å krangle om regningen for pandemien før Petter Stordalen, Olav Thon og alle de andre næringslivsbaronene har betalt sin del. Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp.

Les et tidligere intervju med skribenten i FriFagbevegelse: Andreas har en av Norges dårligst betalte jobber: – Den lave lønnen er uverdig

Annonse
Annonse