JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eid er utstillingskommune for Venstre:

Ordføreren i Eid har blitt kalt «distriktspsykopat» av Trine Skei Grande. Det liker han godt

Alfred Bjørlo er Venstre-ordføreren som taler distriktenes sak fra der ett av Vestlandets makstsentrum lå på 700- og 800-tallet.
SOM BARCELONA: Ordfører Alfred Bjørlo og varaordfører Kirsti Ohrvik Olsen byr på seg selv på Nordfjordeids bystrand.

SOM BARCELONA: Ordfører Alfred Bjørlo og varaordfører Kirsti Ohrvik Olsen byr på seg selv på Nordfjordeids bystrand.

Sissel M. Rasmussen

30.08.2019
09:12
30.08.2019 13:43

anne.siri@lomedia.no

Ordfører Alfred Bjørlo og varaordfører Kirsti Ohrvik Olsen, begge fra Venstre, er ikke vonde å be når vi spør om de er med på en dukkert i Eidsfjorden denne milde august-formiddagen. Nordfjordeids bystrand har nemlig blitt sammenlignet med Barcelona og den katalanske hovedstadens kombinasjon av strand og gamleby. Forholdene kan sies å være noe mindre her, stemningen er ikke fullt så sydlandsk, men trivelig er det.

Før vi hiver oss uti fjorden viser de ivrig frem Sagaparken. Parkanlegget åpnet i 2016 og består blant annet av den nevnte badestranden, en sandvolleyballbane og trim- og lekeapparat.

Eid kommune tar imot rundt 30 flyktninger i året, og blant dem er en god del enslige mindreårige.

– Vi har bosatt mange flyktninger i kommunen. Ofte trives de godt med å være ute og oppsøker parken her. Folk griller om kvelden og barnehager går på tur og spiser lunsj her, forteller Bjørlo, som er opptatt av at det skal være liv i sentrum.

Nordfjordeid er sentrum i Eid kommune, og en cruisedestinasjon. Hit kommer ett skip i døgnet, og mange av de reisende besøker vikingskipet, som ligger midt mellom cruisehavna og badestranden.

Apropos fjord:

– Kunstgressbanen i Nordfjordeid er spillbar hele året takket være fjordvann fra fjordvannanlegget vårt, så det bruker ikke kommunen én krone på, skryter varordfører Kirsti Ohrvik Olsen.

Dette mener partiene om bompenger, privatisering, heltid og eiendomsskatt

En populær «psykopat»

I Alfred Bjørlos tilfelle er det vanskelig ikke å personifisere politikken, fordi han har vært en særs populær ordfører siden han tok makt i 2011. Butikkinnehaveren vi snakker med i Nordfjordeid sentrum forteller at «alle» liker Bjørlo, også dem som ikke stemmer Venstre.

At Bjørlo i lukkede fora ble kalt «distriktspsykopat» av selveste Venstre-leder Trine Skei Grande, tar han ikke ille opp. Han tolker det heller som at hans og partiets kamp for distriktene, blir lagt merke til.

Saken fortsetter under bildet.

POPULÆR:  Det finnes ikke noe negativt å si om ordfører Alfred Bjørlo, skal vi tro kilder fra Eid.

POPULÆR: Det finnes ikke noe negativt å si om ordfører Alfred Bjørlo, skal vi tro kilder fra Eid.

Sissel M. Rasmussen

I august i fjor skrev Bjørlo kronikken «Den bakstreverske staten» for avisa Nationen.

«Staten turar fram som om 1960-talet aldri skulle ha tatt slutt. Sentraliserer, flyttar mot storbyane, bygger ned kompetansemiljø i distrikta bit for bit», sto det i kronikken.

Her spør han også om de på lokalt nivå egentlig har nasjonale Venstre i ryggen med tanke på hvilken rolle staten skal spille i å utvikle lokalsamfunn.

Fødslene skulle bli tryggere med sentralisering. Slik gikk det ikke, advarer jordmødrene

Viking-sentrum

Vestlandets maktsentrum lå i dette området under vikingtiden. En av landets rikeste vikinggraver finnes midt i Nordfjordeid sentrum, en kort spasertur fra fjorden.

– Dette viser at det ikke er naturgitt hva som er sentrum og hva som er periferi. Maktsentrum skifter, sier Bjørlo.

Han åpner døra inn til Sagastad, et splitter nytt kunnskapssenter om vikingtiden. Opp en trapp står det vakre, 30 meter lange Myklebustskipet, som ble oppdaget i en gravhaug på Nordfjordeid i 1874.

Det største vikingskipet som er funnet her til lands forsvant fort inn i glemselen, men nå er skipet altså gjenreist ved den samme fjorden det seilte ut på for over tusen år siden. I april ble det til og med sjøsatt, med hele 44 roere.

Skipet er lokalt bygd, ingenting er kjøpt og betalt fra Kina, noe ordføreren er stolt over. Eid kommune eier tomta, mens selve senteres driftes av private aktører. God Venstre-politikk, mener Bjørlo.

– Høyre og Fremskrittspartiet har nok ment at kommunen går litt for tungt inn i prosjektet, men for oss er dette aktiv næringspolitikk og en god måte å skape utvikling på, sier ordføreren.

Venstre har formelt samarbeid med Høyre, Frp og Krf i kommunen.

Operahuset Nordfjord hadde tiårs-jubileum i år og toppet besøkstallene i fjor.

– Folk kommer både fra Sunnmøre og andre steder lenger unna for å gå i operaen, forteller Bjørlo.

Bygget er knyttet til den videregående skolen og huser forøvrig også kino og kommunalt bibliotek.

Nesten 1.200 statlige jobber har blitt flyttet ut av Oslo under dagens regjering

Unge gründere

På Sagastad treffer vi Hanne Tomasgard, nyutdannet innen arkeologi fra Oslo. Hun er med på å bygge opp Sagastad.

– Jeg kan ikke tenke meg et bedre sted å være ung gründer på. Ordføreren er god på å støtte og vise frem nye bedrifter, sier Tomasgard, og nikker mot Bjørlo.

Saken fortsetter under bildet.

MYKLEBUSTSKIPET:  Hanne Tomasgard har bakgrunn innen arkeologi og jobber på Sagastad. Hun ser ikke bort fra å bli gründer i Nordfjordeid en gang.

MYKLEBUSTSKIPET: Hanne Tomasgard har bakgrunn innen arkeologi og jobber på Sagastad. Hun ser ikke bort fra å bli gründer i Nordfjordeid en gang.

Sissel M. Rasmussen

Hun nevner turisme og guiding i samme setning som «gründervirksomhet». Kanskje ligger det noe der for henne.

– Vi har dessverre ikke noe studentmiljø her, men det er gledelig at unge kommer hit og vil satse, sier Alfred Bjørlo.

Bjørlo var daglig leder i næringsutviklingsselskapet Måløy Vekst frem til han ble ordfører. Han har også vært i rikspolitikken, blant annet som politisk rådgiver for Lars Sponheim da Sponheim var nærings- og handelsminister.

Les også: Cruiseturistene som tar toget

Uviss fremtid

I januar slås Eid og Selje sammen til Stad kommmune. Fremtiden er uviss, men Eid er med sine 7000 innbyggere uansett over dobbelt så folkerik som Selje. Valget i september skjer som om kommunegrensene allerede er flyttet. Fra Stad Venstre heter det: «Venstre vil arbeide for ein sterkare samla region i Nordfjord, der vi står saman for vekst, utvikling og nye arbeidsplassar». Fremtiden er ennå uviss, men kanskje ligger det an til et nytt maktsentrum på Vestlandet?

Dette er utstillingskommunene:

9. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Vi har spurt de politiske partiene på Stortinget om å peke ut sine utstillingskommuner. I denne artikkelserien kan du lese om det som rører seg i partienes egne «skrytekommuner».
Senterpartiet: Gloppen
Frp: Os
Rødt: Kragerø
• Arbeiderpartiet: Bodø
SV: Skien
• KrF: Hå
Venstre: Eid
• MDG: Oslo
Høyre: Eidsberg
• By- og bygdeliste: Hamar

Nordfjordeid er sentrum i Eid kommune

Nordfjordeid er sentrum i Eid kommune

Sissel M. Rasmussen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.08.2019
09:12
30.08.2019 13:43